Do kterého patra v lednici patří maso, mléko a vejce? Rozdíl v čerstvosti poznáte hned
Mnozí Češi uspořádání potravin v lednici neřeší a mají je naskládané halabala. Jenže to může být hned několikanásobný problém. V chladničce je totiž vhodné udržovat pořádek, aby dveře nemusely být příliš dlouho otevřené. To má vliv i na vnitřní teploty, které nejsou všude stejné.
Problém dlouhodobějšího skladování jídla vyřešila moderní civilizace za pomoci ledniček. Tyhle spotřebiče jsou součástí prakticky každé domácnosti. Umístění potravin, které podléhají rychleji zkáze, však může být i dnes jistou alchymií. Maso, vejce a mléko by určitě neměly být skladovány v některých částech lednic. Vliv to totiž může mít nejen na jejich chuť, ale také na trvanlivost a bezpečnost.
Na umístění potravin v lednici záleží
Ideální teplota v lednici by se podle odborníků měla pohybovat mezi zhruba 2 a 5 stupni Celsia, byť třeba americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) uvádí, že by neměla klesnout pod 4 °C. Při vyšších teplotách mohou začít růst patogenní bakterie, při teplotách kolem nuly zase mohou potraviny mrznout. Je tedy opravdu důležité, abyste v chladničce vytvořili vhodné podmínky.
Problém je ale přece jen o něco složitější. Teplota v lednici totiž nebývá konzistentní a v jednotlivých částech se může dosti lišit. Jsou zde tedy místa teplejší a chladnější, což má vliv na konkrétní umístění potravin. Nejhorší částí pro teplotní výkyvy jsou přitom dveře lednice, které bývají nejteplejší. Na vině je skutečnost, že se vždy při otevírání dostávají do teplého či vytopeného prostoru.
Jaké části lednice jsou nejteplejší?
Ministerstvo energetiky Spojených států amerických uvádí, že nejdůležitější pro bezpečnost potravin je nenechávat dveře chladničky při hledání potravin příliš dlouho otevřené. K tomu pochopitelně může přispět pořádek a dokonalý přehled o tom, co kde máte. Teploty se ovšem liší také v samotné lednici. I tomu je třeba přizpůsobit umístění potravin, které rychleji podléhají zkáze.
Podle nizozemské studie, jejíž výsledky vloni vyšly v prestižním vědeckém časopise International Journal of Food Microbiology (IJFM), byla průměrná teplota 534 zkoumaných chladniček v Nizozemsku na spodní polici 5,7 °C a na horní polici 7,7 °C. Pomineme-li skutečnost, že by tyhle teploty měly být asi obecně nižší, zajímavé je, že nahoře bývá v lednicích zjevně výrazně větší teplo.
Kde skladovat maso, mléko a vejce?
Rozdíly mezi patry mohou být až několik stupňů, které rozhodují o trvanlivosti, chuti i bezpečnosti potravin. Nejteplejší částí jsou dveře lednice. Při jejich otevření se navíc teplo nejhůře dostává dozadu, kde bývá chladněji. Teplý vzduch navíc přirozeně stoupá, takže nahoře je větší teplo než dole. Proto je odborníky doporučováno umísťovat mléko v zadní části lednice na polici blízko středu nebo dna. To platí i pro smetanu či máslo.
Nikoli ve dveřích, ale v krabičce na polici a spíše dole by přitom měla být uložena i vejce. Podobně to platí i pro masné výrobky, které však nestačí jen umístit na vhodné místo. Syrové maso, drůbež a mořské plody je totiž doporučováno skladovat v uzavřené nádobě či bezpečně zabalené, aby se zabránilo kontaminaci jiných surovin. Dnes každopádně existují lednice, které mají speciální zásuvky pro náchylnější potraviny jako právě maso.
Co skladovat ve dveřích lednice?
Dveře lednice představují skutečně nejteplejší část. Proto do nich moc surovin nepatří, což platí i pro ovoce a zeleninu. Přihrádky ve dveřích jsou obecně ideálním místem pro skladování potravin, které se nejméně kazí. Jednat se může třeba o hořčici, kečup, sójovou omáčku, salátový dresink, džem nebo nápoje jako perlivá voda. I tyhle suroviny sice bývají chuťově lepší, když jsou studené, ale ve dveřích lednice se alespoň nezkazí.
























































