Tohle tradiční jídlo se vrací do módy. Mladí ho objevují znovu, babičky se jen smějí

     
Hana Smětáková
17. 7. 2025 ▪ 02:32

V dřívějších dobách byla tato jídla běžnou součástí českého jídelníčku. Postupem času však vymizela a nahradila je mnohá zahraniční a exotická jídla. V současné době se však řada mladých lidí k tradičním receptům ráda vrací a snaží se je přepracovat do trochu modernější a často i zdravější podoby.

Toto tradiční české jídlo slaví návrat
Toto tradiční české jídlo slaví návrat
Foto: Shutterstock

Tradiční jídla se tak postupně vracejí do módy. Lidé si je vaří doma, kromě toho však na ně můžeme narazit i v mnohých restauracích. Klasické chutě nás zkrátka a jednoduše jen tak neomrzí a mohou nám snadno připomínat naše dětství strávené u babičky.

Krupicová kaše nemusí být jen se spoustou másla a cukru

Jedním z klasických českých jídel je bezpochyby krupicová kaše, která se dříve hojně servírovala během oběda nebo večeře. Kromě toho však již dlouhá léta patří do jídelníčku školních jídelen. Toto jídlo přitom Češi buď naprosto milují, nebo nenávidí. Klasická verze krupicové kaše se připravuje s použitím mléka, krupice a másla a následně se zdobí další vrstvou másla, cukru a kakaa. Klíčem k úspěchu je přitom správný poměr surovin, který zajistí, že bude kaše hedvábně jemná a lahodná. V minulosti se jednalo o základní pokrm spousty rodin, jelikož suroviny pro její přípravu byly dobře dostupné a kaše posloužila jako vydatné jídlo pro celou rodinu.

Aktuálně se přitom tato pochoutka opět vrací na českou gastronomickou scénu a najít ji můžeme i v nabídkách řady kaváren. Ty se přitom často snaží o její určitou obměnu. Ozdobit ji lze například čerstvým či sušeným ovocem, čokoládou, oříšky nebo ořechovými másly. Zajímavým zpestřením však může být použití neobvyklých surovin, například kokosového mléka, které kaši dodá tak trochu exotický nádech. Skvělou variantou může být i krupicová kaše s přídavkem chia semínek, která jsou perfektním zdrojem vlákniny a omega-3 mastných kyselin. Moderní interpretací může být i přidání matcha prášku, se kterým docílíte neobvyklé zelené barvy kaše. 

Kuře na paprice lze připravit v odlehčené verzi , ...

Kuře na paprice si můžete připravit v odlehčené verzi bez tučné smetany

Kuře na paprice se řadí k nostalgickým pokrmům, na které má mnoho lidí skvělé vzpomínky na své dětství. Tradiční verze tohoto jídla se připravuje ze smetany s vysokým obsahem tuku a servíruje se s houskovým knedlíkem. Vzhledem k tomu může být pokrm poměrně těžký a ne příliš zdravý. I v tomto případě se však v současné době mnoho lidí pouští do zdravější obměny tohoto jídla, která se těší velké popularitě.

Klíčem k úspěchu může být použití bílého jogurtu právě místo tučné smetany. Případně lze také omáčku zahustit pomocí většího množství krájené zeleniny. Jídlo tak obsahuje větší množství vlákniny a zároveň se může pochlubit nižší kalorickou hodnotou. Místo houskového knedlíku pak můžete kuře na paprice servírovat s celozrnnými těstovinami, které jsou výživnější alternativou k běžným těstovinám. Obsahují větší množství vlákniny a zároveň se pyšní nižším glykemickým indexem. Odlehčené kuře na paprice tak může být skvělou volbou pro chutný oběd během pracovního dne.

Čočku na kyselo lze připravit z červené čočky , ...

Do módy se vrací i čočka na kyselo

V poslední době lze zaznamenat také návrat čočky na kyselo – jídla, které dříve symbolizovalo spíše skromnost a také povinný novoroční oběd. Mladé generaci se zamlouvá nejen díky jednoduché přípravě, ale i nutričním hodnotám.

Klasickou hnědou čočku lze v moderní verzi nahradit červenou čočkou. Její předností je především to, že se nemusí namáčet a příprava čočky na kyselo je tak o poznání rychlejší. Kromě toho však v sobě ukrývá i řadu výživových výhod. Červená čočka má jemnější slupku a často ji lépe snášejí lidé, kteří mají s trávením jiných luštěnin potíže. Po uvaření se rrozvaří do měkka a pokrm tak není nutné zahušťovat moukou nebo jíškou. Surovina je rovněž výživově bohatá a obsahuje rostlinné bílkoviny, železo a vlákninu.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Krupicová kaše čočka na kyselo Kuře na smetaně
Zdroj: primafresh.cz, denik.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější
Nejnovější