Brněnská teplárna začne v příštím roce stavět nový kotel, spalovat bude štěpku z městských lesů

  
Martin Bárta
15. 12. 2021 ▪ 17:40

Už v příštím roce by se měla brněnská teplárna na Obřanské dočkat další modernizace. Nově by se v ní měl postavit kotel na spalování dřevní štěpky, kterou dodají městské lesy.

Dřevní štěpka
Dřevní štěpka
Foto: Hans Braxmeier z Pixabay

Už v příštím roce by se v brněnské teplárně měl začít stavět nový kotel, který pomůže další modernizaci celého zařízení. To dříve spalovalo hlavně mazut, před pěti lety ale byly zprovozněny kotle na zemní plyn. Další fází modernizace tak bude výstavba nového kotle na spalování dřevní štěpky. Tu budou do spalovny dodávat Lesy města Brna.

Každý den jeden vlak štěpky

Nový kotel plánuje městská společnost Teplárny Brno stavět už v průběhu příštího roku. Investice by pak měla vyjít na téměř 2 miliardy korun, část financí by ale mělo na projekt putovat z takzvaného Modernizačního fondu Evropské unie.

„Modernizace provozu Brno-sever začne přípravnými pracemi již od letošní zimy a potrvá do roku 2023. Nejdříve budou odstraněny staré kotle a v průběhu přestavby budou nahrazeny kotlem na zpracování dřevního odpadu. První teplo ze štěpky by mělo být do sítě dodáno na podzim roku 2023. Plusem samozřejmě je, že se štěpka bude do areálu vozit výhradně po železnici, takže obyvatelé blízkého okolí provozu se nemusí obávat zvýšené dopravní zátěže na přilehlých ulicích. Další výhodou je, že se dá odpad ze spalování dále využít, například při rekultivacích nebo při opravách cest,“ přiblížil předseda představenstva společnosti Teplárny Brno Jiří Herman.

Vybudování nového kotle pro kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie za pomoci spalování biomasy by mělo doplnit stávající horkovodní zařízení na výrobu tepla. „Kromě přínosu pro životní prostředí, který by zařízení využívající stoprocentně obnovitelný zdroj znamenalo, je hlavním důvodem pro jeho vybudování také snížení závislosti na zemním plynu při výrobě tepla a také elektrické energie. Lesy města Brna by dodávaly Teplárnám štěpku v minimálním množství 80 000 tun ročně, a to za cenu v místě a čase obvyklou. Cena bude složena ze dvou složek. První je cena za primární energii (absolutní sušinu) v dodaném palivu, další pak cena za náklady na manipulaci, uskladnění, zohlednění snížení hmotnosti v době dlouhodobého uskladnění a dopravu. Výhodou je, že se bude materiál vozit na Obřanskou po železnici, každý den by to měl být zhruba jeden vlak,“ doplnil 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Zajištění dodávek štěpky pro fungování nového kotle je také nezbytnou podmínkou pro získání dotace v rámci Modernizačního fondu. Mimo výstavby nového kotle ale investují Teplárny Brno i do rozvodů samotného tepla, postupně tak dochází k výměně starších parovodů za moderní horkovody, které mají menší tepelné ztráty.




Štítky: Energie Teplo Teplárna Brno Dřevo Biomasa
Zdroj: RED