EnergoZrouti.cz

Náklady na výrobu ve fotovoltaických a větrných elektrárnách už jsou nižší než v těch uhelných

     
Martin Bárta
8. 8. 2024 ▪ 10:03

Výroba elektřiny v obnovitelných zdrojích je v současnosti levnější než výroba elektřiny z uhlí a dalších fosilních paliv. Podle německých vědců bude tento trend pokračovat i v příštích letech.

Náklady na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů už jsou nižší než z tradičních elektráren
Náklady na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů už jsou nižší než z tradičních elektráren
Foto: Unsplash

Cena za výrobu elektřiny ve fotovoltaických a větrných elektrárnách se za poslední roky výrazně snížila. Současné náklady na nové pozemní fotovoltaické systémy a větrné farmy na pevnině se pohybují mezi 4,1 a 9,2 centy za kilowatthodinu, což z nich činí cenově nejefektivnější technologie na trhu. Podle nedávno zveřejněné studie z německého Fraunhoferova institutu pro solární energetické systémy (ISE) se jedná o nejvýhodnější varianty mezi všemi typy elektráren, včetně těch konvenčních jako jsou ty uhelné.

Výzkumníci z Freiburgu ve své technologické analýze stanovili náklady na výrobu elektřiny pro obnovitelné zdroje na základě tržních údajů o investicích, provozních nákladech a dalších technických a finančních parametrech. Fraunhofer ISE například uvádí, že fotovoltaické systémy v jižním Německu s výkonem do 30 kilowattů mají náklady mezi 5,7 a 8,8 euro centy za kilowatthodinu, zatímco v severním Německu se tyto náklady pohybují mezi 7,8 a 12,0 euro centy za kilowatthodinu.

Pozemní systémy s výkonem 1 megawatt nebo více jsou ještě levnější, s náklady mezi 4,1 a 5,0 euro centy za kilowatthodinu v jižním Německu a 5,7 až 6,9 euro centy za kilowatthodinu v severním Německu.

Kromě klasických otevřených systémů získávají na popularitě i zemědělské fotovoltaické systémy. Fraunhofer ISE poprvé stanovil náklady na výrobu elektřiny i pro tyto systémy, které se pohybují mezi 5,2 a 8,7 euro centy za kilowatthodinu v jižním Německu a mezi 7,1 a 11,9 euro centy za kilowatthodinu v severním Německu. Vědci při těchto odhadech zohlednili konkrétní investice v rozmezí od 900 do 1700 eur za kilowatt.

Zatímco náklady na výrobu elektřiny v uhelných elektrárnách jsou mnohem vyšší. Fraunhofer ISE uvádí, že hnědouhelné elektrárny mají náklady mezi 15,1 a 25,7 euro centy za kilowatthodinu, velké černouhelné elektrárny mezi 17,3 a 29,3 euro centy za kilowatthodinu a flexibilní plynové elektrárny mezi 15,4 a 32,6 euro centy za kilowatthodinu. Výrobní náklady jaderné energie byly odhadnuty na 13,6 až 49,0 euro centů za kilowatthodinu, přičemž nejsou zohledněny další náklady, jako je konečné uložení vyhořelých palivových tyčí.

Další vývoj podle institutu směřuje k integraci bateriových úložišť s fotovoltaickými systémy, což dále ovlivňuje (snižuje) náklady na výrobu elektřiny. Náklady na výrobu elektřiny pro malé fotovoltaické akumulační systémy se pohybují mezi 9,1 a 22,5 euro centy za kilowatthodinu, zatímco pro větší střešní systémy s bateriemi mezi 7,3 a 16,0 euro centy za kilowatthodinu. Kombinace systémů otevřeného prostoru a bateriového úložiště vykazuje náklady mezi 6,0 a 10,8 euro centy za kilowatthodinu.

Výzkumníci se ale zaměřili nejen na současné ceny ale i na ty budoucí v roce 2045, kdy se předpokládá, že náklady na výrobu elektřiny pro malé fotovoltaické střešní systémy klesnou na 4,9 až 10,4 euro centy za kilowatthodinu, a pro pozemní systémy dokonce na 3,1 až 5,0 euro centy za kilowatthodinu. I malé FV bateriové systémy by mohly dosáhnout nákladů mezi 7 a 19 euro centy za kilowatthodinu, za předpokladu, že ceny za skladování baterií klesnou na očekávaných 180 až 700 eur za kilowatthodinu.

Výsledky studie tak jasně ukazují, že větrná a fotovoltaická energie se rychle stává levnější alternativou k současným hlavním zdrojům, kterými jsou převážně elektrárny na uhlí a další fosilní paliva.Rostoucí trend obnovitelných zdrojů tak naznačuje, že budoucnost energetiky může být založena na obnovitelných zdrojích, které nejen snižují emise skleníkových plynů, ale také nabízejí ekonomicky výhodné řešení pro výrobu elektřiny.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Energie Elektřina Energetika Fotovoltaika Solární panely Větrné elektrárny Obnovitelné zdroje


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.