EnergoZrouti.cz

Fotovoltaická elektrárna pro dům i chatu. Vybíráme ty nejlepší možnosti ještě před oslovením firmy

  
Martin Bárta
6. 5. 2024 ▪ 09:16

Slunné letní měsíce přímo vybízejí k instalaci fotovoltaické elektrárny na střechu domu či chaty. Máme pro vás několik tipů, na co se zaměřit ještě před tím, než oslovíte dodavatele, který vám instalaci provede.

Vybrat dobrou fotovoltaiku na dům či chatu může být oříšek
Vybrat dobrou fotovoltaiku na dům či chatu může být oříšek
Foto: Unsplash

V posledních letech se stále více majitelů domů a chat rozhoduje pro instalaci fotovoltaických elektráren. Díky pokrokům v technologii a významným změnám v legislativě je solární energie stále dostupnější a ekonomicky výhodnější. Poradíme vám, jak vybrat fotovoltaické systémy ještě před tím, než oslovíte vhodného dodavatele.

1. Posouzení energetických potřeb

Prvním krokem při výběru fotovoltaického systému je analýza vaší spotřeby elektrické energie. Podívejte se na vaše účty za elektřinu za poslední rok a zjistěte vaši průměrnou měsíční spotřebu v kWh. Tento údaj vám pomůže určit velikost systému, který bude nejlépe odpovídat vašim potřebám.

Pro hrubé odhady toho, jak by se vám mohla instalace fotovoltaiky vyplatit a jaká by byla její návratnost, můžete také využít kalkulaček mnoha dodavatelů, ale i nezávislých webů.

2. Volba správného typu systému

Fotovoltaické systémy se liší podle toho, zda jsou připojeny k síti, nebo fungují nezávisle (ostrovní systémy). Pro většinu domů jsou vhodné systémy připojené k síti, které umožňují prodat přebytečnou vyrobenou energii zpět do sítě. Na odlehlých místech, jako jsou chaty bez přístupu k elektrické síti, ale může být lepší a někdy jedinou volbou systém s bateriemi bez připojení k síti.

3. Výběr komponent

Kvalita a efektivita solárních panelů a střídačů může výrazně ovlivnit výkon vašeho systému. Vyberte si komponenty od renomovaných výrobců s dobrými recenzemi a zárukami. Panely se liší podle typu – monokrystalické panely jsou efektivnější, ale dražší, zatímco polykrystalické panely jsou levnější, ale méně efektivní.

Mnoho dodavatelů využívá střídače pouze od jednoho dodavatele. V případě, kdy se rozhodujete mezi různými výrobky, zvolte spíše ty od velkých výrobců (Solax, Vitron energy, GoodWe a mnoho dalších) – jsou již ozkoušené a využívá je velké množství firem. U neznámých výrobků by vás brzy mohla překvapit nefunkčnost i kvůli tomu, že v Česku se využívá takzvané měření po fázích, a tak je mnoho výrobků vytvářeno pro náš trh a několik dalších zvlášť.

4. Estetické a praktické úvahy

Pro mnoho majitelů domů je důležitý i vzhled fotovoltaického systému. Na trhu jsou k dispozici různé designové varianty, včetně panelů integrovaných do střechy, které mohou lépe zapadnout do architektonického stylu vašeho domova. Dále je třeba zvážit orientaci střechy a míru oslunění, což může ovlivnit umístění panelů.

Zatímco dříve ale byly fotovoltaické elektrárny na střechách domů nevzhledným prvkem, moderní designové panely už dělají přesný opak a se střechou dokáží příjemně splynout.

5. Zvážení legislativy a dotací

V mnoha zemích, Českou republiky nevyjímaje, existují vládní pobídky a dotace na instalaci fotovoltaických elektráren. Díky programům, jako je Nová zelená úsporám tak můžete na střechu nainstalovat fotovoltaickou elektrárnu za výrazně výhodnějších podmínek, což zkrátí i dobu návratnosti takové investice.

Dotace na fotovoltaické systémy je ale bohužel možné většinou využívat pouze na rodinné či bytové domy, a nikoliv na chaty a chalupy.

Různorodé dotační podmínky a žádosti ale většinou nemusíte příliš studovat. Samotnou žádost o dotaci za vás v případech, kdy nebudete instalaci provádět sami (což ve většině případů ani není nejlepší volba) provede přímo dodavatel.

6. Výběr dodavatele a instalace

Vyberte si dodavatele a instalatéra, kteří mají dobrou pověst a nabízejí komplexní služby, včetně projektování, instalace a servisu. Reference od předchozích zákazníků mohou být cenným zdrojem informací o kvalitě a spolehlivosti poskytovaných služeb.

Pomoci s výběrem vám mohou i recenze na internetu, zkušenosti od známých nebo srovnávače fotovoltaických dodavatelů, jako je například Voltaico.cz. Rozhodně tak nedejte jen na první kontakt s obchodním zástupcem firmy, který vám mnohdy naslibuje „hory doly“.

7. Údržba a monitoring

I po instalaci je důležité zajistit pravidelnou údržbu fotovoltaického systému, aby byl zachován jeho výkon a efektivita. Mnoho dodavatelů nabízí monitorovací systémy, které vám umožní sledovat výkon vaší elektrárny v reálném čase.

Pravidelná údržba samozřejmě stejně jako třeba údržba automobilu bude stát nějaké finance. Cena za údržbu se ale vždy vyplatí více než oprava porouchaného systému, které by se dalo údržbou snadno předejít.




Štítky: Fotovoltaika Solární elektrárna Fotovoltaická elektrárna Chalupa Chata Energie Elektřina Fotovoltaické panely