EnergoZrouti.cz

Německý důchodce vynalezl důmyslné bezemisní vytápění, od úřadů na něj získal patent

  
Markéta Bártová
1. 5. 2023 ▪ 07:27

O tom, že zajímavé technologie mohou pocházet nejen z velkých vývojových laboratoří ale i z dílen kutilů jsme se už přesvědčili mnohokrát. Nyní to ukazuje i případ důmyslného vytápění od německého důchodce.

Nejen v dílnách tuzemských kutilů vznikají často neuvěřitelné vynálezy
Nejen v dílnách tuzemských kutilů vznikají často neuvěřitelné vynálezy
Foto: Unsplash

Velmi zajímavý způsob, jak vytápět svůj domov ekologicky a bez jakýchkoliv nákladů na energie ukázal nedávno v německé televizi místní důchodce. Ten vynalezl způsob vytápění, kterému nejprve nevěřil ani topenář, který jej měl zapojit. Důchodce ale nakonec na celou technologii získal patent.

Ačkoliv by se jako hlavní motivací k vytvoření nové technologie mohly zdát hlavně vysoké ceny energií v uplynulé topné sezóně, důvod k vytvoření nového systému byl úplně jiný.

Důchodce z německého Sárska, který sice s oblastí vytápění nemá příliš společného, jelikož býval vyučeným řezníkem vynalezl nový systém, když v jeho domě v zimě zamrzlo prádlo v nevytápěné prádelně. Důchodce hledal způsob, jak vytápět prádelnu i bez napojení na stávající topný systém, což se mu nakonec po třech letech povedlo.

Na samém začátku vynálezu důchodce Hermanna-Josefa Thomého byl spotřebič, který bude ukládat teplo a následně jej dodávat do radiátorů. Jeho vynález, který celé tři roky vylepšoval potom odmítal i topenář, který jej měl zkonstruovat. Podle něj totiž podobná technologie vůbec neměla smysl.

Důchodce ale trval na svém, topenář zprovoznil systém a bylo pro něj velkým překvapením, když Thomého vynález perfektně fungoval. Ačkoliv je totiž celý systém důmyslný, samotná technologie je opravdu jednoduchá.

Systém se totiž skládá ze dvou dvou vnořených bojlerů. Vnitřní bojler je naplněn vodou, kterou ohřívá topné těleso například elektřinou z fotovoltaiky. Ve vnějším kotli je následně speciální olej, který funguje jako velmi účinná izolace. Vnitřní bojler tak dokáže dlouhodobě držet teplo, jelikož díky izolaci dochází jen k minimálním ztrátám tepla.

Podle videa, které přinesl německý zpravodajský kanál SR si Thomé svou technologii nechal patentovat přímo u německého patentového úřadu. Jeho manželka nakonec už jen vtipně glosovala: „bylo by lepší, kdyby ses stal inženýrem a vynálezcem než řezníkem.“




Štítky: Vytápění Německo Obnovitelné zdroje Patent Solární vytápění