Babičky to znaly už dávno. Tahle levná potravina zasytí víc než maso a přirozeně snižuje cholesterol

     
Monika Brešťanská
24. 9. 2025 ▪ 16:24

Jíst maso každý den není zdravé a v dnešní době ani příliš ekonomické. To už ale věděly i naše babičky, které ho pravidelně nahrazovaly levnou potravinou, na kterou se dnes zapomíná. Přitom  doplní bílkoviny, skvěle zasytí a stojí pár korun.

Babičky znaly potraviny, které jsou levné a zasytí
Babičky znaly potraviny, které jsou levné a zasytí
Foto: Shutterstock

Na stolech českých babiček nikdy nechyběly základní a jednoduché suroviny. Kromě výpěstků z vlastní zahrádky nebo masa z vlastního chovu se tak v jídelníčku objevovaly i další levné suroviny, které měly široké využití a dokázaly spolehlivě nasytit celou rodinu. Mezi tyto potraviny patřily například luštěniny všeho druhu, ale i ovesné vločky nebo jáhly. Právě na ty se dnes zapomíná, přitom mají spoustu benefitů.

Ovesné vločky jsou zdravé, variabilní a stojí pár korun , ...

Zapomenutý základ české kuchyně

Ovesné vločky mají u nás dlouhou tradici. Stačilo je povařit v mléce či vodě, přidat trochu ovoce nebo ořechů a vydatná snídaně byla na světě. Vločky se přidávaly i do pečení nebo jako zavářka do polévek. Tato surovina se dnes vrací na výsluní a mladí lidé si bez ní často neumí představit den. Co ale pomalu upadlo v zapomnění, jsou jáhly.

Názvem “jáhly” se označuje loupané proso. Tato surovina patřila snad k nejběžnějším přílohám v 19. století. Na venkově i ve městech se z nich vařily kaše, přidávaly se do polévek, nechyběly ani v dezertech nebo jako klasická příloha k masu. Postupně je však vytlačily stále oblíbenější a dostupnější brambory, rýže a později i těstoviny. 

Vláknina jako tajná zbraň proti hladu i nemocem

Hlavní výhodou vloček i jáhel je vysoký obsah vlákniny. Ta funguje jako takový “čistič” trávicího traktu. Podporuje například správnou činnost střev, brání zácpě a pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru. Zároveň má zásadní vliv na pocit sytosti. Zatímco maso zasytí díky bílkovinám, obiloviny bohaté na vlákninu vydrží v žaludku déle, zpomalují trávení a udržují hladinu cukru v krvi stabilní. 

Ovesné vločky i jáhly mají nízký glykemický index, takže nezpůsobují prudké zvýšení hladiny cukru v krvi. Energie se z nich uvolňuje postupně, a proto vás nečeká známý pocit únavy po rychlém cukru. Jsou tak vhodné i pro diabetiky a nebo při dietě.

Jáhly lze připravit na slano i na sladko , ...

Levná a výživná alternativa k masu

Ačkoliv obiloviny nemohou plně nahradit živočišné zdroje bílkovin, obsahují překvapivě dostatek rostlinných proteinů, které tělu pomáhají regenerovat a budovat svaly. Zvláště v kombinaci s luštěninami tvoří plnohodnotné jídlo, které může směle konkurovat masu. Babičky možná netušily nic o aminokyselinách, ale věděly, že po misce jáhlové kaše nebo ovesné polévky vydrží děti venku běhat celé odpoledne.

Kromě proteinů a vlákniny mají tyto suroviny i další benefity. Jedním z nich je vysoký obsah beta-glukanů u ovsa. Jde o speciální rozpustnou vlákninu, která má schopnost na sebe vázat cholesterol a odvádět jej z těla ven. Pravidelná konzumace ovesných vloček prokazatelně přispívá ke snížení hladiny „zlého“ LDL cholesterolu a podporuje zdraví srdce. Jáhly zase obsahují látky, které působí zásadotvorně, a tím prospívají celkovému metabolismu. V obou případech tak jde o skvělou prevenci některých civilizačních chorob.

Univerzální v kuchyni – sladce i naslano

Velkou výhodou vloček i jáhel je jejich variabilita. Ovesnou kaši si můžete připravit nasladko s ovocem a medem, nebo naslano s bylinkami a zeleninou. Jáhly chutnají skvěle jako příloha k masu i jako základ zeleninových placiček. Snadno z nich vykouzlíte lehký salát, ale i sytý dezert s mákem či povidly. 

V době, kdy ceny potravin stále rostou, mohou být tyto zapomenuté potraviny “za pár korun” řešením snídaně, oběda nebo večeře pro celou rodinu i s omezeným rozpočtem. Kilogram těchto obilovin stojí zlomek toho, co maso nebo exotické suroviny, a přitom dodají tělu energii, bílkoviny i důležité minerály. Jáhly jsou bohaté na hořčík, železo a vitamíny skupiny B, ovesné vločky zase na zinek a mangan.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Historie Strava Potraviny
Zdroj: zdravizone.cz, jimejinak.cz, vimcojim.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější