Výživová poradkyně: Naši prarodiče jedli bůček a sádlo, ale netloustli. Tohle dělali jinak než my
Mít štíhlou postavu a zdravý, správně fungující, organismus je přáním mnohých. Bohužel se však váha stále většího množství lidí pohybuje v nezdravých mezích.
Celá řada lidí viní z epidemie obezity tuky. Tento makronutrient se přitom běžně vyskytoval v tradiční české kuchyni takřka od nepaměti, a to v poměrně vysokém množství. Na první pohled by tak mohlo lidem připadat zvláštní, že byl dříve podíl osob s nadváhou ve společnosti o poznání nižší, než tomu je v aktuální době. Když se však na toto téma zaměříte více dopodrobna, zjistíte, že je tato problematika mnohem komplexnější. Existuje hned několik důvodů, proč lidé v dnešní době trpí nadváhou častěji, i když se na rozdíl od našich předků vyhýbají konzumaci tuků. O které důvody se jedná?
Tuk automaticky nemusí být nepřítelem. Na stravu je třeba nahlížet komplexněji
Démonizace tuků má své opodstatnění. Tento makronutrient má totiž přibližně 9 kilokalorií na 1 gram. Oproti tomu sacharidy a bílkoviny mají shodně zhruba 4,18 kilokalorií na 1 gram.
Na druhou stranu bez tuků lidské tělo nedokáže dlouhodobě fungovat, takže je naprosto nezbytné je do jídelníčku zakomponovat. Problematické jsou v dnešní době stále častěji spíše sacharidy (především ty jednoduché), které sice mají pouze 4,18 kilokalorií na 1 gram, ale dokážou výrazně zvýšit hladinu cukru v krvi.
Mnohem důležitější, než vyhýbat se tukům, je tedy dbát na dodržování optimálně nastaveného jídelníčku. To potvrzuje i Hana Střítecká, která je vystudovanou nutriční terapeutkou a ředitelkou spolku FÉR potravina. Ta v rozhovoru pro Český rozhlas zmínila následující:
„Lidi se strašně bojí tuku, pořád řeší, že si nemůžou dát bůček, protože je přeci tučný. A to přece není zdravá potravina. Je, když nebude denně a nebude ho hromada a budu k tomu mít zelí, tak je to v pohodě. Druhá věc je, že lidé neustále řeší celkovou energii a nekoukají na to, z čeho to poskládají. Takže hlavně že se vejdou do zelených koleček, a už lidem nedochází, že když to mají poskládané ze sacharidů, tak to není to samé, jako když to poskládám z bílkovin."

Problémem dnešní doby je spíše přemíra sacharidů a nedostatek bílkovin, vlákniny a pohybu
Jeden z významných problémů v dnešní době představuje nedostatek kvalitních bílkovin ve stravě. Ty mají příznivý efekt na váhu hned z několika důvodů:
- V první řadě je třeba zmínit takzvaný termický efekt potravy. Ten spočívá v tom, že při trávení makronutrientů tělo spotřebovává energii. Množství spotřebované energie se nicméně liší na základě toho, o jaký makronutrient se jedná. Například na trávení sacharidů tělo spotřebuje pouze zhruba 5 až 10 % jejich celkového energetického obsahu. Oproti tomu pro strávení bílkovin je potřeba přibližně 20 až 30 % jejich celkového energetického obsahu. To znamená, že pokud zkonzumujete 100 kilokalorií bílkovin, tělo automaticky 20 až 30 kilokalorií spotřebuje na jejich zpracování. Z toho vyplývá, že „čistý" příjem činí pouze 70 až 80 kilokalorií.
- Ve druhé řadě jsou bílkoviny základním stavebním kamenem svalové hmoty. Čím větší množství svalové hmoty člověk má, tím vyšší je zpravidla jeho bazální metabolismus, neboť svaly spotřebovávají ve srovnání s tukovou tkání mnohem více energie. Jeden kilogram svalů spálí v klidu přibližně 10 až 15 kilokalorií denně, zatímco jeden kilogram tuku jen přibližně 2 až 5 kilokalorií denně.
- Ve třetí řadě mají bílkoviny vysoký sytící efekt. Po konzumaci vysokého množství tohoto makronutrientu se lidé cítí, laicky řečeno, delší dobu plní, a tak nemají tendenci půl hodiny po dojezení oběda sahat ještě po zákusku. Vysokým sytícím efektem se pak může pyšnit i vláknina, která tedy hraje při redukci váhy rovněž důležitou roli.
Oproti tomu sacharidy příliš vysoký sytící efekt nemají. A aby toho nebylo málo, často mají vysoký glykemický index. To znamená, že po jejich konzumaci rapidně stoupne hladina cukru v krvi, načež se začne vylučovat vysoké množství inzulinu. Ten cukr uloží buď do svalů ve formě glykogenu (pokud sportujete či posilujete a glykogen ve svalech je vypotřebovaný), nebo do tukové tkáně.
A právě zde je další kámen úrazu. Pokud jsou lidé neaktivní (značnou část dne prosedí a nechodí cvičit, pracovat ven či sportovat), sacharidy se uloží do zásoby ve formě tuku. Zatímco lidé v minulosti běžně pracovali na zahradě, poli či v lese, nebo pravidelně chodili na dlouhé procházky, dnes mnozí většinu dne prosedí.
Shrnutí
Naši předci sice konzumovali tučné potraviny jako sádlo či bůček, ale zároveň je kombinovali s jinými potravinami, jako například zelí či salát, jež se mohou pyšnit vysokým obsahem vlákniny, která má sytící efekt. Rovněž nekonzumovali tak vysoké množství sacharidů, které mohou způsobit výkyvy hladiny cukru v krvi.
Navíc se o poznání více hýbali, díky čemuž spotřebovávali zásobní glykogen ve svalech. Větší množství přijímané energie tak potom šlo do svalů, nikoliv do tuků.
Roli nakonec hrála i velikost porcí. Ty byly často ve srovnání s těmi dnešními mnohem skromnější.