Babičky to znaly už dávno. Tahle levná potravina zasytí víc než maso a přirozeně snižuje cholesterol
Jíst maso každý den není zdravé a v dnešní době ani příliš ekonomické. To už ale věděly i naše babičky, které ho pravidelně nahrazovaly levnou potravinou, na kterou se dnes zapomíná. Přitom doplní bílkoviny, skvěle zasytí a stojí pár korun.
Na stolech českých babiček nikdy nechyběly základní a jednoduché suroviny. Kromě výpěstků z vlastní zahrádky nebo masa z vlastního chovu se tak v jídelníčku objevovaly i další levné suroviny, které měly široké využití a dokázaly spolehlivě nasytit celou rodinu. Mezi tyto potraviny patřily například luštěniny všeho druhu, ale i ovesné vločky nebo jáhly. Právě na ty se dnes zapomíná, přitom mají spoustu benefitů.
Zapomenutý základ české kuchyně
Ovesné vločky mají u nás dlouhou tradici. Stačilo je povařit v mléce či vodě, přidat trochu ovoce nebo ořechů a vydatná snídaně byla na světě. Vločky se přidávaly i do pečení nebo jako zavářka do polévek. Tato surovina se dnes vrací na výsluní a mladí lidé si bez ní často neumí představit den. Co ale pomalu upadlo v zapomnění, jsou jáhly.
Názvem “jáhly” se označuje loupané proso. Tato surovina patřila snad k nejběžnějším přílohám v 19. století. Na venkově i ve městech se z nich vařily kaše, přidávaly se do polévek, nechyběly ani v dezertech nebo jako klasická příloha k masu. Postupně je však vytlačily stále oblíbenější a dostupnější brambory, rýže a později i těstoviny.
Vláknina jako tajná zbraň proti hladu i nemocem
Hlavní výhodou vloček i jáhel je vysoký obsah vlákniny. Ta funguje jako takový “čistič” trávicího traktu. Podporuje například správnou činnost střev, brání zácpě a pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru. Zároveň má zásadní vliv na pocit sytosti. Zatímco maso zasytí díky bílkovinám, obiloviny bohaté na vlákninu vydrží v žaludku déle, zpomalují trávení a udržují hladinu cukru v krvi stabilní.
Ovesné vločky i jáhly mají nízký glykemický index, takže nezpůsobují prudké zvýšení hladiny cukru v krvi. Energie se z nich uvolňuje postupně, a proto vás nečeká známý pocit únavy po rychlém cukru. Jsou tak vhodné i pro diabetiky a nebo při dietě.
Levná a výživná alternativa k masu
Ačkoliv obiloviny nemohou plně nahradit živočišné zdroje bílkovin, obsahují překvapivě dostatek rostlinných proteinů, které tělu pomáhají regenerovat a budovat svaly. Zvláště v kombinaci s luštěninami tvoří plnohodnotné jídlo, které může směle konkurovat masu. Babičky možná netušily nic o aminokyselinách, ale věděly, že po misce jáhlové kaše nebo ovesné polévky vydrží děti venku běhat celé odpoledne.
Kromě proteinů a vlákniny mají tyto suroviny i další benefity. Jedním z nich je vysoký obsah beta-glukanů u ovsa. Jde o speciální rozpustnou vlákninu, která má schopnost na sebe vázat cholesterol a odvádět jej z těla ven. Pravidelná konzumace ovesných vloček prokazatelně přispívá ke snížení hladiny „zlého“ LDL cholesterolu a podporuje zdraví srdce. Jáhly zase obsahují látky, které působí zásadotvorně, a tím prospívají celkovému metabolismu. V obou případech tak jde o skvělou prevenci některých civilizačních chorob.
Univerzální v kuchyni – sladce i naslano
Velkou výhodou vloček i jáhel je jejich variabilita. Ovesnou kaši si můžete připravit nasladko s ovocem a medem, nebo naslano s bylinkami a zeleninou. Jáhly chutnají skvěle jako příloha k masu i jako základ zeleninových placiček. Snadno z nich vykouzlíte lehký salát, ale i sytý dezert s mákem či povidly.
V době, kdy ceny potravin stále rostou, mohou být tyto zapomenuté potraviny “za pár korun” řešením snídaně, oběda nebo večeře pro celou rodinu i s omezeným rozpočtem. Kilogram těchto obilovin stojí zlomek toho, co maso nebo exotické suroviny, a přitom dodají tělu energii, bílkoviny i důležité minerály. Jáhly jsou bohaté na hořčík, železo a vitamíny skupiny B, ovesné vločky zase na zinek a mangan.