Nejlevnější pochoutka léta, kterou znaly už naše prababičky. Mladí ji posunuli ještě dál
Pokud nás v dnešní době honí mlsná, často sáhneme po čokoládě nebo průmyslově zpracovaných sladkostech. Naše prababičky však k tomuto přistupovaly zcela jinak a volily sladké pokušení, které bylo v tehdejší době mnohem lépe dostupné.
Jak to tak chodí, trendy mají tendenci se neustále opakovat. V současné době mladí lidé opět objevují pokrmy, na kterých si pochutnávaly dřívější generace.
Zdravá, lehká a přitom výživná svačina
K přípravě tohoto receptu vám bude stačit jen několik ingrediencí. Navíc můžete zužitkovat i plody z vlastní zahrady. Tvaroh s ovocem oslazený medem naše prababičky milovaly. V tehdejší době si tvaroh lidé často vyráběli sami z mléka od vlastních krav. Také med byl jakožto přírodní sladidlo velmi populární. Pokud navíc lidé měli vlastní včely, pořizovací náklady takového medu byly zcela minimální.
A co se ovoce týče, často v rámci tohoto dezertu spotřebovávaly vše, co jim nabídla vlastní zahrada. Objevovaly se zde například čerstvé jahody, maliny, ostružiny, rybíz, ale i jablka, hrušky nebo švestky. V tomto ohledu záleželo na aktuální sezóně i vlastních preferencích.
Tvaroh je z výživového hlediska hodnotnou potravinou
Mladá generace si tento pokrm pochvaluje i z toho důvodu, že skvěle zapadá do konceptu zdravého a vyváženého jídelníčku. Velkým benefitem je bezpochyby vysoký obsah bílkovin. Pokud si takovou svačinu dopřejete, budete dlouhou dobu zasyceni, jelikož právě bílkoviny náš organismus déle tráví.
Kromě toho stojí za zmínku i vysoký obsah vitamínů a minerálů. Ve tvarohu najdeme vitamín B6, B12, A, C, D, E, riboflavin, kyselinu listovou, tiamin a betakaroten. Dále se jedná o skvělý zdroj vápníku, hořčíku, draslíku, manganu, mědi, zinku a selenu.
Tvaroh přirozeně neobsahuje transmastné kyseliny. Navíc dokáže snižovat hladinu cholesterolu v krvi, proto se nemusíte obávat po něm sáhnout.
Med je vitamínovou bombou
V rámci tohoto příjemně sladkého pokrmu už naše prababičky používaly med. I s tímto zázračným přírodním produktem se přitom přirozeně pojí velká spousta benefitů. Med je proslulý svými antibakteriálními účinky. Kromě fruktózy obsahuje pestrou škálu nejrůznějších vitamínů, zejména vitamíny skupiny B a vitamín C. Z minerálních látek pak stojí za zmínku obsah mědi, železa, vápníku, fosforu a hořčíku.
Pokud se rozhodnete med používat, všímejte si jeho původu. Konkrétní oblast se totiž může podepsat na výsledné kvalitě. Ideální jsou varianty od českých včelařů, díky čemuž můžete skvěle navázat právě na receptury starších generací.
Konzumace sezónních potravin má velký smysl
V dávných dobách samozřejmě nebylo možné zavítat v lednu do supermarketu a koupit zde čerstvé jahody. V moderním světě si však tyto vymoženosti můžeme dopřát zcela běžně. Přesto se vyplatí poohlížet se i v obchodech spíše po sezónních surovinách, které s sebou přinášejí řadu benefitů.
Sezónní ovoce je čerstvější a má vyšší nutriční hodnotu. Plodiny sbírané na vrcholu své zralosti jsou chutnější a výživnější. Naopak exotické plodiny se často sbírají ještě nezralé, aby zvládly transport do vzdálenějších zemí.
Vyzkoušejte moderní smoothie
Pokud vám tvaroh smíchaný s medem a ovocem nebude vyhovovat, můžete se inspirovat preferencemi mladé generace. Ta si z těchto surovin často připravuje například chutné smoothie, které si s sebou můžete pohodlně vzít i na cesty.