EnergoZrouti.cz

EU hrozí Česku i dalším zemím pokutou kvůli pomalé expanzi obnovitelných zdrojů

     
Tomáš Jelínek
27. 9. 2024 ▪ 08:04

Evropská komise vyzvala Česko a dalších 26 členských států k implementaci pravidel, která by měla urychlit povolování výstavby obnovitelných zdrojů. Česko, stejně jako další země, má nyní dva měsíce na zahájení transpozice, jinak mu hrozí i žaloba u Evropského soudního dvora a pokuta.

EU hrozí pokutou kvůli pomalé implementaci zelených zákonů (na fotce předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová)
EU hrozí pokutou kvůli pomalé implementaci zelených zákonů (na fotce předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová)
Foto: European Union

Většina států EU včetně Česka podle Evropské komise dosud neimplementovala zákony, které by měly umožnit rychlejší rozšiřování obnovitelných zdrojů. Brusel tak nyní dopisem oslovil státy v výzvou k implementaci těchto pravidel. V opačném případě může EU zahájit takzvané přestupkové řízení. To může skončit i žalobou k Evropskému soudnímu dvoru a pokutou.

Komise ve svém kroku již zaslala formální výzvy celkem 26 členským státům EU. Jedná se o důsledek nesplnění požadavků revidované směrnice o obnovitelných zdrojích energie (RED), která byla přijata v rámci snahy Evropské unie o dekarbonizaci energetického sektoru a dosažení klimatických cílů. Směrnice s označením 2023/2413 vstoupila v platnost v listopadu 2023 a jejím cílem je zajistit rychlejší a jednodušší povolování projektů obnovitelných zdrojů energie.

Jedním z klíčových požadavků směrnice je zavedení opatření, která mají zjednodušit a urychlit povolovací procesy pro výstavbu obnovitelných zdrojů energie, jako jsou větrné či solární elektrárny. Patří sem rovněž projekty potřebné k integraci této dodatečné energie do elektrizační soustavy, včetně související infrastruktury. Členské státy měly povinnost implementovat tato opatření do svého národního práva do 1. července 2024.

Významným bodem směrnice jsou také jasné časové limity pro povolovací procesy, které jsou zaměřeny na konkrétní technologie či typy projektů. Pro rychlejší schvalování je posilována role jednotného kontaktního místa pro podávání žádostí a směrnice rovněž stanovuje, že projekty spojené s obnovitelnými zdroji energie a související infrastruktura mají být považovány za zájem převažující veřejnosti.

Ke dni zahájení řízení oznámila pouze jedna země, Dánsko, úplné provedení požadovaných ustanovení do zákonné lhůty. Naopak ostatní členské státy, včetně Česka, nesplnily tuto povinnost včas. Formální výzvy byly zaslány mimo jiné Belgii, Bulharsku, České republice, Německu, Estonsku, Irsku, Řecku, Španělsku, Francii, Chorvatsku, Itálii, Kypru, Lotyšsku, Litvě, Lucembursku, Maďarsku, Maltě, Nizozemsku, Rakousku, Polsku, Portugalsku, Rumunsku, Slovinsku, Slovensku, Finsku a Švédsku.

Členské státy nyní mají lhůtu dvou měsíců na odpověď a dokončení transpozice požadovaných opatření do svého národního právního řádu. Pokud Komise nedostane uspokojivou odpověď či nebude provedena potřebná transpozice, může rozhodnout o vydání odůvodněného stanoviska. To by mohlo vést k dalším právním krokům a případnému finančnímu postihu pro dotčené země.

Evropská unie vnímá implementaci těchto pravidel jako klíčový nástroj pro splnění ambiciózních cílů v oblasti klimatické politiky a energetiky. Podle směrnice RED by měla být podpora obnovitelných zdrojů energie prioritou, která povede k vyšší energetické nezávislosti EU a snížení emisí skleníkových plynů. Komise očekává, že rychlejší a jednodušší povolovací řízení povede k nárůstu investic do obnovitelných zdrojů energie a urychlí jejich expanzi.

Pomalé zavádění těchto pravidel ze strany členských států však poukazuje na řadu komplikací, s nimiž se vlády jednotlivých zemí potýkají. Patří sem především legislativní procesy, nedostatečná infrastruktura a také obavy ze sociálních a environmentálních dopadů nových projektů. Pro Českou republiku a další státy tak představuje tlak ze strany Evropské komise výzvu, která bude vyžadovat rychlou reakci a efektivní provedení požadovaných změn.



Sdílejte článek  
       


Štítky: EU Evropská unie Česko Česká republika Obnovitelné zdroje
Jazykové verze článku: AnglickyŠpanělskyNěmecky

Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.