EnergoZrouti.cz

Čína spustila největší přečerpávací elektrárnu na světě, má větší výkon než pět Dlouhých strání

  
Martin Bárta
5. 1. 2022 ▪ 16:10

Čína zahájila provoz největší přečerpávací elektrárny na světě. Ta dokáže uložit až 6,6 miliardy kWh elektrické energie. Tuzemské Dlouhé stráně jsou tak proti ní jen malá hračka.

Turbína / ilustrační foto
Turbína / ilustrační foto

Čínský státní provozovatel energetické distribuční sítě, společnost State Grid Corporation of China spustil v minulém týdnu provoz největší přečerpávací vodní elektrárny na světě. Největší tuzemská přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně je ve srovnání s tou čínskou jen malá hračka.

„Vodní baterie“ za dvě miliardy dolarů

Zařízení, které má výkon 3,6 GW se nachází v čínské provincii Che-pej a je složeno z 12 čerpadel, každé z nich tak dokáže čerpat vodu výkonem 300 MW. Celkově dokáže čínská přečerpávací elektrárna uložit tolik vody, že při jejím úplném vyčerpání by mohlo být vyrobeno 6,6 miliardy kWh elektrické energie.

Na obrovské rozměry pak ukazuje i fakt, že tuzemská největší přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně dokáže za jeden cyklus, při kterém je vypuštěna voda z horní nádrže na lopatky turbín vyrobit zhruba 3,2 milionu kWh elektrické energie. Čínské zařízení má také instalovaný výkon 3,6 GW, oproti tomu tuzemské Dlouhé stráně „jen“ 650 MW. Dalo by se tak říci, že výroba z čínské elektrárny může být při plném výkonu až pětapůlkrát vyšší.

Obrovská přečerpávací elektrárna vyšla na 1,87 miliardy dolarů a byla realizována ve dvou fázích. Stejně jako všechny ostatní přečerpávací elektrárny bude i Fengning fungovat hlavně jako elektrárna pro vykrývání špiček v energetické síti. Vyrovnávat tak bude hlavně výrobu z větrných a solárních parků, které Čína plánuje v následujících letech vystavět.

Přečerpávací vodní elektrárny využívají jednoduchého principu dvou nádrží, které mezi sebou přečerpávají vodu v době špičky nebo naopak přebytku elektřiny v energetické síti. V době, kdy je elektřina levnější či je jí přebytek pomohou čerpadla z níže položené nádrže vyčerpat vodu do nádrže horní. V okamžiku, kdy je po elektřině vysoká poptávka či je jí nedostatek kvůli slabé výrobě z obnovitelných zdrojů energie, spustí se voda potrubím z horní nádrže do spodní. Při tomto průtoku dochází k roztáčení lopatek turbín, které roztáčením generátorů vyrábějí elektřinu.

Přečerpávací vodní elektrárny jsou tak ekologickým řešením pro ukládání přebytečné či levné elektrické energie. A slouží tak jako jakési vodní baterie.




Štítky: Čína Elektřina Obnovitelné zdroje Ekologie Elektrárna Dlouhé stráně
Zdroj: RED