Konec plastových dóz. Tato ekologická novinka uchová potraviny čerstvé dvojnásobně déle

     
Martina Minaříková
9. 8. 2025 ▪ 03:01

Není tomu zdaleka tak dávno, kdy bylo zcela běžné zabalit si svačinu na cestu, do práce či školy do plastové fólie, případně do plastových svačinových boxů. Z mnoha hledisek byl plast velmi praktickým materiálem, navíc se jednalo o poměrně levný a dostupný způsob balení jídla.

Používání plastových dóz už odzvonilo.
Používání plastových dóz už odzvonilo.
Foto: Shutterstock

Nicméně je třeba zdůraznit, že většina jednorázových plastových obalů končí v koši, často ještě ne v tom určeném výhradně pro plast. Každý rok tak vznikají zbytečné tuny plastového odpadu, který je pro planetu velkou zátěží, jelikož se rozkládá klidně stovky let. Navíc plastová balení svačin mají své limity také z hlediska uchovávání potravin. V důsledku působení vzduchu, vlhkosti a bakterií mohou potraviny měnit chuť, osychat nebo dokonce plesnivět. Daleko lepší volbou jsou proto udržitelnější a funkčnější způsoby skladování jídla, ať už na cestách nebo přímo v domácnosti.

Návrat k přírodním materiálům

Když chcete něco změnit, často se vyplatí nahlédnout do minulosti a inspirovat se konáním našich předků. Do jisté míry to platí také v tomto případě. Včelí voskované obaly se přesně na takový způsob uchovávání jídla v minulosti odkazují a ne nadarmo patří mezi jeden z největších ekologických trendů posledních let.

Obaly se vyrábí z bavlněné látky, která je napuštěná směsí včelího vosku, přírodní pryskyřice a jojobového oleje. Ani jedna ze složek zde není náhodou, každá má svoji přesně danou roli – vosk se postará o nepropustnost, pryskyřice zajistí dobrou přilnavost a jojobový olej přispívá k pružnosti a dodává obalům antibakteriální vlastnosti.

Voskovaným ubrouskem můžete přikrýt třeba misku s ovocem. , ...

Při kontaktu s teplem, nejčastěji vycházejícím z lidské ruky, se obal lehce přizpůsobí tvaru potraviny nebo nádoby. Výborně se tak hodí pro přikrytí misky se zbytky od večeře, pro zabalení svačin nebo zeleniny či ovoce. Zabalit do voskových ubrousků můžete třeba i bochník chleba. Pečivo bude dýchat, ale zároveň bude chráněné.

Velkou výhodou voskovaných ubrousků je především jejich snadná údržba. Zabere vám opravdu jen pár minut, jelikož stačí ubrousky omýt vlažnou vodou a nechat oschnout. Určitě je nedávejte do myčky ani do mikrovlnné trouby. Když je naopak budete správně používat, vydrží vám s přehledem několik měsíců až rok. Až přece jenom doslouží, nastříhejte je na pásky a vyhoďte na kompost. Rozloží se bez jakékoli ekologické zátěže.

Silikonová víčka

Ta patří mezi další alternativní způsoby balení potravin. Silikonová víčka se umí přizpůsobit nejrůznějším velikostem nádob a vyrábí se z potravinářského silikonu, což je zdravotně nezávadný materiál odolávající vysokým teplotám. Rovněž do sebe neabsorbuje pachy a velmi snadno se čistí. Ve srovnání s plastem má ještě tři velké výhody – nežloutne, neláme se a můžete ho používat opakovaně.

Silikonová víčka se většinou dodávají v různých sadách různých velikostí. Lze je tak natáhnout přes hrnec, misku, zavařovací sklenici nebo otevřený kelímek jogurtu. Zamezíte tím přístupu vzduchu i následnému šíření bakterií. Navíc některé modely silikonových víček umí vytvořit vakuum – k modelu dostanete ruční pumpičku nebo speciální ventil, který funguje na principu vakuového uzávěru.

Skvělou alternativou jsou i silikonová víčka. , ...

Díky tomu můžete výrazně prodloužit trvanlivost jídla. Vakuum totiž sníží obsah kyslíku, jenž jinak urychluje kažení potravin. Ve vakuovém prostředí si naopak jídlo déle uchová svou čerstvost, chuť, barvu i výživové hodnoty.

S ohledem na budoucnost

Pokud se rozhodnete tyto ekologické varianty vyzkoušet také ve své domácnosti, nemusíte mít strach z přehnaných vstupních investic. Voskované ubrousky či silikonová víčka jsou k dostání ve většině běžných obchodů nebo e-shopů zaměřujících se na zdravou výživu či bezobalový sortiment. Z dlouhodobého hlediska se pak takové rozhodnutí dvojnásobně vyplatí, protože nebudete zbytečně plýtvat jídlem, které se doteď kazilo jenom proto, že nebylo vhodně uskladněno. Výrazně také přispějete ke snížení odpadu z vaší domácnosti a to se s ohledem na budoucnost planety rozhodně počítá.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Ekologie Balení potravin Alternativy
Zdroj: organikk.cz, pleva.cz




Nejnovější z kategorie


Jaký dezert připravit na Silvestra?

Některé ozdoby jsou podle feng-šuej chyba

Smažit rybu na teflonu je strašná chyba

Lidl vytáhl další trumf

Z čeho se vyrábí nábytek z IKEA?

Chalupy a chaty mají specifické nároky na vytápění.

Chlebíčky jsou českou klasikou.

Letos zkuste vsadit na jiný typ vánočního stromečku.

Dostupnost bydlení je v České republice žalostná.

Digestoř zabudovaná do varné desky dnes soupeří s klasickými modely

Balící papír jako zrádná vánoční past

Některé bytové doplňky ze socialismu by pamětníci poznali i ze spánku

Tyto rostliny vnášejí do bytu život

Cukrovinku si můžete vychutnat třeba na vánočních trzích.

Umístění sušičky ovlivňuje spotřebu nebo třeba vlhkost v místnosti.

Jak odstranit pařezy, aniž byste museli použít složité postupy?

Světlo tvoří jeden z hlavních pilířů feng-šuej.

Rozložení nábytku může hrát podle feng-šuej roli v proudění energie

Pusťte se do pečení, tento moučník potřebuje pár dní na změknutí

Co dělat, když máte televizi blízko gauče?

Hromaděním věcí v bytě si můžete podle feng-šuej blokovat energii

Některé nevkusné vánoční dekorace by raději měly zůstat v zapomnění

Do jakého patra v lednici patří maso, mléko a vejce?

Otestovali jsme vysavače od levných po prémiové. Tenhle za 3 000 Kč vyhrál poměrem cena–výkon

Tohle občerstvení před 30 lety vytáhl každý, když zazvonila návštěva

Psa si vždy vybírejte podle životního stylu

Jedním ze slavných českých vynálezů jsou kontaktní čočky

Pyžamo se nemění tak často, jak si myslíte

Nábytek s dvojitým účelem nahrazuje otevřené police a skříňky

Ne každá čokoláda se hodí do pečení



Nejnovější
Nejnovější