Bílkoviny


Bílkoviny doplníte i za pomoci jiných potravin než jen masa.

Odborníci doporučují: Tahle česká potravina je plná zdravých bílkovin, přitom stojí zlomek ceny masa. Příprava zabere jen 5 minut

22. 9. 2025 • Martina Minaříková

Obecně Češi patří mezi velké milovníky masa. V jídelníčku mnoha z nás se velmi často objevují různé řízky, vepřové pečeně či...


Luštěniny jsou zdraví prospěšné

Dala jsem na radu výživového poradce a zařadila luštěniny do jídelníčku. Lékař mi pogratuloval k nejlepším výsledkům krve v životě

22. 9. 2025 • Hana Smětáková

Luštěniny neodmyslitelně patří do zdravého a vyváženého jídelníčku. Řada lidí se jim ale vyhýbá. Mnoho osob je totiž vnímá jako...


Správně zvolená snídaně může mít pozitivní vliv na zdraví i tělesnou váhu.

Od kamarádky jsem dostala recept na snídani. Kila mizí jak po měsíci ve fitku a já se cítím plná energie

21. 9. 2025 • Petr Eybl

Zdravá strava se společně s kvalitním spánkem, hygienou a dostatkem pohybu řadí mezi základní stavební kameny pevného zdraví. O tom není...


Spánek je důležitý při hubnutí i pro mladistvý vzhled

Odborníci prozradili, kolik hodin spánku potřebujete, abyste hubli během noci a ráno vypadali o 3 roky mladší

19. 9. 2025 • Monika Brešťanská

Chcete zhubnout, a tak počítáte kalorie, dřete v posilovně a nakupujete drahé doplňky stravy? A ani přesto nejdou kila dolů? Možná vám...


Těstoviny jsem vyměnila za tuto přílohu a váha klesla

Těstoviny jsem vyměnila za tuto přílohu. Váha klesá sama a kolegové se ptají, v jakém fitku mám permanentku

18. 9. 2025 • Monika Brešťanská

Někdy stačí jen malá změna, aby si člověk všiml velkého rozdílu. V jídelníčku se takovým bodem zlomu může stát výběr správné...


V případě úpravy jídelníčku bývá náhrada bílého pečiva první volbou.

Co jíst místo rohlíků? Zdravá náhrada sníží hladinu cukru v krvi a dodá vlákninu

15. 9. 2025 • Martina Minaříková

V případě, že se chcete více zaměřit na zdravý životní styl nebo na úpravu své váhy, bývá většinou prvním krokem volba náhrady...


Mezi zahrádkáři koluje mnoho rad.

Rada, která se šíří mezi českými zahrádkáři: Obyčejná surovina z kuchyně promění půdu v živný zázrak. Úroda je pak dvojnásobná

9. 9. 2025 • Petr Eybl

Zahrádkářství je v České republice velice rozšířeným koníčkem. Dokáže spojovat generace a je symbolem hluboce zakořeněného vztahu k...


To, co si dáváte na chleba, byste měli správně skladovat

Lékaři varují: To, co dáváme na chleba, je při špatném skladování jedovaté jako arsen

4. 9. 2025 • Hana Smětáková

Pro mnoho lidí je chléb každodenní samozřejmostí. Dopřáváme si jej k snídani, svačině a často i k večeři. Lékaři ale upozorňují,...


V domácnostech se často skrývají léky, jejichž význam lidé plně neznají.

Může vám zachránit život: Polovina Čechů má doma lék na otravu jedem a nemají o tom tušení

31. 8. 2025 • Dan Bright

V domácnostech se často skrývají věci, jejichž význam si lidé vůbec neuvědomují. Někdy jde o běžné léky, které považujeme za...


Některá česká jídla se u cizinců těší velké oblibě.

Ani řízek, ani guláš: Cizinci toto české nezdravé jídlo za 80 korun považují za nejlepší jídlo jejich života

21. 8. 2025 • Hana Smětáková

Česká kuchyně je mezi mnoha cizinci velmi oblíbená, i když se najdou jídla, která vyvolávají určité pozdvižení a nechuť. To ale není...


Proč je vhodné se ráno vyhnout konzumaci pečiva?

Pečivu se ráno vyhněte obloukem: Výživoví poradci varují před tímto ranním zvykem

17. 8. 2025 • Petr Eybl

Není žádným tajemstvím, že strava se řadí mezi stěžejní pilíře lidského zdraví. Proto se ji v žádném případě nevyplatí...


Jídelníček by po padesátce měl doznat změn.

Bezpečná a zdravá dieta po padesátce: Rozpouští tuky a chrání svaly

6. 8. 2025 • Martina Minaříková

Po překročení padesátého roku života se v našem těle začínají dít změny. Mezi ty nejsnáze identifikovatelné patří bezesporu větší...


Naše prababičky tento pokrm milovaly

Nejlevnější pochoutka léta, kterou znaly už naše prababičky. Mladí ji posunuli ještě dál

2. 8. 2025 • Hana Smětáková

Pokud nás v dnešní době honí mlsná, často sáhneme po čokoládě nebo průmyslově zpracovaných sladkostech. Naše prababičky však k tomuto...


Tento dezert bez cukru a mouky si oblíbili lidé po celém světě.

Tento recept si oblíbil celý svět: Vynikající dezert bez cukru a mouky. Potřebujete jen jablka a skořici

22. 7. 2025 • Petr Eybl

Značná část dezertů je charakteristická vysokým obsahem pšeničné mouky, cukru nebo obou těchto ingrediencí zároveň. To mnohým lidem...


Naši prarodiče sice jedli tučná jídla, ale netloustli.

Výživová poradkyně: Naši prarodiče jedli bůček a sádlo, ale netloustli. Tohle dělali jinak než my

21. 7. 2025 • Petr Eybl

Mít štíhlou postavu a zdravý, správně fungující, organismus je přáním mnohých. Bohužel se však váha stále většího množství lidí...


Použijte čaj pro marinování masa.

Šéfkuchaři doporučují: Přidejte k masu obyčejný čaj a bude se rozpadat před očima

18. 7. 2025 • Hana Smětáková

Přestože zní tato kombinace nezvykle, opravdu funguje. Obyčejný černý nebo zelený čaj už nemusíte používat pouze pro přípravu tohoto...


Toto tradiční české jídlo slaví návrat

Tohle tradiční jídlo se vrací do módy. Mladí ho objevují znovu, babičky se jen smějí

17. 7. 2025 • Hana Smětáková

V dřívějších dobách byla tato jídla běžnou součástí českého jídelníčku. Postupem času však vymizela a nahradila je mnohá...


Díky této ingredienci bude maso v guláši krásně měkké.

Guláš jako od šéfkuchaře: Stačí přidat jednu ingredienci a maso se bude rozpadat samo

16. 7. 2025 • Hana Smětáková

Guláš se právem řadí na přední příčky nejoblíbenějších českých jídel. Mnoho lidí má svůj vlastní recept, na který nedá dopustit...


Při vaření vajec rozhoduje teplota vody.

Vaření vajec podle profesionálních kuchařů: Dáváte vejce do studené, nebo vroucí vody? Jeden způsob kazí chuť i skořápku

15. 7. 2025 • Martina Minaříková

Zdánlivě patří vařená vejce k těm nejjednodušším potravinám na přípravu. Prostě je umístíte do vody a necháte uvařit. Ve...


Jogurt může být v kombinaci s určitým ovocem skvělým pomocníkem při hubnutí.

Jedno jediné ovoce v jogurtu spaluje tuky rychleji než drahé doplňky. Je levné a chutná skvěle

14. 7. 2025 • Petr Eybl

Snaha o výraznou redukci váhy může být velice náročná. Bez správně nastaveného jídelníčku a dostatečného množství pohybu se k...


Přirozené dochucovadlo s bohatou chutí a výživou.

Zapomeňte na bujón. Tuto surovinu přidávají profesionální kuchaři do vývaru pro neodolatelnou chuť. Doma ji má každý Čech

13. 7. 2025 • Tereza Holišová

V kuchyni ji má spousta z nás, ale málokdo ji skutečně využívá. Profíci po ní sahají pro plnější chuť, doma ji přitom známe spíš z...


Češi si začali do kávy přidávat zdraví prospěšnou ingredienci.

Češi přišli na způsob, jak si vylepšit kávu. Přidávají do ní tuto ingredienci, která podpoří imunitu a sníží cholesterol i krevní cukr

13. 7. 2025 • Petr Eybl

Mnoho lidí si do kávy přidává smetanu či tradiční kravské mléko. Toto mléko je samo o sobě plné důležitých minerálů a bílkovin,...


Nadváha může výrazně přispět ke ztukovatění jater

Ztučnělá játra trápí každého třetího Čecha. Tělo vám poděkuje za tyto potraviny, lékaři je považují za záchranu

2. 7. 2025 • Petr Eybl

Játra jsou mnohdy (například ve srovnání s plícemi či srdcem) poměrně přehlíženým orgánem. Přehlížet by se ovšem rozhodně neměla.


Krmení kočky

Ekologicky smýšlející majitelé domácích zvířat kupují stále více krmivo z hmyzu

30. 12. 2021 • Martin Bárta

Krmivo pro domácí mazlíčky vyrobené z hmyzu se stává stále větším hitem. Je ekologičtější, má dostatek bílkovin a šetří i vodu. V...


Tele

Krávy nosí „chytré hodinky“. Inovace v mlékárenském průmyslu probíhají stále rychleji

30. 11. 2021 • Martin Bárta

Inovace v mlékárenském průmyslu mají rychlé tempo. Díky tomu tak vznikají stále nové výrobky s lepším složením, ale je i lépe...


Tur domácí

Krávy jsou pro klima horší než auta. Budou si lidé muset odpustit některá jídla?

1. 7. 2021 • Lenka Nováková

Krávy jsou podle skupiny globálních investorů horší problémy pro klima než uhlí. Vlády by měly tento problém v rámci snižování emisí...


Tur domácí

Okamžitý přechod od živočišné stravy by mohl odstranit velkou část produkce oxidu uhličitého

8. 9. 2020 • Martin Bárta

Vědci z univerzity v New Yorku zjistili, jak velký dopad by mohlo mít odstranění potravin pocházejících z živočišné výroby na klima...