EnergoZrouti.cz

Benzín s naftou se loučí: vedoucí představitelé G7 oznámí jejich úplné ukončení

  
Martin Bárta
13. 6. 2021 ▪ 09:13

Vozidla na konvenční paliva jako je benzín, nafta ale i další ropné plyny čeká v následujících letech úplné ukončení. Vedoucí představitelé skupiny G7 totiž v rámci ekologické politiky plánují zastavení veškeré podpory na tato paliva stejně jako na uhlí. Další omezení tak donutí provozovatele vozidel k přechodu na bezemisní paliva.

Tankovací pistole na čerpací stanici
Tankovací pistole na čerpací stanici
Foto: Jiří Fröhlich / Pixabay

Už v neděli (13. 6) by mělo dojít k oznámení řady nových ale i zpřísnění současných opatření k řešení změny klimatu. Ty připravují vrchní představitelé skupiny G7, kteří se od pátku 11. 6. účastní summitu v britském Cornwallu. Očekává se oznámení spousty plánů a to například na postupné vyřazování benzínových a naftových motorů.

Fosilní paliva skončí ať chceme nebo ne

Nové plány, které vedoucí představitelé načrtli ukazují na to, že zpřísnění emisních cílů a modernizace ekonomik bude hlavně o obrovských investicích.

Už nyní je ale jasné, že brzy skončí ze strany velmocí jakákoliv podpora uhlí pro výrobu energie, což už ostatně plánuje velká většina zemí včetně České republiky. Mimo uhlí ale přijdou na řadu i vozidla na konvenční paliva. Tam by podle vedoucích představitelů G7 brzy měla skončit jakákoliv vládní podpora.

Následně by tak mělo dojít i k postupnému ukončení využívání fosilních paliv jako je benzín, nafta ale samozřejmě i další ropné plyny v automobilech a to jak osobních tak nákladních či u autobusů. To s sebou ponese další obrovské investice do rozvoje nabíječek elektromobilů, vývoj nových bateriových článků či plnících stanic na vodík.

Jedno už je ale jisté, konvenční paliva časem minimálně v osobních vozidlech skončí. Otázkou tak zůstává jak rychlý přechod bude a zda někdy dojde k úplnému zákazu těchto paliv či zda se jejich provoz majitelům jednoduše nevyplatí.




Štítky: Benzín Nafta Skupina G7
Zdroj: RED