Šéfkuchaři doporučují: Přidejte k masu obyčejný čaj a bude se rozpadat před očima

     
Hana Smětáková
18. 7. 2025 ▪ 13:24

Přestože zní tato kombinace nezvykle, opravdu funguje. Obyčejný černý nebo zelený čaj už nemusíte používat pouze pro přípravu tohoto horkého nápoje. V kuchyni totiž najde uplatnění také během marinování masa.

Použijte čaj pro marinování masa.
Použijte čaj pro marinování masa.
Foto: Shutterstock

S pomocí čaje přitom získáte krásně křehké a šťavnaté maso, které se bude doslova rozpadat. V kombinaci s dalšími ingrediencemi můžete docílit zajímavých a neobvyklých chutí, které je snadné si oblíbit.

Kdy použít černý a kdy zelený čaj

Podobně jako se pro přípravu hovězího masa častěji používá červené víno a pro drůbeží pokrmy bílé víno, liší se i použití černého a zeleného čaje pro marinování masa.

  • Černý čaj má výraznější chuť a vyšší obsah tříslovin. Pomáhá rozkládat kolagen ve vláknitých masech, kterým dodává tmavší barvu a také jemné kouřové aroma. Vzhledem k tomu se hodí spíše pro přípravu hovězího, jehněčího nebo vepřového masa. Černý čaj tak skvěle funguje například u pomalu pečených žeber, vepřové pečeně nebo originálního hovězího guláše.

  • Oproti tomu zelený čaj má jemnější chuť a nižší obsah tříslovin. Pomáhá změkčit maso, aniž by přebil jeho charakteristickou chuť. Udrží jeho šťavnatost a masu dodá jemnou bylinkovou chuť. Skvěle se proto hodí pro marinování kuřecího nebo krůtího masa a také ryb. 

Marinádu z čaje můžete ozvláštnit dalšími surovinami , ...

V jaké fázi vaření můžete čaj přidat 

Čaj se nejčastěji používá jako základ marinády na maso. To znamená, že si nejprve uvaříte čaj, jak jste zvyklí, a necháte jej vychladnout. Následně do něj můžete přidat další ingredience podle konkrétního receptu nebo vašich chutí (například sůl, koření, sójovou omáčku, česnek a podobně). Poté maso ve směsi necháte marinovat určitou dobu (ideálně přes noc), a poté se pustíte do jeho přípravy.

Alternativou může být použití čaje v průběhu vaření. Stačí přilít trochu čaje do směsi při dušení místo vývaru nebo vody (případně čajem nahradíte část těchto tekutin). 

Černý čaj se hodí na hovězí nebo vepřové maso , ...

Jakými dalšími ingrediencemi lze maso změkčit

Pokud potřebujete zpracovat maso, o kterém předpokládáte, že bude tuhé, můžete si pomoct určitými přírodními změkčovači. Černý nebo zelený čaj přitom není jedinou možností, jak docílit toho, že se maso bude pod vaší vidličkou rozpadat. Mezi další osvědčené pomocníky kuchařů se řadí například:

  • Cola: Díky vysokému obsahu kyselin cola pomůže narušit svalová vlákna a tím opět přispívá ke změkčení masa. Kromě toho tato surovina dodá jemnou karamelovou až kořeněnou chuť.

  • Šťáva z ananasu nebo kiwi: Toto ovoce obsahuje papain. Jedná se o enzym, který se používá právě pro změkčení vláken. Kromě šťávy lze použít i ovoce nakrájené na plátky, které na několik hodin přiložíte na nakrájené plátky masa.

  • Zázvor: Tato ingredience nachází uplatnění v asijské kuchyni nejen pro svou příjemně štiplavou chuť. Obsahuje také „proteolytický“ enzym, který přirozeně štěpí masové bílkoviny.

  • Ocet: Kyselina octová obsažená v octě rozkládá jednotlivá masová vlákna a činí je křehčími a chutnějšími. Stačí přidat lžíci octa do marinády a uvidíte, že bude výsledkem krásně šťavnatá a rozpadající se pochoutka. 

  • Pivo nebo víno: Oba tyto nápoje obsahují kyseliny a třísloviny, které jsou přirozenými změkčovači, navíc dokážou jídlu dodat nezaměnitelnou chuť. I z toho důvodu nacházejí v kuchyni časté uplatnění třeba při přípravě guláše nebo dušených masových směsí.

  • Bílý jogurt nebo podmáslí: Tyto mléčné produkty jsou kyselé a obsahují vápník, který účinně aktivuje enzymy v mase, jež pomáhají štěpit bílkoviny. Do jogurtu a směsi bylinek lze naložit třeba plátky kuřecího masa, které následně ugrilujete.



Sdílejte článek  
       


Štítky: černý čaj Zelený čaj Maso
Zdroj: toprecepty.cz, foodrepublic.com




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější
Nejnovější