EnergoZrouti.cz

Tepelné čerpadlo i do starého domu bez rekonstrukce. Samsung představil novinku pro náhradu plynových kotlů

  
Tomáš Jelínek
11. 9. 2023 ▪ 16:52

Nové tepelné čerpadlo, které Samsung představil na veletrhu v Berlíně by mohlo nahradit plynový kotel v mnoha starších domech bez rekonstrukce. Díky vyšší teplotě vody by mělo fungovat i se současnými radiátory.

Tepelné čerpadlo EHS MONO R290
Tepelné čerpadlo EHS MONO R290
Foto: Samsung

Blížící se topná sezóna je mnoha odborníky sledována s obavami z nedostatku zemního plynu, který by mohl nastat obzvláště pokud by se v Evropě delší dobu držely nízké teploty. V mnoha zemích, Českou republiku nevyjímaje, jsou tak stále více propagovány jiné technologie vytápění v čele s tepelnými čerpadly. Ta jsou ale mnohdy nevhodná do starých a nerekonstruovaných domů, kde nedokážou vytvářet dostatečnou teplotu pro vytápění.

Jako řešení by se tak mohlo jevit nové tepelné čerpadlo, které na veletrhu IFA 2023 v Berlíně představil jihokorejský výrobce elektroniky Samsung.

Tepelné čerpadlo označované jako EHS MONO R290 by mělo být v prodeji ještě v průběhu září a tak si jej budou moci pořídit první domácnosti. Jeho výhodou oproti standardním tepelným čerpadlům je vyšší teplota, které dosahuje, a to až 75 stupňů Celsia – právě díky tomu je vhodné i do starších domů, které nemají zateplené fasády, střechy či vyměněná okna a jejich tepelné ztráty jsou tak výrazně vyšší.

EHS MONO R290 jak už z názvu vyplývá bude v monoblokovém provedení, nebude tedy nutné v domě osazovat vnitřní jednotku, jelikož veškerý proces obstará jednotka venkovní fungující na principu vzduch-voda (druhy tepelných čerpadel). Už podle v současnosti známých detailů je jasné, že venkovní jednotka bude o něco větší než je tomu u standardních tepelných čerpadel, úspora prostoru uvnitř budovy ale jistě mnoho zájemců o tepelné čerpadlo potěší.

Vyšší teplota, kterou tepelné čerpadlo nabídne zajistí fungování i se stávajícími radiátory. Právě proto také může nové tepelné čerpadlo od Samsungu být plnohodnotnou náhradou za plynový kotel, jehož provoz by se v případě nedostatku zemního plynu v EU mohl výrazně prodražit.

Nový model tepelného čerpadla navíc využívá jako chladivo uváděné v názvu, tedy propan R290. Ten je narozdíl od takzvaných PFAS (Perfluoroalkylové chemické látky), na jejichž zákaz se chystá Evropská unie, příznivý vůči klimatu.




Štítky: Tepelné čerpadlo Zemní plyn Plyn Samsung Vytápění Teplo Obnovitelné zdroje