EnergoZrouti.cz

Nová daň na pečivo, chipsy nebo čokoládu. Kdy začne platit a proč je nutná?

  
Tomáš Jelínek
19. 2. 2024 ▪ 13:38

Bude čokoláda, pečivo, chipsy nebo i kosmetika dražší? Jejich cenu by mohla zvýšit speciální daň na palmový tuk, který je součástí těchto výrobků. Jeho produkce totiž vede k výraznému odlesňování, což má vliv na klima planety.

Přijde nová daň, která pomůže omezit odlesňování?
Přijde nová daň, která pomůže omezit odlesňování?
Foto: Unsplash

Pečivo, chipsy, čokoláda, instantní pokrmy, rostlinné tuky, ale i kosmetika. Přesně tyto výrobky by v budoucnu mohla zdražit nová daň, ta by měla snížit využívání palmového tuku, který je jejich součástí. Ačkoliv se palmový tuk v současnosti v mnoha výrobcích omezuje či nahrazuje za ten, který ke kácení lesů nepřispívá, jeho vliv na odlesňování je stále velký.

Asi největší odpor vůči palmovému oleji vyráběnému na Borneu, ale i v mnoha dalších světových lokalitách přitom přišel už před mnoha lety. Ekologické organizace tehdy upozorňovaly na to, že Evropská unie, která ve velkém tento tuk využívá pro mnoho účelů, způsobuje ekologickou katastrofu na druhém konci planety. Symbolem této kampaně byli orangutani, kteří kvůli požárům způsobeným vypalováním pralesů pro vytváření palmových plantáží přicházeli o domov.

Ačkoliv tak mezi roky 1990 a 2020 bylo nejen kvůli palmovému tuku, ale i s jeho velkým podílem odlesněno území větší, než je celá rozloha Evropské unie, dosud nedošlo k žádným velkým změnám, které by odlesňování zastavily. Účinky kampaní ekologických organizací, ale i firem, které se zavázaly palmový tuk ze zdrojů podporujících odlesňování odstranit ze svých výrobků tak ve své době byly velké, ale rychle upadly do zapomnění.

Na tom, že se kvůli výrobě palmového tuku nadále odlesňují rozsáhlé plochy se ale příliš nezměnilo. Přestože tak Evropský parlament již dříve přijal právní předpis, který měl využívání palmového oleje, ale i dalších výrobků z produkcí, kvůli kterým bylo odlesňováno zakázat, jeho dovoz v menší míře nadále pokračuje. Unie v předpisu deklarovala, že firmy budou muset orgánům EU dodávat data, jako jsou souřadnice pro určení polohy původu palmového tuku. V reálu lze ale tato opatření nadále obcházet a jejich kontrola mezi dalším množstvím právních předpisů, které jsou vůči zemědělské produkci uplatňovány je jen stěží vykonatelná.

Je tedy jen otázkou času, kdy na pečivo, chipsy, kosmetické výrobky nebo čokoládové cukrovinky bude nutné uvalit speciální daň, která pomůže snížit využívání palmového tuku. Ten totiž mimo vlivu na odlesňování vytváří i potenciální zdravotní hrozbu. Palmový tuk totiž obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin, díky čemuž s ním lze velmi snadno nahrazovat ztužené tuky. Vysoký obsah nasycených tuků ve stravě je přitom podle vědců spojován s výskytem nadváhy, obezity, ale i nemocí srdce a cév.

Speciální daň uvalená na dovoz palmového oleje z oblastí, ve kterých dochází k odlesňování přitom už dříve zavedla například Francie. Podle zákona mají dovozci v současnosti platit 90 eur za každou tunu dovezeného palmového oleje, který bude pocházet z neudržitelného hospodaření. Zákon, který v zemi začal platit od roku 2017, má za cíl právě díky vyšším daním donutit producenty k tomu, aby byl jimi produkovaný olej udržitelný a nedocházelo kvůli němu k odlesňování.

V současnosti zatím není známé, kdy se podobná daň dostane do dalších zemí EU, jisté ale je, že její zavedení by pomohlo i ke snížení využívání palmového tuku v mnoha výrobcích, což by bylo mohlo mít i vliv na veřejné zdraví.




Štítky: Daň Palmový tuk Palmový olej Odlesňování EU Lesy Pečivo Chipsy Čokoláda