EnergoZrouti.cz

Majitele tepelných čerpadel může potkat velmi tvrdé vystřízlivění, následné investice vyjdou na desetitisíce

     
Nikola Stránská
22. 8. 2024 ▪ 11:57

Provoz tepelných čerpadel se některým jejich majitelům může výrazně prodražit. Zařízení mohou dlouhé roky fungovat bez problémů, následné opravy však mohou stát i desetitisíce korun. Výjimkou není ani nutnost výměny celého tepelného čerpadla. Životnost lze však prodloužit poměrně snadno.

Majitele starších tepelných čerpadel mohou překvapit i desetitisícové částky za servis
Majitele starších tepelných čerpadel mohou překvapit i desetitisícové částky za servis
Foto: Unsplash

Tepelná čerpadla jsou v posledních letech čím dál tím oblíbenější alternativou k tradičním topným systémům, zejména díky své energetické účinnosti a potenciálu snižovat emise skleníkových plynů. To ostatně ukazují statistiky jejich prodejů, které až na zaváhání v posledních měsících výrazně stoupají. Navzdory přínosům tepelných čerpadel však po několika letech provozu může nastat nepříjemné překvapení v podobě neočekávaně vysokých nákladů na údržbu a opravy, což může výrazně ovlivnit ekonomickou výhodnost těchto řešení.

Jak tepelná čerpadla stárnou, jejich komponenty, jako jsou kompresory a chladicí systémy, se začínají opotřebovávat, což mnohdy vede k častějším poruchám a potřebě nákladných oprav. Výměna nebo oprava klíčových částí, jako je kompresor, může stát i desetitisíce korun, což může v konečném důsledku výrazně ovlivnit celkovou ekonomickou výhodnost čerpadla.

Stejně jako u jiných zdrojů vytápění tak pravidelná údržba dokáže snižovat následné výdaje nutné pro opravy. Pravidelné kontroly a údržba, které zahrnují čištění filtrů, kontrolu elektrických spojů a doplňování chladiva, mohou výrazně snížit riziko závažných poruch. Například základní údržba, která stojí mezi čtyř tisíc korun ročně, je mnohem levnější než opravy, které mohou dosáhnout až několika desítek tisíc. Přestože pravidelná údržba může prodloužit životnost zařízení, jakmile se začnou objevovat časté poruchy, může být ekonomicky výhodnější investovat do nového zařízení než do opakovaných oprav.

Dalším faktorem, který majitelé tepelných čerpadel musí zohlednit, je pokles energetické účinnosti v průběhu času. Starší tepelná čerpadla mohou spotřebovávat více energie než novější, dobře udržovaná zařízení, což může vést k nárůstu provozních nákladů. I když se tepelná čerpadla mohou zdát zpočátku jako ekonomicky výhodné řešení, pokles účinnosti a zvýšené náklady na údržbu mohou tuto výhodnost časem zmenšit. Na některé majitele tak po letech klidného provozu tepelných čerpadel může čekat velmi tvrdé vystřízlivění v podobě vysokých účtů za servis a výměnu některých komponent.

Majitelé tepelných čerpadel by proto měli být připraveni na možné dodatečné náklady spojené s provozem těchto zařízení. Takové náklady totiž mohou výrazně oddálit návratnost investice do tepelného čerpadla. Doporučuje se pravidelná údržba a včasné řešení drobných problémů, aby se minimalizovalo riziko nákladných oprav. Pravidelná údržba zahrnující kontrolu a čištění filtrů, kontrolu elektrických spojů a doplňování chladiva může výrazně přispět k prodloužení životnosti tepelného čerpadla a snížení celkových provozních nákladů.

Včasná výměna opotřebovaných komponent může také pomoci předejít vážným poruchám a udržet zařízení v optimálním provozním stavu. Navzdory těmto preventivním opatřením je však důležité, aby majitelé měli na paměti, že po určité době může být nevyhnutelné čerpadlo vyměnit, což s sebou nese další finanční výdaje.

Tepelná čerpadla jsou tedy bezesporu moderním a ekologickým řešením vytápění, ale jejich dlouhodobý provoz vyžaduje důkladné plánování a zohlednění možných rizik a nákladů. Je ale dobré myslet i na potenciální problémy, které mohou nastat až po několika letech používání, a být tak připraven investovat do údržby nebo případné výměny zařízení, aby si zajistili efektivní a spolehlivý provoz svého tepelného čerpadla po co nejdelší dobu.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Tepelná čerpadla EU Elektřina Evropská unie Obnovitelné zdroje Vytápění Energetika


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.