Při jaké teplotě skladovat cukroví, aby nezvlhlo ani neztvrdlo? Cukrářky mají jasno
Koncem listopadu už v některých domácnostech začínají vonět perníčky. Někdo začíná péct s předstihem, aby všechno stihl, jiný se jednoduše jen nemůže dočkat. První várka často zmizí, hned co se objeví, ale ty další už určitě uschováme. Ale jak vlastně cukroví skladovat, aby se o Vánocích rozplývalo na jazyku?
Možná se vám v minulosti stalo, že jste na Štědrý den servírovali zmrzlé išelské dortíčky nebo naopak totálně rozmočená linecká kolečka. Češi mají zvyk skladovat vánoční cukroví na balkonech a terasách, bez ohledu na počasí. Ale právě venkovní teplota a vlhkost vzduchu hrají v konečném stavu tradičních sladkých dobrot zásadní roli. Profesionální cukrářky by proto na balkoně cukroví nikdy nenechaly.
Plán pečení je základ
Plánování pečení vánočního cukroví je pro mnohé maminky a babičky příjemná kratochvíle podzimních večerů a rozhodně by se neměla přeskočit. Každá rodina má své takzvané stálice, které nesmí o Vánocích chybět – manžel miluje vanilkové rohlíčky, syn vosí hnízda, snacha si potrpí na rumové kuličky a vnoučata ráda zdobí perníčky, i když je nakonec nikdo nejí. Rodinná tradice je nicméně neochvějná, takže si sepište na papír všechny druhy cukroví, které letos upečete, a udělejte si časový rozvrh, kdy se do čeho pustíte.
Na konci listopadu nebo v prvním adventním týdnu můžete začít s perníčky a zázvorkami. Tyto suché druhy se jednak potřebují rozležet, a kromě toho se také hned tak nezkazí. Když je dobře uskladníte, budou poživatelné ještě na silvestra. Hned za nimi následují všechny ostatní trvanlivé druhy, které mají být rozleželé a vláčné – rohlíčky, pracny, linecké, ořechy, išelské dortíčky či košíčky. Zatímco linecké už můžeme slepit marmeládou, cukroví tradičně plněné máslovými krémy ještě neplníme.
Ve třetím adventním týdnu přijdou na řadu kokosky a další „sušenky“, které by měly na skus křupat. A nakonec těsně před Vánocemi se můžeme vyřádit na nepečeném cukroví typu vosí hnízda, kokosové kuličky, kakaový salám nebo kávová zrna. V tuto dobu také naplníme rozleželé „suché“ cukroví máslovým krémem.
Na počasí nelze spoléhat
Každý druh vánočního cukroví si žádá trochu jiné podmínky pro uskladnění. Pro druhy, které se mají takzvaně rozležet, ale obecně platí, že bychom je měli skladovat při teplotě mezi 6 a 12 °C. Ukládáme je do papírových krabic, které jsou na rozdíl od plechovek a plastových boxů prodyšné a absorbují vlhkost. Určitá vlhkost vzduchu je pro rozležení cukroví nezbytná. Nesmí se to ale přehnat.
Počasí v prosinci umí být rozmarné a pokud se objeví teplá fronta spolu s deštěm, cukroví uskladněné na balkoně se rázem promění v rozblemcanou hmotu, na kterou rodina u vánočního stromku pohlédne s rozpaky. A ačkoli jsme to už dlouho nezažili, může se stát, že bude pro změnu třeskutě mrznout. Ani to není pro cukroví ten nejlepší scénář. Suché druhy budou po rozmražení působit rozmočeně a cukrovinky polité čokoládou popraskají a změní barvu z tmavě hnědé na bílou.
Balkon není vždy ideál
Vidíme tedy, že balkon nemusí být pro uskladnění cukroví ideálním místem. Kolísavé teploty a změny vlhkosti vzduchu upečeným sladkostem rozhodně neprospívají. Jestliže se prosinec tváří nepředvídatelně, předpověď počasí se každou chvíli mění a meteorologové bezradně krčí rameny, určitě bude vhodnější cukroví uskladnit v chladné spíži, v nevytápěné komoře, ve skříni na chodbě nebo ve sklepě, kde se drží konstantní teplota i vlhkost.
Na balkon pak v žádném případě nepatří sušenky, kokosky a sněhové cukroví, které by vlhkostí vůbec nemělo nasáknout. Tyto druhy skladujeme v chladu a suchu, nejlépe v papírových sáčcích nebo plechových nádobách, kam vlhkost nepronikne.
Lednice to jistí… anebo taky ne
Nepečené cukroví a ořechy či išelské dortíčky spojené krémem vyžadují teplotu do 5°C. Obsahují čerstvé máslo, které neprošlo procesem pečení, a tudíž snadno podléhá zkáze. Tyto finální druhy připravené těsně před Vánocemi tedy ukládáme do lednice, kde se jim díky zaručené stálé nízké teplotě nic nestane.
Pro ostatní druhy však prostředí lednice vhodné není. Zní to jako paradox, ale pro uležení perníčků a rohlíčků je tu příliš sucho, zatímco po sněhové cukroví příliš vlhko. Z lednice to zkrátka nebude nikdy ono. Nehledě na to, že sladkosti do sebe mohou absorbovat nepříjemné pachy.
V rámci plánování časového harmonogramu pečení si tedy pečlivě naplánujte i místo, kde cukroví postupně uskladníte. Balkon nebývá ideálním řešením, pokud tomu vyloženě nepřeje počasí. Raději najděte minimálně vytápěný prostor uvnitř domu či bytu, kde se drží stálá vlkost. Jen tak zaručíte, že vánoční sladkosti mohou chutnat jako od profesionální cukrářky.




























































