EnergoZrouti.cz

Poptávka po tepelných čerpadlech je rekordní, podpoří ji i další omezení plynových kotlů

  
Martin Bárta
24. 4. 2023 ▪ 13:43

Poptávka po tepelných čerpadlech v posledních měsících rychle narůstá. Jejich výrobci tak nyní připravují masivní investice do rozšíření svých výrobních závodů tak, aby byli schopni poptávky vykrýt. Zájem totiž podle odhadů ještě rychle poroste i kvůli omezení plynových kotlů v Německu.

Vývoj tepelných čerpadel v německé laboratoři firmy Bosch
Vývoj tepelných čerpadel v německé laboratoři firmy Bosch
Foto: Bosch

Stále rostoucí poptávka po tepelných čerpadlech ve většině zemí Evropské unie v souvislosti s omezováním dodávek zemního plynu a přechodu na ekologičtější způsoby vytápění zvyšuje i investice jejich výrobců. Další rozšíření své produkční kapacity, která by se v následujících letech měla zvyšovat u všech výrobců plánuje třeba německý gigant Bosch.

Ten by chtěl svou první továrnu na tepelná čerpadla postavit v polské Dobromierzi. Celková investice na výstavbu nového závodu jen sedm desítek kilometrů od polského hlavního města Varšavy by měla činit 225 milionů eur (cca 5,2 miliardy korun). Závod by měl být podle plánů otevřen začátkem roku 2026, kdy již bude nejen v Německu probíhat celoplošná výměna dosluhujících plynových kotlů a dalších technologií vytápění právě za tepelná čerpadla.

Celkově by firma chtěla do rozšíření výrobní kapacity tepelných čerpadel v EU investovat do roku 2030 více jak 1 miliardu eur (cca 23,3 miliardy korun). Mimo polské továrny připravuje i projekt na výrobu vzduchových tepelných čerpadel ve své německé továrně ve Eibelshausenu.

Další masivní investice do výroby tepelných čerpadel chystá i další německá firma – Stiebel Eltron. Ten oznámil, že investuje 450 milionů eur (cca 10,5 miliardy korun) do rozšíření své hlavní továrny v Holzmindenu. Výrobní plocha pro tepelná čerpadla by se měla po dokončení investice rozšířit zhruba na rozlohu čtyř fotbalových hřišť. Firma bude také na výrobu tepelných čerpadel potřebovat trojnásobek zaměstnanců.

Poptávka po tepelných čerpadlech se podle zprávy firmy Bosch stále zvětšuje. Jen v letošním roce se prodeje tepelných čerpadel pod značkou německé společnost zvýšily o 54 procent.

Firmy nyní očekávají, že prodeje tepelných čerpadel se v souvislosti s energetickou politikou Evropské unie budou v příštích letech rychle navyšovat. Jen v Německu se prodeje tepelných čerpadel od příštího roku výrazně navýší. Bude za to moci nová legislativa, jež bude požadovat, aby nové topné systémy využívaly alespoň z 65 % obnovitelné zdroje energie. To tak bude konec pro samostatné plynové kotle, které dnes stále využívá velká část domácností v bytových domech. V případě poruchy stávajících kotlů tak domácnostem nezbyde jiná možnost než pořízení ekologičtější verze vytápění, kterým může být právě tepelné čerpadlo.




Štítky: Tepelná čerpadla Vytápění Energetika Energie Elektřina Bosch Stiebel Eltron Německo Polsko