EnergoZrouti.cz

Češi objevují elektromobily, letos se jich registrovalo už o polovinu víc než loni

  
Nikola Stránská
6. 12. 2022 ▪ 13:12

Češi stále více objevují elektromobily, podle čerstvých dat se jich letos registrovalo už o polovinu více jak loni. Další růst by měly podpořit nové a cenově dostupnější modely, které chystá i mladoboleslavská Škoda Auto nebo korejský Hyundai.

Nabíjení elektromobilu Tesla
Nabíjení elektromobilu Tesla
Foto: myenergi on Unsplash

Ačkoliv velká část elektromobilů, které jsou dnes na trzích dostupné stále zůstává ve vyšších cenových relacích, výrobci postupně začínají i s výrobou menších a levnějších modelů. Právě ty by v příštích letech měly nastartovat nové registrace osobních vozidel s elektromotorem. Už nyní ale o tato vozidla v Česku roste zájem, letos se jich registrovalo už o polovinu více než loni.

Jak ukazují čerstvá data Svazu dovozců automobilů (SDA), jen za letošní listopad se v Česku registrovalo 447 kusů vozidel poháněných elektřinou uloženou v bateriích. Ve srovnání s loňským listopadem, kdy bylo registrováno 292 těchto vozidel tak bylo registrováno o 53 % více elektromobilů.

Celkem se pak za prvních jedenáct měsíců roku registrovalo 3 603 elektro­mobilů, což je o 56 % více než loni, kdy se počet registrací zastavil na 2 313 kusech. Větší množství registrovaných elektromobilů v letošním roce tak ukazuje na zvětšující se zájem o tato vozidla spolu s tím, jak roste důvěra zákazníků v bateriové technologie ale zároveň i rozvojem nabíjecí infrastruktury.

Přes další meziroční růst počtu registrovaných elektromobilů ale zůstávají celkové podíly elektromobilů na registracích nízké. V prvních jedenácti měsících letošního roku tak elektromobily tvořily pouze 2,03 % podílu na celkových registracích osobních vozidel.




Štítky: Auto Elektromobil Elektromobilita Elektrická vozidla Prodeje aut Automobily
Zdroj: Svaz dovozců automobilů (SDA)