Co jíst místo rohlíků? Zdravá náhrada sníží hladinu cukru v krvi a dodá vlákninu
V případě, že se chcete více zaměřit na zdravý životní styl nebo na úpravu své váhy, bývá většinou prvním krokem volba náhrady bílého pečiva, tedy především rohlíků. Bílé pečivo se totiž vyrábí z bílé pšeničné mouky, která obsahuje minimum vlákniny a vyznačuje se vysokým glykemickým indexem. Po konzumaci takového pečiva tělo brzo pocítí hlad a dožaduje se další dávky.
Logicky se proto nabízí varianta pečiva, které obsahuje mnoho vlákniny a mikroživin, a ještě člověka zasytí na dlouhou dobu. Takové zadání dokonale splňuje celozrnné pečivo. Jeho výběr ovšem není radno podcenit. Ne všechno tmavé pečivo je automaticky celozrnné. Důležité je číst složení, abyste se nenechali napálit a místo celozrnného pečiva si nevědomky nekoupili pečivo z klasické pšeničné mouky, jenž je pouze dobarveno. Nefalšované celozrnné pečivo by mělo obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky.
Základní rozdělení pečiva
Pro snadnou orientaci v otázce celozrnného a dalšího pečiva jsme pro vás sepsali jednoduchý manuál. Díky němu už v obchodě nikdy nebudete přemýšlet nad tím, jaký je asi rozdíl mezi celozrnným a vícezrnným pečivem.
- Celozrnné pečivo: Musí obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky a je vždy tmavé barvy.
- Vícezrnné pečivo: Je-li ve složení pečiva obsaženo alespoň 5 % obilovin jiného druhu (například pšenice, žito nebo ječmen), jedná se o pečivo vícezrnné.
- Cereální pečivo: Na jeho výrobu se používají obiloviny, u kterých nezáleží na tom, zda jsou celé, nebo pocházejí pouze z vnitřku klasu.
- Grahamové pečivo: Vyrábí se ze směsi klasické bílé mouky a celozrnné s vyšším obsahem otrub, které jsou samy o sobě bohaté na vlákninu. Co se týče barvy, může se jednat o světlejší pečivo.
- Rustikální pečivo: Je bohatým zdrojem obilných klíčků a hrachových otrub a na svém povrchu je často posypáno semínky
Žitný chléb zasytí na delší dobu
První volbou při výměně bílého pečiva, potažmo rohlíků za zdravější alternativu bývá žitný chléb. Oproti pšeničnému je tmavší, hutnější a výživnější. Chlubí se vysokým obsahem vlákniny, tudíž vám po jeho konzumaci nevyskočí prudce hladina krevního cukru. Navíc vás zasytí na podstatně delší dobu než klasický pšeničný chléb a zároveň má menší dopad na hladinu cukru v krvi. Dobrou zprávou je, že žitný chléb dnes bez problémů seženete ve většině supermarketů a pekáren. Kdo je zručný, může se dokonce pustit do pečení domácího žitného chleba.
Křupavý knäckebrot nejen na cesty
Knäckebrot se k nám dostal ze skandinávských zemí, ve kterých je poměrně hojně rozšířený. Jeho velkou devízou je kromě samotné chuti především jeho skladnost a lehkost, velmi rychle si ho například sbalíte s sebou na cesty jako výživnou svačinu. Vyrábí se nejčastěji z celozrnné žitné mouky a díky své konzistenci vydrží čerstvý poměrně dlouhou dobu. Ve srovnání s rohlíkem obsahuje výrazně více vlákniny a méně prázdných kalorií, tudíž vás dokáže zasytit na dlouhou dobu. Knäckebrot je skvělým doplňkem k potravinám s vysokým obsahem bílkovin. Hodí se například k mozzarelle s rajčaty a oregánem, ke cottage nebo k obloženému talíři se šunkou a sýrem.
Výživné semínkové krekry
Poměrně netradiční, ale o to víc zajímavou alternativou k bílému pečivu jsou semínkové krekry. Připravit si je můžete z různých druhů semínek, přičemž výběr je zcela ve vašich rukou. Zvolit můžete třeba slunečnicová, sezamová nebo dýňová semínka, která posléze smícháte s celozrnnou špaldovou moukou, vodou, ovesnými vločkami, mákem a olivovým olejem, upečete a zdravá svačina je na světě. Je doslova nabytá zdravými tuky, minerály a vlákninou. Zasytí vás na delší dobu a dodají tělu potřebnou energii. Dají se jíst samotné, daleko lépe ovšem chutnají v kombinaci s hummusem, vaší oblíbenou pomazánkou, sýry nebo s libovolným dipem či salátem.
Nezapomeňte na kvalitní bílkoviny a zeleninu
V průběhu článku jsme několikrát zmínili, že je důležité celozrnné pečivo doplnit dalšími kvalitními potravinami. Podstatné jsou zejména ty obsahující dostatek kvalitních bílkovin. Může se jednat o vejce, tvaroh, sýry, ryby nebo různé pomazánky z luštěnin. Bílkoviny totiž zpomalí vstřebávání sacharidů a prodlouží pocit sytosti. Myslete také na dostatečný přísun zeleniny, jež je zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a vlákniny. Zároveň také zvětší objem jídla bez zbytečného navýšení kalorií.