EnergoZrouti.cz

Končíme s plynovými kotli. Největší německý dodavatel už bude instalovat pouze tepelná čerpadla

  
Nikola Stránská
21. 2. 2024 ▪ 09:31

Instalujeme poslední plynové kotle, následně už jen tepelná čerpadla. Největší německý dodavatel vytápění chce být ekologický, a tak končí s instalací plynových kotlů. Nahradit by je měla tepelná čerpadla.

Konec plynových kotlů, teď už jen tepelná čerpadla, říká německý dodavatel
Konec plynových kotlů, teď už jen tepelná čerpadla, říká německý dodavatel
Foto: Pixabay

Rychlý přechod na tepelná čerpadla může začít. Alespoň to tak vypadá podle oznámení největšího německého dodavatele systémů pro vytápění Thermondo. Ten totiž oznámil, že očekává velký zájem o tepelná čerpadla a tak úplně ukončuje instalace plynových kotlů. Zákazníci, kteří již mají na instalaci objednávku jej stále získají, nové objednávky už ale firma nepřijme.

Firma se tak nyní podle své tiskové zprávy zaměří pouze na čisté technologie v čele s tepelnými čerpadly a fotovoltaikou. Objednávku na poslední plynové kotle firma přijala během února a po téměř jedenácti letech tak jejich nabídku ukončuje.

Hlavním důvodem k ukončení instalací plynových kotlů je hlavně takzvaný zákon o vytápění, který v Německu vstoupil v platnost. Právě ten by měl totiž výrazně podpořit přechod na obnovitelné zdroje energie, v jejichž čele v případě vytápění domů stojí právě tepelná čerpadla.

Podle informací Spolkového svazu německého teplárenství (BDH) ale přitom zájem o plynové kotle v minulém roce výrazně vzrostl. Po uklidnění v souvislosti s energetickou krizí a dramatickým poklesem spotřeby plynu se totiž trhy opět vzpamatovaly a lidé opět začali nakupovat plynové kotle. Celkem se nových topných systémů v Německu vloni prodalo 1,3 milionů. Kondenzační plynové kotle pak z celkového množství zařízení tvořily téměř 700 tisíc jednotek. Zájem o ně tak byl výrazně vyšší než o tepelná čerpadla, kterých se prodalo 356 tisíc.




Štítky: Tepelná čerpadla Plyn Plynové kotle Vytápění Obnovitelné zdroje
Zdroj: Thermondo