Češi ji mají v každém obchodě, turisté si ji vozí domů po kartonech. Tato dobrota za 40 korun dobyla svět
V České republice se produkuje celá řada dobrot, které mají lidé nesmírně rádi. Mnoho z nich se dokonce vyváží i daleko za hranice.
Mezi pochutiny, které jsou v České republice velmi oblíbené a mají dlouhou tradici, patří sladkosti. Mezi ty nejpopulárnější se řadí například Tatranky, lázeňské oplatky nebo Fidorka. Existuje však ještě jedna sladkost, na kterou nedají dopustit nejen Češi, ale i lidé v zahraničí.
Česká čokoládová legenda, která v letošním roce slaví padesáté narozeniny
Touto sladkostí je legendární Studentská pečeť. Tato čokoláda, která se dnes neodmyslitelně pojí s českou konzumní kulturou, se na trhu poprvé objevila v roce 1975. Tehdy ji vyrobili cukráři v pražských Modřanech, přičemž nápad byl velmi jednoduchý, avšak originální a lehce neotřelý: spojit kvalitní čokoládu s rozinkami, kousky želé a spoustou křupavých arašídů.
Jelikož byla tato kombinace velice chutná a jejím úkolem bylo zároveň dodat energii a zasytit, působila na výrobce „studentsky“. Ti totiž (nejen) v té době hledali cenově dostupnou svačinku, která nabízí sladkost, pestrost a vydatnost. To je důvod, proč se ujal název Studentská pečeť.
Proč je Studentská pečeť oblíbená v zahraničí natolik, že jsou za ni cizinci ochotní zaplatit mnohonásobně více než Češi?
V obchodech na území České republiky je možné tuto lahodnou čokoládu sehnat za cenu okolo 40 až 70 korun (v závislosti na výši akce a typu obchodu). Oproti tomu v zahraničí se její cena může vyšplhat k částce 3 až 5 eur, v některých případech i výše.
Stojí za tím nejen vyšší marže dovozců, ale rovněž fakt, že se jedná o unikátní produkt, který v regálech mnoha zahraničních obchodů nemá žádnou přímou konkurenci. Cizinci tak na ni v mnohých případech nahlížejí jako na luxusní specialitu z „exotického“ středu Evropy.
I přes vysokou cenu se v zahraničí najde mnoho lidí, kteří si Studentskou pečeť velice rádi pořídí. Ti oceňují především neotřelou kombinaci chutí, která je velmi lákavá: Kombinace čokolády s rozinkami, křupavými arašídy a úlomky želé je něco, co by jinde hledali jen velice těžko.
K vysokým prodejům Studentské pečeti v zahraničí přispívá i nostalgie, kterou v lidech vyvolává. V zahraničí žije nespočet lidí, kteří pocházejí z České republiky. Ti si tak rádi čas od času zavzpomínají na to, jak žili ve své rodné zemi. A s tím se naprosto bezpochyby pojí i konzumace tradičních českých pochoutek, mezi něž Studentská pečeť patří.
Zajímavosti
V Olomouci, kde dochází k produkci Studentské pečeti, se každým rokem vyrobí několik tisíc tun čokolády. To je několik desítek tisíc tabulek.
Studentská pečeť se vyváží do mnoha různých zemí, mezi něž patří například Velká Británie nebo Spojené státy americké.
Výrobci Studentské pečeti spolupracují s lokálními dodavateli surovin. Především od nich získávají plnotučné mléko, odstředěné mléko a z 90 procent je využíván rovněž lokální cukr.
Na co si dát pozor, když chcete Studentskou pečeť pořídit jako suvenýr?
Studentská pečeť může být skvělým a originálním suvenýrem. Pokud ji však máte v úmyslu pořizovat jako suvenýr, je třeba si dát pozor na několik detailů.
V první řadě je vhodné zaměřit se na trvanlivost. Na rozdíl od obyčejných čokolád, Studentská pečeť může mít o něco kratší trvanlivost. Je to dáno tím, že se v ní nacházejí arašídy, želé a rozinky.
Ve druhé řadě je žádoucí dbát na správné zabalení a uchovávání při převozu. Zkontrolujte, zda balení není poškozené. Čokoládu zároveň vždy převážejte v chladu.