Jak uklidit špajz: Těchto 6 jednoduchých tipů prodlouží trvanlivost o 50 % a ušetří vám místo i peníze

     
Petr Eybl
15. 9. 2025 ▪ 11:52

Plýtvání potravinami je velký problém. Setkat se s ním můžete takřka ve všech vyspělých státech po celém světě.

Používání spižírny se řadí mezi hlavní způsoby, jak uchovávat potraviny.
Používání spižírny se řadí mezi hlavní způsoby, jak uchovávat potraviny.
Foto: Shutterstock

Výjimku netvoří ani Česká republika. České domácnosti podle informací z Ministerstva životního prostředí a Českého statistického úřadu každým rokem vyprodukují přibližně 600 000 až 1 000 000 tun odpadu. Například v roce 2020 činilo toto množství 742 749 tun. Jedním z nejběžnějších pomocníků, které dokážou plýtvání alespoň do jisté míry zabránit, je bezesporu spižírna. Díky této chladné komoře, která bývá někdy označována jako srdce každé domácnosti, je možné potraviny uchovávat o poznání déle. Pokud chcete uchovávání potravin ve spižírně optimalizovat a prodloužit trvanlivost potravin až o polovinu, mohou vám k tomu pomoci určité tipy a zásady. Které se řadí mezi ty nejefektivnější?

Rotace zásob: Díky dodržování principu FIFO zachráníte nespočet potravin 

Velmi praktickým tipem je organizovat spižírnu podle takzvaného principu FIFO, což je zkratka anglického sousloví: „First In, First Out.“ To by se dalo do českého jazyka přeložit jako: „První dovnitř, první ven.“

Jak napovídá samotný název, toto pravidlo funguje následovně: Nově koupené potraviny ukládejte dozadu, neboť mají zpravidla delší dobu minimální trvanlivosti. Naopak ty starší neustále posouvejte dopředu. Tím se vytvoří jakýsi cyklus, kdy nejstarší potraviny budou neustále vepředu a ty nejnovější vzadu. 

Díky tomuto principu budete mít potraviny, které je potřeba spotřebovat, neustále na očích. Pravděpodobnost, že projdou, aniž byste to zaznamenali, se tedy značně snižuje.   

Díky skladování ve skleněných nádobách je spižírna přehlednější. , ...

Přehledné skladování ve vakuových nádobách, kovových boxech či skleněných dózách

Zřejmě každý má doma plastové nádoby. Ty však nemusí být na skladování celé řady potravin úplně optimální. Proto byste měli mít ještě skleněné dózy, kovové boxy či vakuové nádoby, které pomohou prodloužit životnost potravin a zároveň jsou přehledné. 

  • Skleněné dózy nebo sklenice: Výhoda skleněných dóz a sklenic spočívá mimo jiné v tom, že jsou průhledné. Díky tomu máte o potravinách ve spižírně lepší přehled. 
  • Vakuové nádoby: Díky vakuovým nádobám vydrží potraviny déle čerstvé. 
  • Kovové nádoby: Některé druhy potravin je vhodné skladovat v kovových nádobách, protože v nich panují specifické podmínky. To se týká například sušených bylinek, koření nebo čajů. 

Označování potravin: Použijte cedulky, samolepky nebo obyčejný fix

Jeden z hlavních důvodů, proč potraviny projdou, představuje nepozornost. Lidem zkrátka unikne, že nějaká potravina bude brzy procházet. Proto je vhodné si potraviny označovat. Použít k tomu můžete buď cedulky či barevné samolepky, nebo jednoduše fixou napište přímo na balení, do kdy se má daný produkt spotřebovat. 

Zajistěte optimální teplotu a vlhkost 

Optimální vlhkost a teplota je naprosto klíčovým faktorem. 

  • Teplota: Ideální teplota ve spižírně by se měla pohybovat přibližně okolo 15 až 18 °C. Neměla by se nacházet vedle topení či oken, kde je teplota nestálá. 
  • Vlhkost: Vlhkost je vhodné se snažit udržovat co nejníže. Čím je vlhkost vyšší, tím více se zvyšuje i riziko rozvoje plísní či slepení potravin. 
  • Větrání: Spižírnu byste měli pravidelně větrat.  

I na detailech záleží: Tyto vychytávky není radno podceňovat

Zaměřit se na detaily není ve světě skladování rozhodně na škodu. Žádoucí je znát například tyto drobné vychytávky:

  • Cibuli a brambory nenechávejte blízko u sebe: Pokud byste tyto druhy zeleniny skladovali společně, urychlovaly by vzájemné klíčení. 
  • Ořechy a semínka ve spižírně dlouhodobě neskladujte: V případě, že máte ořechy či semínka v plánu uchovávat po delší dobu, dejte je do lednice či mrazáku. Vydrží tam déle. 
  • Chléb skladujte v prodyšném sáčku a chlebníku: Chléb je vhodné skladovat v prodyšném sáčku. Zvážit můžete rovněž pořízení chlebníku, kde pro skladování této potraviny panují skvělé podmínky. 

Chléb skladujte v chlebníku. , ...

Používejte zip-lock sáčky nebo vakuové obaly

Velmi praktické jsou rovněž vakuové obaly nebo takzvané zip-lock sáčky (rovněž známé jako uzavíratelné sáčky se zipem). Odsátý vzduch zabraňuje rozvoji plísní a oxidaci potravin. Zip-lock sáčky pak lze popisovat a používat opakovaně, což může být při uspořádávání spižírny rovněž velice užitečné. 



Sdílejte článek  
       


Štítky: Skladování Domácnost Potraviny
Zdroj: wikihow.cz, reddit.com, adbz.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější