EnergoZrouti.cz

Chudí šetří, superbohatí dál plýtvají. Ministři EU i ekologové jim to chtějí zatrhnout

  
Lenka Nováková
20. 10. 2022 ▪ 14:23

Velká část Evropanů je v posledních měsících vyzývána k úsporám energií a paliv, jinak je tomu ale u superbohatých lidí. Ti podle ekologické organizace nadále plýtvají třeba i cestováním v soukromých tryskáčích. Zatrhnout jim to chtějí ministři dopravy i ekologové.

Soukromý tryskáč
Soukromý tryskáč
Foto: Kim Hunter z Pixabay

Letecká doprava patří celosvětově za jednoho z velkých producentů emisí skleníkových plynů. To se dlouhodobě nelíbí zástupcům Evropské unie, kteří prosazují takzvaný Green Deal v rámci kterého by mělo dojít ke snížení emisí skleníkových plynů i v letectví. Ještě mnohem dál by ale rádi zašli ekologové z organizace Greenpeace. Ti požadují úplný zákaz využívání soukromých letadel, která produkují vysoké množství emisí CO2.

Jak ukázala už studie z roku 2020, emise z letectví produkuje ve velké míře jen menší část populace. V roce 2018 totiž podle zjištění vědců stálo za polovinou všech emisí z letectví pouhé jedno procento světové populace. Studie tak jasně ukazuje na to, jak velký vliv na tyto emise skleníkových plynů mají soukromá letadla, která využívají jak bohatí lidé tak v některých případech i politici při dopravě nejen po starém kontinentu.

Organizace Greenpeace tak vyzývá k úplnému zákazu soukromých tryskových letadel v EU ministry dopravy. Právě ti se totiž dnes a zítra (20. – 21. 10. 2022) scházejí na jednání v Praze, které se koná v rámci předsednictví České republiky v Radě EU. Na tomto jednání se mají ministři dopravy zabývat otázkami kolem emisí z dopravy včetně možného omezení soukromých letadel v EU.

„Zatímco Evropany vyzývají jejich vlády k tomu, aby šetřili energií, kde to jen jde, například aby se kratší dobu sprchovali nebo méně vytápěli své domovy, superbohatí lidé si dál dopřávají nadměrné plýtvání energií a cestují v soukromých tryskáčích. V době, kdy svět čelí globální energetické krizi, která ohrožuje živobytí milionů lidí, a eskalující klimatické krizi, bychom měli rychle skoncovat s tímto zbytečným druhem dopravy,“ uvádí Thomas Gelin, který má v Greenpeace EU na starosti kampaně za dopravu a klima.

Podle dat z tiskové zprávy organizace Greenpeace vytvářejí soukromá letadla v EU emise skleníkových plynů v objemu zhruba 1,8 milionu tun ročně. To odpovídá emisím, které vypustí do ovzduší přes milion osobních automobilů. Jediný hodinu trvající let soukromého letadla tak vypustí emise skleníkových plynů v objemu, jaký průměrný Evropan vypustí za celý rok.

Po celém světě se přitom počty letů soukromými letadly v posledních letech prudce zvýšily. Podle dat společnosti Wingx, která letecká data zkoumá se na světě v minulém roce uskutečnilo 3,3 milionu soukromých letů, což bylo nejvíce v historii. Nejvíce se přitom soukromá letadla využívala v USA a Evropě. Jen v České republice bylo v minulém roce podle společnosti Colibri Aircraft zprostředkovávající prodeje soukromých letadel přes 66 privátních tryskáčů.




Štítky: Letadla Doprava Letectví Emise Ekologie Greenpeace