EnergoZrouti.cz

McDonald's otevřel v Británii první uhlíkově neutrální restauraci, podle ekologů jde o greenwashing

  
Martin Bárta
10. 12. 2021 ▪ 19:21

Světový řetězec rychlého občerstvení McDonald's otevřel na konci tohoto týdne novou uhlíkově neutrální restauraci ve Velké Británii. Představil na ni mnoho ekologických prvků, podle ekologů jde ale jen o takzvaný greenwashing.

McDonalds's / ilustrační foto
McDonalds's / ilustrační foto
Foto: Visual Karsa on Unsplash

Ve Velké Británii otevřela na konci tohoto týdne zbrusu nová restaurace rychlého občerstvení McDonald's, která je ale oproti mnoha dalším, které stále vznikají úplně jiná. Restaurace v Market Drayton v hrabství Shropshire je totiž absolutně uhlíkově neutrální. Britský McDonald's na její stavbu využil mnoho velmi speciálních prvků.

„Ekologický až do nebe“, podle aktivistů ale ne tak úplně

Nová restaurace amerického fastfoodového řetězce ukazuje, že velké firmy stále více myslí na životní prostředí i kvůli tlaku zákazníků, politiků či ekologických aktivistů. Nová restaurace tak dostala solární panely i větrné turbíny, to by ovšem nebylo příliš zajímavé. Zajímavé jsou na nové budově hlavně její stavební prvky. Zdi jsou totiž izolovány britskou ovčí vlnou a následně pokryty recyklovanou bílou elektronikou a IT vybavením. Aby byla nová restaurace 100 % uhlíkově neutrální, bude se McDonald's spoléhat také na uhlíkové kompenzace.

I přes to, že má budovat mnoho nových prvků, je navržena tak, aby zůstal zachován známý koncept řetězců McDonald's na první pohled. Ekologický přístup k nové restauraci je ale patrný na mnoha místech. Například nástěnné cedule jsou vyrobené z použitých kávových zrn, která je v restauracích prodávána. Obrubníky, které lemují cesty vedoucí na McDrive, tedy okénko s možností vyzvednutí jídla přímo do vozu jsou vyrobena z recyklovaných PET lahví. Využití do obrubníků tak podle zprávy značky spotřebovalo až 200 000 plastových lahví, které by jinak skončily na skládce.

U restaurace je navíc lépe zadržována dešťová voda, kterou lze následně použít na naučnou stezku biodiverzity přímo u restaurace. Její navržení měly na svědomí děti ze školy Market Drayton Junior School. Zahrada by tak měla sloužit i jako stanoviště pro malé živočichy jakými jsou třeba žáby.

V reakci na oznámení o otevření nové restaurace McDonald's se ale podle zdrojů televize Sky news ihned ozvali i ekologičtí aktivisté. Podle těch jde totiž v případě nové restaurace řetězce jen o další z ukázek takzvaného „Greenwashingu“, tedy snahy ukázat svůj produkt či značku v ekologičtějším světle než je tomu tak ve skutečnosti.




Štítky: McDonald's Ekologie Greenwashing Restaurace Velká Británie Recyklace
Zdroj: RED, McDonald's