EnergoZrouti.cz

EU chystá úpravu, která zásadně omezí tepelná čerpadla. Odborníci před ní varují

  
Tomáš Jelínek
3. 5. 2023 ▪ 13:04

Evropská unie projednává návrh na omezení chladiv v tepelných čerpadlech, klimatizacích a dalších zařízeních. Podle odborníků by jejich omezení či zákaz mohl přinést velké problémy v plánu na snižování emisí celé EU.

EU chystá zákaz důležité složky tepelných čerpadel a klimatizací
EU chystá zákaz důležité složky tepelných čerpadel a klimatizací
Foto: Unsplash

Tepelná čerpadla patří v posledních letech za jeden z hlavních směrů, který by měl posloužit jako bezemisní náhrada plynových kotlů či kotlů na pevná paliva. Ačkoliv Evropská unie tepelná čerpadla podporuje jak legislativně, tak i dotacemi, v současnosti unijní legislativci pracují na návrhu, který by prodeje tepelných čerpadel mohl drasticky omezit. Téměř všechna v současnosti prodávaná tepelná čerpadla totiž využívají plyn, který chce EU zakázat.

Takzvané F-plyny, tedy fluorované skleníkové plyny jsou v současnosti součástí většiny tepelných čerpadel ale také klimatizačních a dalších chladících či topících zařízení. V podobných zařízeních se využívají jako chladící či topné médium, které pomáhá zachycovat tepelnou energii z okolí a využívat ji ať už k ochlazení vzduchu či naopak k jejímu ohřevu.

F-plyny ale mají mimo mnoha výhod, kterých dnes a denně využíváme v tepelných čerpadlech, klimatizacích nebo lednicích i jednu velkou nevýhodu, a to škodlivost pro klima. Tyto plyny se totiž v případě úniku do atmosféry chovají jako silný skleníkový plyn (což ostatně prozrazuje i jejich označení) a mají tak na klima planety výrazně větší vliv než nejčastěji skloňovaný oxid uhličitý.

Zákonodárci by tak rádi využití těchto plynů omezili tak, aby se snížil dopad na klima. Právě zde ale nastává problém ve využití plynů v tepelných čerpadlech, která mají nahradit stávající topné systémy a tak snižovat emise oxidu uhličitého. Pokud by totiž došlo k zákazu fluorovaných plynů, byl by to velký problém pro výrobu tepelných čerpadel, která dnes F-plyny využívají ve velké míře. Už v současnosti se sice stále více výrobců v tepelných čerpadlech snaží o využití jiných plynů jako je propan, jeho využití je ale v některých případech omezené a vyžaduje jiný přístup k instalaci tepelného čerpadla.

Zákaz fluorovaných skleníkových plynů, který v současnosti Evropský parlament projednává by tak byl hrozbou pro snižování emisí skleníkových plynů v celé EU, jelikož by došlo k zásadnímu omezení tepelných čerpadel. Podle německého Sdružení výrobců ventilačních a klimatizačních zařízení by tak schválení zákazu bylo vážným ohrožením přijetí tepelných čerpadel v příštích letech. Země EU přitom na tento ekologický zdroj spoléhají při snižování svých emisí.




Štítky: Tepelné čerpadlo EU Evropská unie Vytápění Energie Topení Legislativa