Fotovoltaické elektrárny na střechách domů trpí častými problémy, lze jim ale předcházet

  
Nikola Stránská
15. 2. 2023 ▪ 17:17

Problémy s fotovoltaickými elektrárnami přibývá. Může za ně hlavně neodborná instalace či nedodržení pravidelných servisů. Většině problémů přitom lze předcházet a prodloužit životnost fotovoltaiky i na více jak 30 let.

Poruchy fotovoltaiky způsobuje hlavně špatné zapojení
Poruchy fotovoltaiky způsobuje hlavně špatné zapojení
Foto: Jeyaratnam Caniceus z Pixabay

Tempo, kterým přibývá nových instalací fotovoltaických elektráren na střechách tuzemských nemovitostí stále zrychluje. Stejně tak s jeho rychlostí ale drží krok problémy, které se v mnoha případech vyskytují a snižují tak návratnost investice, jež majitelé fotovoltaických elektráren vynakládají. Podle odborníků lze ale většině problémů předcházet, a to hlavně odbornou instalací.

Stovky nových firem, které se v minulých měsících a letech vrhly do montáže fotovoltaických systémů totiž mnohdy nedodržují vše tak, jak by to bylo nutné pro dlouhodobé fungování fotovoltaiky. Ta přitom podle společnosti Columbus Energy, která patří mezi jednoho z dodavatelů těchto systémů může dosahovat i déle jak 30 let. Důvodem, proč tomu tak mnohdy nebývá je neodborná instalace nebo chybějící pravidelný servis.

Podle společnosti je tak v některých případech možné, že fotovoltaika už po několika letech přestane fungovat. Hlavním důvodem pak podle zkušeností firmy bývá špatné napojení konektorů DC (stejnosměrný proud) části, nedostatečné utažení svorkovnic a šroubových spojů nebo nedostatečné oddělení požárních úseků.

Problémy s dodavateli, kteří v některých případech nerespektují ani základní instalační požadavky přitom potvrzuje i Martin Bárta ze srovnávače dodavatelů fotovoltaických elektráren Voltaico.cz: „V posledních měsících se na trhu objevují recenze a fotografie od zákazníků dodavatelů mnoha fotovoltaických elektráren. Na fotografiích je pak často na první pohled viditelný problém, který může stát jak za budoucí nefunkčností samotné fotovoltaické elektrárny tak i za mnohem větším problémem. Některé instalace totiž fungují na hraně bezpečnosti a majitelé nemovitostí si tak „koledují“ například o požár krovů“, uvedl Martin Bárta ze srovnávače Voltaico.cz, který umožňuje zveřejňovat recenze na dodavatele fotovoltaických a řešení.

Podle Petra Vaverky z dozorčí rady Columbus Energy vzniká problém i v tom, že se mnoho zájemců o fotovoltaiku pustí do realizace svépomocí. Podle Vaverky je to nejen nebezpečné ale také nelegální. Instalaci totiž může provádět pouze osoba, která má profesní kvalifikaci elektromontéra fotovoltaických systémů.

„Proces certifikace našich pracovníků trvá minimálně měsíc a jeho součástí je intenzivní školení v našem výcvikovém centru Polygon. Průběh instalací pak kontrolují zkušení zaměstnanci, abychom si byli jistí, že je práce odváděna v nejvyšší kvalitě,“ upozorňuje Vaverka.

V případě instalace svépomocí se tak domácnosti mohou v budoucnu dostat do velkých potíží například s pojišťovnou. V případě požáru domu od amatérsky provedené elektroinstalace či samotné fotovoltaické elektrárny totiž může pojišťovna odmítnout jakékoliv plnění. Instalace svépomocí by tak v tomto případě mohla vyjít mnohonásobně dráž než instalace kvalitní montážní firmou.




Štítky: Fotovoltaika Fotovoltaické elektrárny Elektřina Energetika Obnovitelné zdroje Fotovoltaické panely