EnergoZrouti.cz

Plánujete fotovoltaiku? Nečekejte, firem je málo a poptávka strmě roste

  
Markéta Bártová
22. 6. 2022 ▪ 13:29

Stále vyčkáváte s pořízením fotovoltaických panelů na střechu svého domu? Podle odborníků by bylo lepší pustit se do toho co nejdříve. Zvýšená poptávka v příštích letech by totiž mohla způsobit dlouhé prodlevy v dodávkách samotných panelů i dalších potřebných komponent.

Solární elektrárna
Solární elektrárna

Plánujete už delší dobu pořízení fotovoltaické elektrárny a stále si nejste jisti, zda přišel ten pravý čas? Nečekejte, podle odborníků totiž bude zájem o solární panely nejen na střechách domů růst i v příštích letech tak silně, že získat solární elektrárnu na svou střechu bude možné jedině s velmi dlouhým čekáním.

Už v současnosti se cena fotovoltaických panelů a dalšího vybavení jako jsou regulátory, střídače a další komponenty zvyšuje s tím, jak je jejich nedostatek na trhu. Ten se navíc v příštích letech podle odborníků nebude zlepšovat a tak nelze očekávat ani výrazné snižování cen za pořízení kompletních fotovoltaických elektráren.

Aktuálně navíc pro pořízení solárních panelů na střechu domu hrají výhodné dotační podmínky a vysoká cena energií, která všem jež se pro instalaci fotovoltaiky na střechu domu rozhodnou snižuje návratnost investice. V souvislosti s rozkolísaným trhem energií, politickou situací ale i očekávanou ekonomickou recesí tak může být investice do solárních řešení velmi výhodná.

Soláry také v příštích letech čekají legislativní úpravy, které umožní zvýšit limity na malé výrobny elektřiny. Spolu s tím tak dojde ke zvýšení celosvětové poptávky po solárních panelech a jejich příslušenství, které nebudou stačit firmy vyrábět ani distribuovat k zákazníkům.




Štítky: Fotovoltaika Solární elektárny Fotovoltaické elektrárny Energie Elektřina
Zdroj: RED