Největší evropská fotovoltaická elektrárna má povolení, její rozloha bude gigantická

  
Nikola Stránská
8. 2. 2023 ▪ 17:49

Největší evropská fotovoltaická elektrárna získala povolení úřadů. Už v příštích letech se tak na gigantické ploše začne vyrábět čistá energie pro stovky tisíc domácností.

Největší evropská fotovoltaická elektrárna (ilustrační foto)
Největší evropská fotovoltaická elektrárna (ilustrační foto)
Foto: Samuel Faber z Pixabay

V portugalském Santiago do Cacém vznikne v příštích letech největší evropská fotovoltaická elektrárna. Podle energetické společnosti Iberdrola, která elektrárnu postaví ve spolupráci s partnerem Prosolia Energy by elektrárna měla vyrobit každý rok elektřinu pro přibližně 430 tisíc domácností.

Obřích fotovoltaických elektráren na území Evropské unie v posledních letech rychle přibývá. Ačkoliv prvenství v instalované kapacitě drží kvůli odchodu od jádra Německo, pozadu nezůstávají ani další země.

Už brzy se tak novou elektrárnou, která by podle Iberdroly měla ročně vyrábět energii, která se rovná asi 370 milionům metrů krychlových spáleného zemního plynu, bude moci pochlubit i Portugalsko.

Právě tam by mělo vzniknout zařízení, které po svém dokončení bude mít instalovanou kapacitu 1,2 GW a půjde tak o největší fotovoltaickou elektrárnu v Evropě. V celosvětovém měřítku by se pak měla elektrárna umístit na páté příčce.

Podle firmy bude elektrárna prospěšná nejen plánu Evropské unie směřujícímu stále více k čistým zdrojům energie, ale i pro zaměstnanost v regionu. Projekt by totiž měl vytvořit až 2 500 pracovních míst a zaměstnat hlavně místní obyvatele.




Štítky: Fotovoltaika Energetika Obnovitelné zdroje Fotovoltaické panely Fotovoltaická elektrárna