Za pár korun vyřeší problém s vlhkostí i ve starší lednici. Funguje překvapivě dobře a prodlouží trvanlivost potravin
Křupání listového salátu nebo syrové mrkve udělá radost nejen chuťovému smyslu, ale i sluchu. Křupat přitom nemusí pouze čerstvé potraviny, které jste si právě přinesli ze zahrádky či z obchodu. Důležité je ovšem správné skladování. Při tom vám může ušetřit spoustu peněz drobnost za pár korun.
Podle statistického úřadu Eurostat se v rámci Evropské unie (EU) každoročně vyhodí přes 58 milionů tun potravin. Kolik to dělá? Zhruba 130 kilogramů na obyvatele! Tržní hodnota potravinového odpadu přitom činí neuvěřitelných 132 miliard eur ročně. Česko je mezi zeměmi Evropské unie v tomto ohledu na 14. místě, tedy zhruba uprostřed. Snížit takové množství odpadu lze více způsoby. Přispět k němu může i drobnost do lednice, kterou supermarkety prodávají za cenu lístku do kina.
Tahle drobnost vám může ušetřit peníze
V lednici skladujeme mimo jiné potraviny i ovoce a zeleninu, byť ne všechny plodiny se tam ve skutečnosti hodí. Problém ovšem může nastat, pokud jsou umístěny přímo na skle. Vlhkost se pak drží dole a tyhle potraviny mohou začít poměrně rychle hnít. Je však možné tomu předejít. Lze si totiž pořídit speciální podložku, jež právě tenhle problém řeší. Už tím, že může zabraňovat otlakům na skladovaných potravinách, a to včetně hub.
Provzdušňovací pěnové podložky seženete i v českých obchodech. Umožňují cirkulaci vzduchu pod potravinami a absorbují vlhkost, takže ovoce, zelenina i houby mohou vydržet déle čerstvé a nezkažené. V podložkách navíc zůstávají nečistoty, což vám pomůže v ledničce udržovat pořádek. Díky tomu, že absorbují vlhkost, mohou také přispět k rovnoměrnějšímu chlazení, a to zase mírně přispívá k úspoře energie, byť nijak zásadní.
Pro koho má tahle vychytávka smysl?
Pro všechny, kteří mají v lednici spoustu ovoce, zeleniny nebo hub. Bez problémů ji přitom seženete do dvou stovek, takže neutratíte majlant. Nabízí se však otázka, proč tenhle problém vůbec řešit. Některé potraviny ostatně do lednice vůbec nepatří. Může se jednat třeba o banány, brambory nebo cibuli. Ty, jimž pobytem v chladném prostředí životnost prodloužíte, lze zase skladovat v plastových sáčcích či nádobách. To ovšem někdo odmítá z hlediska bezpečnosti. Má tenhle postoj opodstatnění?
Jsou plastové obaly pro potraviny bezpečné?
V poslední době poměrně často kladená otázka. Vědecké studie ukázaly, že se do potravin dostávají některé z tisíců látek z plastových produktů. Výrobci a úřady pro bezpečnost potravin ovšem uvádějí, že kvůli zanedbatelnému množství nejde o riziko pro lidské zdraví. S tím ovšem ne všichni vědci souhlasí. Podle nich chybí potřebná data, která by takový názor jednoznačně potvrzovala.
Podle loňské studie Josepha Pizzorna, což je celosvětová autorita v oblasti přírodní medicíny, ovšem podporované vědou, jsou minimálně některé plastové nádoby na potraviny inertní a k úniku látek do potravin dochází skutečně nepatrně. Existují však rozdíly v kvalitě výroby. Při skladování potravin v plastech v lednici však zřejmě můžete být klidní. Nebezpečí údajně nastává hlavně v případě, jsou-li potraviny teplé, takže dochází k zahřátí plastového obalu.
Jaké potraviny v lednici (ne)skladovat?
Ať už se rozhodnete skladovat potraviny v plastu, či na podložce, věnujte pozornost tomu, jestli do lednice vůbec patří. Houby je například ideální zpracovat ještě čerstvé. Na několik dní je ovšem do lednice dát můžete. Právě houby však potřebují dýchat, takže provzdušňovací podložka pro ně představuje optimální řešení. V chladu lze každopádně skladovat i většinu zeleniny. Dle odborníků na druhou stranu není lednice optimálním prostorem pro umístění měkkého ovoce nebo rajčat.


























































