EnergoZrouti.cz

Jaguar používá hliník z plechovek od nápojů k výrobě dílů pro automobily

  
Markéta Bártová
24. 8. 2020 ▪ 12:10

Automobilka Jaguar Land Rover našla nový způsob, jak snížit množství produkovaných emisí skleníkových plynů. Pro své automobilové díly chce využívat recyklovaný hliník například z plechovek od nápojů.

Jaguar - auto
Jaguar - auto
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Britská automobilka Jaguar Land Rover, která už od roku 2008 spadá pod indickou společnost Tata Motors připravuje nový způsob, jakým snížit množství produkovaných emisí skleníkových plynů a zároveň snížit množství nevyužitého odpadu.

Výzkum, který si společnost nechala vypracovat totiž ukázal, že je možné celkem snadno vyrábět automobily i z recyklovaných materiálů a to zejména snadno opakovaně použitelného hliníku. Díky dnes již propracovaným způsobům recyklace tak není problém využít pro nové vozy plechovky od nápojů, víčka od piv či stará vozidla, která již dosloužila.

Nový materiál ušetří téměř 30% uhlíkových emisí

Odborníci ze společnosti tak díky projektu s rozpočtem 2 miliardy liber (58 miliard korun) vytvořili nový prototyp slitiny, který je vhodný právě pro použití v automobilech. Nový prototyp využívá recyklovaných hliníkových dílů a přidává k nim malé množství hliníku nového, tím je vytvořen prototyp kvalitativně srovnatelný s běžným dnes používaným materiálem.


Výroba nového materiálu je právě díky využití recyklovaného odpadu mnohem šetrnější a není na ni potřeba tolik energie. Díky tomu dojde k úspoře až 26 procent oxidu uhličitého. Jak se společnost pochlubila, podařilo se jí od roku 2007 snížit emise CO2 na jedno vyrobené vozidlo snížit už od 50,7 procent a v úsilí hodlá pokračovat.


Velkou výhodou hliníku je právě jeho snadná recyklovatelnost a to téměř bez ztráty kvality. Hliníkové obaly, které jsou dnes používány na kosmetiku, nápoje, lahve a mnoho dalšího je tak možné opětovně využít v automobilovém průmyslu bez jejich vyvážení do zahraničí.

Hliník je stále více využívaným obalovým materiálem

Další využití hliníku, tak jak to plánuje automobilka Jaguar Land Rover může pomoci ve snížení produkce nebezpečných plastových obalů, kterých je v současnosti vyráběno celosvětově enormní množství.


Plechových obalů ale celosvětově přibývá a s ním i sběrných nádob. Jen v tuzemsku došlo od roku 2015 k několi­kanásobnému růstu těchto recyklačních nádob, kterých je v současnosti k dispozici už přes 31 tisíc po celé zemi.




Zdroj: TATA Motors