EnergoZrouti.cz

Čínské automobilky pokračují v expanzi navzdory clům. Xiaomi chce být do patnácti let mezi pěticí největších

     
Martin Bárta
23. 8. 2024 ▪ 10:02

Čínské firmy, i přes cla nastavená Evropskou unií, nepolevují ve snaze ovládnout evropský automobilový trh. Své plány nejen pro evropskou sedmadvacítku má i výrobce elektroniky a nyní i automobilka Xiaomi. Podle jejího šéfa chce do patnácti let být jednou z pěti největších automobilek na světě.

Xiaomi SU7, první model čínské automobilky
Xiaomi SU7, první model čínské automobilky
Foto: Xiaomi

Čínská společnost Xiaomi, známá především svými smartphony a elektronikou, má ambiciózní plán stát se jedním z pěti největších světových výrobců automobilů a to už během příštích patnácti let. Tento cíl se může zdát příliš ambiciózní, zvláště když Xiaomi vstoupilo na automobilový trh teprve nedávno a nyní bude při evropské expanzi podobně jako další čínské automobilky čelit clům nastaveným Evropskou unií. Firma ale v posledních letech nejen na trhu mobilních telefonů ukázala, že je schopná rychlého růstu a inovací.

Xiaomi vstoupilo na trh elektromobilů s modelem SU7, který se ukázal jako velký úspěch. Sportovní model, který se začal prodávat v loňském roce by se rozhodně dal označit za velmi úspěšný. Už během prvních 27 minut, kdy firma spustila objednávky si jej objednalo padesát tisíc zákazníků.

Firma tak následně musela zvýšit své výrobní kapacity, aby uspokojila vysokou poptávku. Už v polovině roku příštího roku navíc Xiaomi plánuje uvést na trh vylepšenou verzi svého prvního elektromobilu pod názvem SU7 Ultra, s výkonem 1 548 koní, který bude schopna dosáhnout rychlosti až 350 km/h.

Xiaomi se nesoustředí pouze na domácí trh v Číně, ale plánuje i globální expanzi, přičemž Evropa hraje klíčovou roli. Na letošních olympijských hrách v Paříži prezentovala společnost svůj model SU7, který má být v budoucnu dostupný i na evropském trhu. CEO společnosti, Lei Jun, se nechal slyšet, že Xiaomi je připraveno investovat značné prostředky do své automobilové divize, přičemž za poslední tři roky již firma do vývoje elektromobilů investovala přibližně 10 miliard dolarů.

I přes současné finanční ztráty v automobilové divizi je vedení Xiaomi přesvědčeno, že dosažení velkého objemu výroby povede v budoucnu k ziskovosti. Finanční ředitel společnosti Alain Lam uvedl, že v současnosti je hlavním cílem růst a dosažení globálního měřítka, přičemž ziskovost bude následovat později.

Ačkoliv se cesta k dosažení cíle, stát se jedním z pěti největších výrobců automobilů na světě, zdá dlouhá a nákladná, Xiaomi věří, že její schopnost inovace, rychlý růst a rozsáhlé investice ji k tomuto cíli přivedou. Společnost má za sebou úspěšný vstup na trh s elektronickými zařízeními a nyní se chystá zopakovat tento úspěch i na automobilovém trhu. Cesta však nebude snadná, zvláště v konkurenci s již zavedenými hráči jako jsou Tesla, Volkswagen či Toyota.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Auto Čína Elektromobily Automobily Elektromobilita Xiaomi SU7


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.