EnergoZrouti.cz

Nejen Malina. Dodavatelů fotovoltaiky, kteří jsou časovanou bombou je v tuzemsku několik desítek

  
Tomáš Jelínek
13. 5. 2023 ▪ 15:53

Nejen Malina Group, v tuzemsku jsou další desítky menších dodavatelů fotovoltaiky, kteří mohou ze dne na den skončit. Jejich zákazníci pak možná přijdou o své zaplacené zálohy. V tom lepším případě pak pouze o záruku a pravidelný servis, který ale mohou obstarat jiné firmy.

Problémy s dodávkami fotovoltaik nemá jen Malina Group
Problémy s dodávkami fotovoltaik nemá jen Malina Group
Foto: EnergoZrouti.cz + UN

Jen v posledním týdnu přinesla tuzemská média desítky zpráv o dříve marketingově výrazném hráči tuzemského trhu s fotovoltaikou, společnosti Malina Group. Dřívější výrazný marketing společnosti ale nahradily zprávy v médiích o problémech, do kterých se společnost řítí. To navíc v minulém týdnu potvrdila i insolvence, kterou na společnost vyhlásil Městský soud v Praze. Ačkoliv by se mohlo zdát, že Malina Group je jedinou společností, která má v současné době poptávky po obnovitelných zdrojích potíže, opak je pravdou.

Jen za poslední rok totiž na tuzemském trhu s fotovoltaikou vznikly podle dat srovnávače Voltaico.cz desítky nových subjektů, které se zabývají jejím prodejem a montáží. Velká část z těchto subjektů tak těží převážně z takzvaného solárního boomu, tedy velké poptávky po fotovoltaikách ze strany domácností ale i firem.

Bohužel část těchto dodavatelů ale po vzoru polského modelu, kde došlo ke krachu mnoha místních dodavatelů po útlumu velké poptávky byla již od začátku předurčena k potížím. Ačkoliv situace s Malina Group, která je mediálně velmi pokrytá ukazuje na stovky zákazníků, kteří firmě poskytli statisícové zálohy a dosud nemají ani jediný panel na střeše, zůstávají v tuzemsku stovky dalších domácností a firem, kteří zákazníky firmy nejsou a problémy mají také.

Mnoho malých podnikatelských subjektů na tuzemském trhu totiž slíbené fotovoltaiky taktéž nedodalo a někteří z nich již pravděpodobně skončili. Stovky až tisíce zákazníků těchto menších dodavatelů tak v současnosti podávají trestní oznámení a chystají žaloby, které se ale mohou protáhnout až na několik let. Na trhu ale zůstávají i desítky firem, které jsou „časovanou bombou“ a konec jejich činnosti může zákazníky připravit jak o finance tak o servis již fungujících fotovoltaických systémů.

Zákazníkům menších firem a živnostníků, kteří si v dobré víře pořídili fotovoltaiku pro úsporu financí tak čeká spíše opačný osud. Jejich statisícové zálohy a dokončení zakázky či alespoň vymožení financí zpět je totiž v nedohlednu.

V některých případech tak již zákazníci volají po vytvoření seznamu spolehlivých dodavatelů, na které by se například domácnosti, jež mají zájem o fotovoltaiku podpořenou z programu Nová zelená úsporám zájem mohly obrátit. Jak ale uvedl v pořadu Máte slovo s M. Jílkovou ministr životního prostředí Petr Hladík: „Máme volný trh. Stát tu není od toho, aby kontroloval každou jednotlivou firmu a zaváděl další administrativu.”

Lidé by se podle ministra měli v případech, kdy narazí na problémového dodavatele fotovoltaiky obrátit na Českou obchodní inspekci. Ta už dříve společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu nebo fotovoltaickými asociacemi připravila Manuál na ochranu zákazníků proti nekalým praktikám při nákupu fotovoltaiky.

Jak domácnosti, tak i firmy, které uvažují nad pořízením fotovoltaiky by ale v první řadě měly dbát na porovnání dodavatelů a neposkytnout první firmě, která je osloví statisícovou zálohu. Zájemci by si totiž před podepsáním smlouvy měli stejně jako například v případě nákupu automobilu dodavatele prověřit například podle recenzí na internetu.




Štítky: Fotovoltaika Fotovoltaické elektárny Solární elektrárny Solární panely Obnovitelné zdroje Energetika Elektřina