Odborníci doporučují: Tahle česká potravina je plná zdravých bílkovin, přitom stojí zlomek ceny masa. Příprava zabere jen 5 minut
Obecně Češi patří mezi velké milovníky masa. V jídelníčku mnoha z nás se velmi často objevují různé řízky, vepřové pečeně či hovězí guláše. Řada lidí se také domnívá, že maso je jediným neochvějným způsobem, jak do svého stravovacího režimu dostat bílkoviny. Není to však úplně pravda.
Stejnou službu, ne-li větší, člověku dokáží přinést i další suroviny. Tělu dodají kvalitní bílkoviny, jsou chutné a dají se v kuchyni připravit na mnoho způsobů. Navíc je koupíte za výrazně nižší cenu než maso a dají se sehnat ve většině klasických obchodů s potravinami.
Potravina s velkým potenciálem
Tvaroh je jakožto potravina znám už nějakou tu dekádu. O nutnosti jeho zařazení do jídelníčku věděli už naši předkové a hojně toho také využívali. Po mase a vejcích je tvaroh nejbohatším zdrojem bílkovin – 100 g tvarohu obsahuje 10 až 13 g bílkovin, což rozhodně není málo. Pokud zvolíte tvrdý tvaroh, dostanete dokonce ve 100 g rovnou 25 g bílkovin.
Možná pro vás bude překvapivým zjištěním, že tvaroh je vlastně nezrající sýr. Vzniká totiž podobně jako klasické sýry, a to při procesu srážení mléka. Je vhodný v podstatě pro každého, kdo hledá výživově hodnotnou chutnou potravinu, která je navíc cenově dostupná. Za 250g balení tvarohu zaplatíte v průměru 30 Kč. Díky vysokému obsahu bílkovin pomáhá tělu udržet svalovou hmotu a je rovněž výborným zdrojem minerálních látek. Na mysli máme zejména hořčík, vápník a draslík.
Při nakupování tvarohu dostanete zpravidla na výběr ze čtyř druhů podle obsahu tuku v sušině:
- Tučný tvaroh obsahuje minimálně 38 % tuku a vyznačuje se plnější, krémovější chutí.
- Polotučný tvaroh obsahuje 15 až 25 % tuku a jedná se o vyváženou variantu vhodnou do běžného jídelníčku.
- Nízkotučný tvaroh obsahuje do 15 % tuku a je skvělou volbou pro ty z vás, kteří řeší redukci své hmotnosti.
- Odtučněný tvaroh obsahuje do 5 % tuku. Obvykle má nejvíce bílkovin.
Navíc tvaroh není žádnou nudnou surovinou, v kuchyni vám nabídne obrovské možnosti využití. Je skvělý na přípravu sladkých, slaných, teplých i studených pokrmů. Jíst se samozřejmě dá i samotný, případně ochucený kořením či solí.
Jen namátkou se z tvarohu dají vytvořit různé slané tvarohové pomazánky, sladké tvarohové dezerty, tvarohový krém do moučníků nebo tvarohová roláda. Výborné jsou i pečené brambory s tvarohem či tvarohová pizza, která je právě díky přítomnosti tvarohu krásně vláčná a plná bílkovin.
Původem z exotiky, dnes už jako doma
Tofu si na české talíře hledalo cestu o něco déle než tvaroh. Pochází z Asie, kde se jeho využití datuje do let ještě před naším letopočtem. Není to tedy žádná novinka. Ovšem v západním světě obliba tofu značně vzrostla teprve v posledních desítkách let, úměrně s tím, jak rostl zájem o zdravou výživu a vegetariánské stravování.
Tofu je úplně přesně řečeno sójový „tvaroh“. Vyrábí se srážením sójového mléka a vyznačuje se především neutrální chutí. Díky tomu ho můžete hojně využívat jak ve slaných, tak sladkých jídlech. Je velmi oblíbenou surovinou, pokud z různých důvodů vynecháváte při svém stravování maso. Tofu se může pochlubit středně vysokým obsahem kalorií a bílkovin, ve 100 g tofu se jich nachází zhruba 13 g. Zároveň obsahuje nižší procento sacharidů a naopak vám může nabídnout mnoho vitamínů (například vitamíny skupiny B), minerálů (hořčík, vápník, železo) a omega 3 mastných kyselin. To vše za velmi příznivou cenu, za 100g balení tofu zaplatíte v průměru 14 až 20 Kč.
Vybírat přitom můžete hned z několika variant tofu. Kromě přírodní varianty natural je k dispozici také uzené, česnekové, bylinkové, chilli nebo třeba marinované. Už tu zaznělo, že chuť tofu je neutrální, proto se snadno a velmi dobře kombinuje s různými marinádami a kořením. Můžete ho například nakrájet na kostičky, krátce opéct na pánvi s bylinkami a sójovou omáčkou a během pár minut máte na stole hodnotný pokrm plný bílkovin, stačí přidat salát nebo rýži.
Srovnání s masem
Pokud se masu z různých důvodů nevyhýbáte, určitě to neznamená, že byste ho měli nadobro z jídelníčku vyřadit. Stále platí, že se jedná o dobrý zdroj bílkovin. Například ve 100 g kuřecích prsou jich najdete zhruba 23 g, vepřová pečeně obsahuje asi 20 g bílkovin na 100 g masa. Cena je oproti tvarohu s tofu ovšem vyšší, v průměru za 1 kg kuřecích prsou nebo vepřového masa zaplatíte 130 Kč.
V praxi to znamená, že se vyplatí část bílkovin ve svém jídelníčku pokrýt právě konzumací levnějšího tvarohu nebo tofu. Nejen že ušetříte rodinný rozpočet, ale zároveň svému tělu dopřejete pestřejší skladbu živin.