Jediná ingredience do chleba zajistí, že vydrží čerstvý týden bez plísně

     
Petr Eybl
24. 9. 2025 ▪ 23:12

Chléb se řadí mezi nejzákladnější potraviny. Není tajemstvím, že jej lidé konzumují již po dlouhá staletí.

Jak zajistit, aby chléb vydržel dlouho čerstvý?
Jak zajistit, aby chléb vydržel dlouho čerstvý?
Foto: Shutterstock.

V obchodech je možné koupit mnoho různých druhů této potraviny, která je dodnes v některých kulturách považována za posvátnou. Komerčně prodávané chleby však nezřídka obsahují suroviny, kterým je lepší se ze zdravotního hlediska raději vyhnout. Z toho důvodu se stále větší množství lidí odhodlává k pečení vlastního chleba, s čímž se však nezřídka pojí jeden problém – krátká trvanlivost. Ten je každopádně naštěstí možné snadno vyřešit přidáním určitých ingrediencí do receptu. 

Ocet: Přírodní konzervant, na který nedali dopustit již dávní předci

Přidáním octa do těsta se snižuje pH chleba. Dochází tedy k vytvoření ky­selejšího prostředí, ve kterém se řada plísní a bakterií množí o poznání pomaleji. V důsledku toho se přirozeně prodlužuje trvan­livost této potraviny

Kromě toho docílíte přidáním malého množství octa do chleba i dalších pozitivních účinků. Za zmínku stojí například:

  • Lepší struktura: Ocet dokáže pozitivně ovlivnit aktivitu kvasnic. To vede k lepšímu kynutí, což se kladně projevuje i na výsledné struktuře chleba. 
  • Plnější chuť: Ačkoliv by u někoho mohlo přidání octa do chleba vzbudit obavu, že se tato ingredience negativně podepíše na chuti tohoto pečiva, opak bývá pravdou. Kyselá chuť se zpravidla v průběhu pečení neutralizuje a rozptýlí. Chléb může mít naopak „plnější chuť“. 

Ocet k chlebu patří. , Shutterstock....

Brambory: Snadný a levný způsob, jak chlebu dodat vláčnost a vlhkost 

Přidávání uvařených a nastrouhaných brambor je jedním z nejstarších, nejlevnějších a nejtradičnějších způsobů, jak prodloužit trvanlivost chleba. 

Brambory obsahují vysoké množství škrobu, který dokáže efektivně zadržovat vodu. Díky tomu je pečivo déle vláčnější. Hotový chléb zůstává po delší dobu měkký a díky vyšší vlhkosti se o poznání pomaleji vysušuje. 

Kromě toho brambory přirozeně obsahují látky, které dokážou zpomalovat rozvoj některých potenciálně nebezpečných mikroorganismů a plísní – tento efekt je sice omezený a rozhodně na něj není možné stoprocentně spoléhat, ale naprosto bezpochyby stojí za zmínku. 

Přidáním brambor do chleba můžete zlepšit jeho strukturu a prodloužit trvanlivost. , Shutterstock....

Jogurt, acidofilní mléko, kefír nebo podmáslí: Kyselost je základ 

Mléčné kvašené výrobky, mezi které patří například jogurty, acidofilní mléka, kefíry nebo podmáslí, obsahují kyselinu mléčnou a prospěšné bakterie. Díky tomu jsou schopné okyselovat těsto, čímž zpomalují rozvoj plísní. Jak již bylo zmíněno v souvislosti s octem, v kyselém prostředí se totiž bakterie a plísně množí pomaleji – princip je tedy podobný jako v případě octa. 

Pokud přidáte mléčné kvašené výrobky do těsta, je nicméně třeba počítat s tím, že se to projeví na výsledné chuti. Chléb má jemnější strukturu a mírně nakyslou chuť. Ta může připomínat tradiční kváskový chléb. Někomu tato chuť může vyhovovat, ovšem najdou se i lidé, kteří ji nemají příliš v oblibě. Proto je vhodné být na tuto chuťovou změnu připraveni. 

Recept 

Upéct si doma chléb, který vydrží déle čerstvý, dokáže víceméně každý. Budete k tomu potřebovat následující ingredience:

  • Hladká pšeničná mouka: 500 gramů. 
  • Sušené droždí: 1 balíček. 
  • Sůl: přibližně 2 lžičky. 
  • Kmín: 1 až 2 lžičky. 
  • Teplá voda: 300 mililitrů. 
  • Ocet: 2 lžičky. 

Postup je následovný:

  1. Nejdříve je třeba smíchat mouku, droždí, kmín a sůl. 
  2. Poté přidejte vodu s octem. 
  3. Těsto hněťte ideálně robotem (pokud ho máte k dispozici), vzápětí jej nechte cca 30 až 45 minut kynout. Po uplynutí této doby je vhodné zopakovat tuto činnost a těsto nechat znovu vykynout. 
  4. Jakmile tato doba uplyne, vytvarujte jej do požadovaného tvaru. 
  5. Po vytvarování těsto nechte kynout ještě dalších 30 až 45 minut. 
  6. Rozehřejte troubu na 220 až 230 °C a vložte do ní pekáč s víkem.
  7. Až chléb vykyne, přidejte ho do pekáče (nezapomeňte na pečící papír) a nechte péct při 220 až 230 °C po dobu 20 až 25 minut. Pekáč přikryjte víkem. 
  8. Po uplynutí této doby sundejte víko a pečtě ještě dalších 20 až 25 minut. 

Na závěr je třeba dodat, že je třeba dbát i na správné skladování. Nejlepší je uchovávat chléb v chlebníku, který lze koupit za několik stovek. 



Sdílejte článek  
       


Štítky: Chléb Pečení Trvanlivost
Zdroj: ireceptar.cz, regiony.rozhlas.cz, reddit.com, toprecepty.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější