Tento recept si oblíbil celý svět: Vynikající dezert bez cukru a mouky. Potřebujete jen jablka a skořici
Značná část dezertů je charakteristická vysokým obsahem pšeničné mouky, cukru nebo obou těchto ingrediencí zároveň. To mnohým lidem nemusí z celé řady důvodů vyhovovat.
Ať už se vyhýbáte cukru nebo bílé mouce ze zdravotních či jiných důvodů, každý recept bez těchto surovin se vám může hodit. Vyzkoušet můžete například tento velice jednoduchý recept na vynikající dezert, který si oblíbili lidé po celém světě. Jak jej připravit?
Pečená jablka se skořicí: Jednoduchý a levný dezert, který zaplaví vaše chuťové pohárky vynikající chutí
Opěvovaným dezertem jsou pečená jablka. Tento pokrm si díky jeho lahodné chuti a široké dostupnosti surovin oblíbili lidé po celém světě. Je velmi pravděpodobné, že jej konzumovali již obyvatelé starověkého Říma. Obzvláště velké oblibě se jim pak dostalo během Velké hospodářské krize ve 30. letech 20. století ve Spojených státech amerických a Kanadě. Běžné sladkosti a dezerty si lidé v té době v mnoha případech nemohli dovolit, a tak se pečená jablka stala nesmírně populární díky nízkým pořizovacím nákladům surovin.
Pečená jablka lze připravit na mnoho různých způsobů. Jeden z nejjednodušších receptů představuje ten na pečená jablka se skořicí bez obsahu přidaného cukru. Tento dezert se zároveň řadí mezi ty nejzdravější, a tak si na něm mohou pochutnat i lidé, kteří mají přísně nastavený jídelníček, nebo se zkrátka jen vyhýbají přidanému cukru.
Výběr surovin
Neexistuje příliš mnoho receptů, které by byly jednodušší na přípravu než pečená jablka se skořicí. Abyste tento dezert mohli připravit, bohatě vám postačí následující suroviny:
- Jablka: 5 až 7 kusů (podle velikosti).
- Skořice: 2 malé lžičky.
- Voda: 2 velké lžíce.
- Pro zvýraznění a zhutnění chuti se vám budou hodit ještě dvě až tři malé lžičky medu a jedna až dvě lžíce másla, avšak není nutné tyto suroviny do dezertu zakomponovat.
Jablka je vhodná vybírat taková, která jsou vhodná k pečení. Ideální mohou být například odrůdy Golden Delicious, Granny Smith, Idared, Jonagold, Honeycrisp nebo Braeburn.
Vybrat můžete i jiné odrůdy, nicméně je velmi důležité, aby disponovaly pevnou dužinou a vysokým obsahem pektinu. Díky tomu dokážou udržet při pečení strukturu a nerozvaří se na kaši. Jinak se každopádně při výběru můžete rozhodovat pouze podle vašich chuťových preferencí.
Postup přípravy
Jakmile budete mít všechny suroviny obstarané, můžete se vrhnout na přípravu:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Jablka důkladně očistěte, rozkrojte na dvě až čtyři části (podle velikosti) a vydlabejte jejich jádra. Při dlabání si dejte pozor na to, abyste neporušili spodní část jablka. Pokud by byla tato část porušená, jablka by nejspíše při pečení neudržela tvar.
- Vydlabaná jablka posypte skořicí, případně i medem a máslem, pokud jste se rozhodli do dezertu tyto ingredience rovněž přidat.
- Jablka rovnoměrně naskládejte na plech či ideálně do zapékací mísy.
- Následně je pouze stačí podlít vodou a nechat péct přibližně dvacet minut. V průběhu pečení jablka pro jistotu pravidelně kontrolujte.
- Máte hotovo.
Pokud dodržujete zdravý jídelníček, můžete pečená jablka se skořicí jíst společně s tvarohem nebo řeckým jogurtem. Díky tomu svému tělu dopřejete nejen vitamíny, vlákninu a minerály, které jsou v jablku zastoupené ve vysokém množství, ale i bílkoviny.
Jinak si můžete tento dezert dochutit a ozdobit podle libosti například pomocí ořechů či šlehačky.