
Křupání listového salátu nebo syrové mrkve udělá radost nejen chuťovému smyslu, ale i sluchu. Křupat přitom nemusí pouze čerstvé...

Mnozí Češi uspořádání potravin v lednici neřeší a mají je naskládané halabala. Jenže to může být hned několikanásobný problém. V...

Zatímco dlouhé řady lidí z jiných států považují bramborový salát za obyčejnou přílohu, pro Čechy a Slováky je nedílnou součástí...

Lednice je téměř dokonalým přístrojem, který dokáže uchovat potraviny déle čerstvé a nabízí tak možnost pohodlného stravování....

Lidé na celém světě každý den vyhodí tisíce tun potravin. V kontrastu s faktem, že přibližně 11 procent světové populace trpí hladem,...

Smažená masová jídla patří ke zlatému grálu české kuchyně. Většina lidí k jejich přípravě ale používá běžný kuchyňský olej,...

Pořádný domácí vývar je rozhodně oblíbenou klasikou, která by neměla chybět v lednici (nebo mrazáku) žádného gurmána. Nejen, že je na...

Zápach linoucí se po otevření z lednice rozhodně nevěstí nic dobrého. Pravděpodobně za ním bude (polo)zapomenutá potravina, jež už...

Valná většina z nás by jistě nevyšla do společnosti s neumytými vlasy. Nabídka šamponů je v různých obchodech vskutku široká od těch...

Chléb se řadí mezi nejzákladnější potraviny. Není tajemstvím, že jej lidé konzumují již po dlouhá staletí.

Naše každodenní zvyklosti se mění pomalu, přesto některé návraty k tradici získávají na síle. To, co bylo pro předchozí generace...

Košík plný čerstvého ovoce se už po pár dnech mění v nepoživatelné kusy. Ovoce přitom často vydrží čerstvé i týdny, je ale...

Čerstvý a voňavý chléb neodmyslitelně patří do klasického českého jídelníčku. Bohužel je ale velmi náchylný na tvrdnutí, které se...

Plýtvání potravinami je velký problém. Setkat se s ním můžete takřka ve všech vyspělých státech po celém světě.

Pečivo je pro mnoho lidí neoddělitelnou součástí každodenního jídelníčku. Čerstvě upečený chléb nebo houska mají nezaměnitelnou...

V České republice se produkuje celá řada dobrot, které mají lidé nesmírně rádi. Mnoho z nich se dokonce vyváží i daleko za hranice.

V českých domácnostech mají uzeniny své pevné místo. Klobásy, špekáčky nebo párky patří k jídlům, bez kterých si mnozí nedovedou...

Česká republika má pověst země piva a knedlíků. Na trzích ale na turisty čekají úplně jiné pochoutky. Vedle trdelníku, klobás a...

Pro mnohé se jedná o zákusek, který nechybí na žádné oslavě významných životních milníků, pro jiné je zase běžnou součástí...

Játra hrají v lidském těle nezastupitelnou roli. Filtrují toxiny, zpracovávají živiny a podílejí se na metabolismu tuků i cukrů. Přesto...

Zahrada je přes léto plná ovoce, které často není možné spotřebovat ještě čerstvé. Někdo z něj rád připraví marmelády, jiný...

Potraviny mají vždy omezenou dobu spotřeby. Lednice ji často umí prodloužit, někdy ale ne tolik, jak bychom si představovali. Díky...

Naši předkové dobře věděli, jak si vystačit s tím, co měli, a přitom neplýtvat. Dovednosti, které se dříve předávaly z generace na...

Devadesátá léta v Česku bývají vnímána jako divoké období intenzivní transformace, otevření se světu a nástupu konzumní společnosti....

Není tomu zdaleka tak dávno, kdy bylo zcela běžné zabalit si svačinu na cestu, do práce či školy do plastové fólie, případně do...

Slupky od banánu jsme většinou zvyklí rovnou vyhazovat do koše, případně je umístit do zahradního kompostu. Přitom může mít tato část...

Vypadávání vlasů, zhoršení jejich kvality či nedostatečný objem jsou problémy, které trápí miliony lidí po celém světě. A nejde pouze...

Stále více výrobců využívá takzvaného greenwashingu, kterým zlepšují renomé svých produktů i své značky. Už od příštího roku by...

Speciální nátěr na mnoho druhů ovoce, který razantně prodlouží dobu trvanlivosti podpořila i nadace Billa a Melindy Gatesových. Nově ho...

Norský státní ropný gigant Equinor už brzy spustí práce na revoluční technologii ukládání oxidu uhličitého pod mořské dno. To by mělo...