EnergoZrouti.cz

Elektromobilů na silnicích výrazně přibylo, vzrostl i počet nabíjecích míst

  
Markéta Bártová
24. 5. 2024 ▪ 12:26

Registrace nových elektromobilů lámou rekordy. Za první čtyři měsíce roku 2024 přibylo na silnicích 442 tisíc nových elektrických vozů, což je meziročně o 6,4 % více. Počet nabíjecích stanic pro tato vozidla také překročil hranici 700 tisíc.

Elektromobilů přibývá na silnicích po celé Evropě i v Česku
Elektromobilů přibývá na silnicích po celé Evropě i v Česku
Foto: Unsplash

Od začátku letošního roku až do dubna bylo podle dat Centra dopravního výzkumu v Evropské unii zaregistrováno 442 tisíc nových osobních bateriových elektromobilů, což představuje meziroční nárůst o 6,4 %. Tento růst reflektuje stoupající zájem o elektromobilitu, díky které bateriové elektromobily tvořily už 12 % všech nových registrací osobních vozidel v EU. Největší podíl nových registrací stále tvoří vozy na benzín (35,6 %), následované hybridními vozy bez externího dobíjení (29 %) a naftovými vozy (12,9 %).

V Česku bylo registrováno za stejné období (1 – 4 / 2024) 1 893 nových bateriových elektromobilů, což je o 5,5 % více než ve stejném období předchozího roku. Česko se však v podílu těchto vozidel na všech registracích pohybuje na předposledním místě mezi zeměmi EU, s podílem pouze 2,5 %. Horší výsledky než tuzemský trh tak vykázalo už pouze Chorvatsko.

V rámci celé evropské sedmadvacítky se ale výrazně zvýšil počet veřejných dobíjecích bodů. Ten překročil hranici 700 tisíc, konkrétně je jich 708 774. V Česku je v provozu více než 5 tisíc veřejných dobíjecích bodů, což nás řadí na 13. místo mezi zeměmi EU. Největší podíl veřejných dobíjecích bodů je v Nizozemsku, Německu a Francii.

Nákup elektromobilů v tuzemsku už v současnosti ale stále zatím jen pro podnikatele a firmy podporuje záruční program. Ten umožňuje prostřednictvím bank a leasingových společností získat i 200 tisíc korun na osobní automobil s elektrickým pohonem. Ještě víc pak program poskytuje na nákladní vozy. Do 12. května bylo v rámci tohoto programu uzavřeno 879 smluv o záruce, dalších 173 žádostí bylo schváleno a pouze jedna žádost byla zamítnuta.




Štítky: Elektromobily Auto Doprava Elektromobilita Dotace EU Evropská unie Nabíječky elektromobilů Nabíječky Dobíjecí body