Myslíte si, že kupujete zdravé jogurty? Tento údaj na obalu vás vyvede z omylu

     
Martina Minaříková
2. 10. 2025 ▪ 10:12

Jogurt je pro řadu z nás naprosto běžnou součástí jídelníčku. Jedná se o rychlou svačinu nebo oblíbenou ingredienci při přípravě zdravé svačiny. I když "zdravé" je poměrně relativní pojem, který se odvíjí od toho, jaký konkrétní druh jogurtu si k snídani dáme.

Výběr správného jogurtu je důležitý.
Výběr správného jogurtu je důležitý.
Foto: Shutterstock

Obecně je už poměrně dlouhou dobu jogurt považován za pevnou součást zdravého životního stylu. Obsahuje vápník, probiotické kultury či bílkoviny, takže přece nemůže být nezdravý. Realita je ovšem trošku složitější. Velmi záleží na tom, jaký druh jogurtu jste zvyklí kupovat. A co přesně má ten či onen druh napsané ve složení, respektive v nutričních údajích. Zvlášť jeden údaj by vás měl velmi zajímat, a to množství cukru na 100 g a jeho poměr k obsaženým bílkovinám.

Jogurt není jenom jeden

A zdaleka se od sebe jednotlivé kelímky neliší pouze příchutí nebo výrobcem. Z hlediska výživových hodnot jsou mezi nimi větší rozdíly, než byste možná byli tušili. V základu se dají jogurty rozdělit do čtyř kategorií:

  • Bílý neochucený jogurt

Jedná se o klasiku, kterou často najdete mezi doporučeními od výživových poradců. A je to vlastně v pořádku, protože průměrně najdeme ve složení bílého neochuceného jogurtu 3 až 5 g cukru na 100 g jogurtu, které doplňují zhruba 4 g bílkovin.

  • Ochucený/ovocný jogurt

V tomto případě už ta čísla nejsou tak přívětivá. Jogurt s příchutí borůvek, malin nebo jahod obyčejně obsahuje kolem 12 až 18 g na 100 g jogurtu. Pokud má jogurt gramáž 150 g, cukr si z ní pro sebe ukrojí rovných 25 g – to je pro lepší představu asi 5 čajových lžiček. A to už není málo. Bílkovin přitom tento druh jogurtů příliš neposbíral, jejich hodnota se pohybuje zhruba na stejné úrovni jako u bílého neochuceného jogurtu.

Jogurtů existuje hned několik druhů. , ...
  • Light verze jogurtu

Takzvaný odlehčený jogurt bývá častou volbou v domněnce, že lidé dělají něco pro své zdraví. Ona ta myšlenka nemusí být zcela špatná, light verze jogurtu skutečně obsahuje méně tuku, ovšem ne méně cukrů. Výrobci totiž ve snaze zachovat příjemnou chuť jogurtu sahají ke sladidlům nebo dokonce k ještě větší gramáži cukru.

  • Proteinový jogurt

Jedná se o velký trend posledních let, kdy se o obsahu bílkovin ve stravě začíná více hovořit. Lidé proto logicky vybírají potraviny, které na sobě mají velký nápis hlásající větší obsah bílkovin. Jogurty nejsou výjimkou. Skutečně se v jejich složení nachází více bílkovin, zpravidla od 8 do 10 g na 100 g jogurtu. I poměr cukru bývá snížený, může tedy jít o dobrou volbu. Jen si dejte pozor, abyste nezvolili jogurt, do kterého výrobce přidává umělá sladila nebo aromata.

Rozdíl mezi klasickým bílým a řeckým jogurtem

Ve výčtu druhů jogurtu jsme záměrně opomenuli jeden druh, který se také velmi často v poslední době dostává do popředí. Na mysli máme samozřejmě řecký jogurt. Čím se vlastně liší od toho standardního bílého neochuceného?

Hlavní rozdíl spočívá v počtu obsažených bílkovin. Řecký jogurt při podobném počtu kalorií obsahuje více bílkovin, a to klidně i dvakrát víc. Například 225g řecký jogurt má ve svém složení asi 20 g bílkovin. Kromě toho obsahuje méně glycidů, což by mohla být zajímavá informace pro ty z vás, kteří jejich příjem omezují kvůli cukrovce nebo obezitě. Další nespornou výhodou je obsah koncentrovanějších probiotik.

Při nákupu pečlivě čtěte etikety jednotlivých jogurtů. , ...

Jak se mezi regály neztratit

Výběr správného jogurtu není tak složitý. Během nákupu se držte několika jednoduchých pravidel a uvidíte, že to nakonec půjde lehce. Tou nejzásadnější radou je jednoznačně poctivé čtení výživových údajů. Zvlášť se zaměřte na kolonky bílkoviny a cukry. Pokud je hodnota cukrů vyšší než 8 g na 100 g jogurtu, jeho nákup ještě promyslete. To stejné udělejte i u kontroly bílkovin. U nich zase platí, že čím větší hodnota, tím pro naše tělo lépe.

Zvažte omezení nákupu ovocných jogurtů. Daleko lepší variantou je klasický bílý neochucený jogurt (ještě lépe řecký), do kterého si doma pro vylepšení chuti přidáte oříšky, ovoce, lžičku medu nebo třeba marmeládu. Cukr do něj přidáte, ale bude to rozhodně méně než od výrobce.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Jogurty Druhy jogurtů Jak nakupovat
Zdroj: atranet.cz, kaloricketabulky.cz, vimcojim.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější