Jediná ingredience do chleba zajistí, že vydrží čerstvý týden bez plísně
Chléb se řadí mezi nejzákladnější potraviny. Není tajemstvím, že jej lidé konzumují již po dlouhá staletí.
V obchodech je možné koupit mnoho různých druhů této potraviny, která je dodnes v některých kulturách považována za posvátnou. Komerčně prodávané chleby však nezřídka obsahují suroviny, kterým je lepší se ze zdravotního hlediska raději vyhnout. Z toho důvodu se stále větší množství lidí odhodlává k pečení vlastního chleba, s čímž se však nezřídka pojí jeden problém – krátká trvanlivost. Ten je každopádně naštěstí možné snadno vyřešit přidáním určitých ingrediencí do receptu.
Ocet: Přírodní konzervant, na který nedali dopustit již dávní předci
Přidáním octa do těsta se snižuje pH chleba. Dochází tedy k vytvoření kyselejšího prostředí, ve kterém se řada plísní a bakterií množí o poznání pomaleji. V důsledku toho se přirozeně prodlužuje trvanlivost této potraviny.
Kromě toho docílíte přidáním malého množství octa do chleba i dalších pozitivních účinků. Za zmínku stojí například:
- Lepší struktura: Ocet dokáže pozitivně ovlivnit aktivitu kvasnic. To vede k lepšímu kynutí, což se kladně projevuje i na výsledné struktuře chleba.
- Plnější chuť: Ačkoliv by u někoho mohlo přidání octa do chleba vzbudit obavu, že se tato ingredience negativně podepíše na chuti tohoto pečiva, opak bývá pravdou. Kyselá chuť se zpravidla v průběhu pečení neutralizuje a rozptýlí. Chléb může mít naopak „plnější chuť“.
Brambory: Snadný a levný způsob, jak chlebu dodat vláčnost a vlhkost
Přidávání uvařených a nastrouhaných brambor je jedním z nejstarších, nejlevnějších a nejtradičnějších způsobů, jak prodloužit trvanlivost chleba.
Brambory obsahují vysoké množství škrobu, který dokáže efektivně zadržovat vodu. Díky tomu je pečivo déle vláčnější. Hotový chléb zůstává po delší dobu měkký a díky vyšší vlhkosti se o poznání pomaleji vysušuje.
Kromě toho brambory přirozeně obsahují látky, které dokážou zpomalovat rozvoj některých potenciálně nebezpečných mikroorganismů a plísní – tento efekt je sice omezený a rozhodně na něj není možné stoprocentně spoléhat, ale naprosto bezpochyby stojí za zmínku.

Jogurt, acidofilní mléko, kefír nebo podmáslí: Kyselost je základ
Mléčné kvašené výrobky, mezi které patří například jogurty, acidofilní mléka, kefíry nebo podmáslí, obsahují kyselinu mléčnou a prospěšné bakterie. Díky tomu jsou schopné okyselovat těsto, čímž zpomalují rozvoj plísní. Jak již bylo zmíněno v souvislosti s octem, v kyselém prostředí se totiž bakterie a plísně množí pomaleji – princip je tedy podobný jako v případě octa.
Pokud přidáte mléčné kvašené výrobky do těsta, je nicméně třeba počítat s tím, že se to projeví na výsledné chuti. Chléb má jemnější strukturu a mírně nakyslou chuť. Ta může připomínat tradiční kváskový chléb. Někomu tato chuť může vyhovovat, ovšem najdou se i lidé, kteří ji nemají příliš v oblibě. Proto je vhodné být na tuto chuťovou změnu připraveni.
Recept
Upéct si doma chléb, který vydrží déle čerstvý, dokáže víceméně každý. Budete k tomu potřebovat následující ingredience:
- Hladká pšeničná mouka: 500 gramů.
- Sušené droždí: 1 balíček.
- Sůl: přibližně 2 lžičky.
- Kmín: 1 až 2 lžičky.
- Teplá voda: 300 mililitrů.
- Ocet: 2 lžičky.
Postup je následovný:
- Nejdříve je třeba smíchat mouku, droždí, kmín a sůl.
- Poté přidejte vodu s octem.
- Těsto hněťte ideálně robotem (pokud ho máte k dispozici), vzápětí jej nechte cca 30 až 45 minut kynout. Po uplynutí této doby je vhodné zopakovat tuto činnost a těsto nechat znovu vykynout.
- Jakmile tato doba uplyne, vytvarujte jej do požadovaného tvaru.
- Po vytvarování těsto nechte kynout ještě dalších 30 až 45 minut.
- Rozehřejte troubu na 220 až 230 °C a vložte do ní pekáč s víkem.
- Až chléb vykyne, přidejte ho do pekáče (nezapomeňte na pečící papír) a nechte péct při 220 až 230 °C po dobu 20 až 25 minut. Pekáč přikryjte víkem.
- Po uplynutí této doby sundejte víko a pečtě ještě dalších 20 až 25 minut.
Na závěr je třeba dodat, že je třeba dbát i na správné skladování. Nejlepší je uchovávat chléb v chlebníku, který lze koupit za několik stovek.