Od kamarádky jsem dostala recept na snídani. Kila mizí jak po měsíci ve fitku a já se cítím plná energie

     
Petr Eybl
21. 9. 2025 ▪ 11:01

Zdravá strava se společně s kvalitním spánkem, hygienou a dostatkem pohybu řadí mezi základní stavební kameny pevného zdraví. O tom není pochyb.

Správně zvolená snídaně může mít pozitivní vliv na zdraví i tělesnou váhu.
Správně zvolená snídaně může mít pozitivní vliv na zdraví i tělesnou váhu.
Foto: Shutterstock.

Je pravda, že z hlediska výživy je nejdůležitější především nepřijímat příliš vysoký ani nízký počet kalorií, dodat tělu v průběhu celého dne optimální množství prospěšných živin a naopak se vyhnout příjmu látek, které mohou být pro lidský organismus škodlivé. Načasování zpravidla není natolik stěžejní – to však v žádném případě neznamená, že nemá žádný význam.

Výživoví odborníci například kladou důraz na snídani. Ta je často označována za nejdůležitější jídlo dne, což má své opodstatnění. Bohužel však právě snídaně bývá často zanedbávána, což je dáno tím, že ráno mnoho lidí spěchá. Naštěstí ovšem existují zdravé a vyvážené pokrmy, které je možné ráno konzumovat, aniž byste museli strávit vysoké množství času jejich přípravou. Příkladem může být jeden z pokrmů, který zpopularizoval švýcarský lékař a výživový poradce Dr. Maximilian Bircher-Benner. O který pokrm se konkrétně jedná a proč byste jej rozhodně měli zařadit do svého jídelníčku?

„Overnight oats“: Vyvážená snídaně, která je snadná na přípravu 

Řeč je o takzvaných „overnight oats“, což je pojem z anglického jazyka, který by bylo možné přeložit zhruba jako: „ovesné vločky připravené přes noc“. Tento fenomén se zrodil ve Švýcarsku, když Dr. Maximilian Bircher-Benner vytvořil recepturu nazvanou „Bircher-Müesli“.

Tento pokrm měl původně sloužit pacientům v sanatoriu, aby podpořil jejich zdraví. V průběhu posledních let se z něj však stal fenomén, který si oblíbili lidé po celém světě. Není divu, neboť se jedná o velice chutnou a zdravou snídani, která je zároveň velice nenáročná na přípravu. 

„Recept na snídani z ovesných vloček jsem dostala od své kamarádky, která je nadšenec do cvičení a zdravé stravy. Od té doby, co si tuto snídani pravidelně dopřávám, jsem zhubla již několik kilo a cítím se plná energie. Přitom se ani nemusím nutit do něčeho, co by mně nechutnalo,“ sdělila Miroslava z Českých Budějovic. 

"Overnight oats" zpopularizoval Dr. Maximilian Bircher-Benner. , Shutterstock....

Jak overnight oats připravit?

Příprava overnight oats je mimořádně jednoduchá. Ve skutečnosti stačí pouze nasypat do vhodné nádoby ovesné vločky, které se následně zalijí tekutinou. Ideální je tradiční kravské mléko, ale pokud máte laktózovou intoleranci nebo alergii na mléčné bílkoviny, je možné použít rovněž rostlinné alternativy (například ovesný nápoj, mandlový nápoj nebo rýžový nápoj).

Těmto rostlinným alternativám mléka se někdy přezdívá rostlinné mléko (například mandlové mléko), ovšem toto označení není přesné – Evropská unie ani nedovoluje výrobcům označovat rostlinné nápoje jako mléka. 

Vločky lze zalít i vodou, ale v takovém případě mají neutrální chuť, která nemusí každému vyhovovat. 

Jakmile ovesné vločky preferovanou tekutinou zalijete, je třeba je nechat přes noc v lednici. Díky vysokému podílu vlákniny do sebe tekutinu nasáknou a vytvoří jakousi kašovitou směs. 

Ráno už jen stačí směs vyndat z lednice a dochutit ji. Obohatit ji můžete mimo jiné ovocem (oblíbené jsou například maliny, jahody, banán nebo borůvky), drobnými kousky ořechů, semínky, javorovým sirupem, medem, datlovým sirupem nebo agávovým sirupem. Přidat můžete i koření. Hodí se například vanilka, skořice, kardamom nebo perníkové koření. Zde záleží především na vašich chuťových preferencích. 

Vločky lze doplnit např. jahodami. , Shutterstock....

Proč jsou ovesné vločky zdravé a vhodné jako snídaně?

Mezi největší přednosti ovesných vloček patří vysoký obsah vlákniny a bílkovin (proteinů). Celkově sice existuje mnoho lepších zdrojů bílkovin, avšak ve srovnání s jinými obilovinami jsou ovesné vločky na bílkoviny skutečně bohaté. Zatímco například pšeničné produkty nabízí zpravidla okolo 10 až 11 gramů bílkovin na 100 gramů, ovesné vločky se mohou pyšnit obsahem zhruba 14 až 16 gramů bílkovin na 100 gramů

Díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny mají ovesné vločky vysoký sytící efekt. Lidé se po jejich snězení cítí dlouho sytí, díky čemuž nemají tendenci se přejídat, nebo doplňovat „rychlou energii“ ve formě cukrů. To zabraňuje přibývání na váze. 

Bílkoviny jsou pak navíc nezbytné pro tvorbu svalů i jiných důležitých tkání, zatímco vláknina může působit preventivně proti rozvoji diabetu 2. typu i jiných zdravotních problémů



Sdílejte článek  
       


Štítky: Zdraví Snídaně Jídlo
Zdroj: healthygreenkitchen.com, zdravopedie.cz, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější