Prodavačka prozradila trik, jak v obchodě poznat stará vajíčka. Stačí se podívat na skořápku
Na kvalitu kupovaných vajec byste měli vždy dbát. V regálech obchodů vypadají všechna na první pohled stejně, nicméně opak je pravdou. Stačí znát pár jednoduchých triků a budete si hned jistí, že v košíku máte opravdu čerstvé kousky.
Není vejce jako vejce. Vajíčka se rozhodně nevyplatí kupovat naslepo nebo podle nejnižší ceny. Vždy se snažte zjistit o jejich původu a kvalitě co možná nejvíc informací, často vám k tomu bude stačit dobrý zrak a znalost několika základních kroků.
Na co se při výběru vajec zaměřit
Pokud vajíčka neodebíráte od malého chovatele, pravděpodobně na jejich skořápce narazíte na číselný kód. Z něho se dá poměrně jasně vyčíst, s jakými vajíčky máte konkrétně čest. Po rozklíčování už budete vědět, odkud vejce pochází a za jakých podmínek bylo sneseno.
Velmi důležitým údajem je země původu. Česká republika má přirozeně zkratku CZ. Poté následuje zmiňovaný čtyřmístný kód označující hospodářství, ze kterého vejce pochází a podle kterého si můžete informaci ověřit. Samotné číslo je zřejmě nejdůležitějším údajem na vajíčku. Podmínky pro snášení vajec totiž výrazně ovlivňují kvalitu života slepice, potažmo výsledného produktu (tedy vejce).
- 0 = vejce pochází od slepic z ekologického chovu
- 1 = vejce pochází od slepic z volného výběhu
- 2 = vejce pochází od slepic žijících v halách, kde mají prostor volně pobíhat
- 3 = vejce pochází z klecového chovu (obecně se tento druh chovu slepic považuje za nejhorší možný)
Dejte si pozor na obal
Je známo, že dobrý obal dobře prodává. Nenechte se proto opít rohlíkem a při výběru vajíček buďte obezřetní. Prodejci na obal často uvádějí poněkud zavádějící informace. Například tvrzení „farmářská“ či „selská“ vejce automaticky neznamená, že vajíčka takové kvality dosahují. Naopak! Skutečná BIO vajíčka jsou specificky označená buď symbolem pro výrobek pocházející z ekologického zemědělství, nebo evropským logem pro bio výrobky.
Zároveň si hlídejte datum spotřeby, vždy vybírejte ta s nejdelší minimální trvanlivostí, protože jsou většinou nejčerstvější. Na obalu by také měl být uveden konkrétní dodavatel, chov a způsob uchování.
Bílá, nebo hnědá?
Ono je to vlastně do jisté míry jedno. Barva vajíčka je totiž dána slepicemi, nemá žádný vliv na jeho chuť či kvalitu. Zbarvení skořápek závisí na typu slepice, respektive na barvě ušnic. Ušnice jsou malé kulaté kožní záhyby, které se nacházejí po stranách hlavy zvířete. Jsou bílé, červené nebo modré barvy a dá se podle nich určit, jakou barvu bude mít vajíčko, jenž slepice snese. Bílé ušnice = bílá vajíčka; modré, červené nebo růžové ušnice = hnědá vajíčka.
Jak poznat čerstvá vejce
Tento trik se vám bude hodit zejména tehdy, kdy jste zvyklí chodit pro vajíčka na trh. Při stánkovém prodeji existuje totiž větší šance na teplotní výkyvy, které obecně vejcím příliš nesvědčí. Jak tedy prověřit čerstvost vajec v čistě domácích podmínkách? Pokud vejce vložíte do vody a ono se ponoří ke dnu, je opravdu čerstvé. Utvrdit vás v tom může také pevný tvar bílků a žloutků – ty by se navíc neměly svévolně roztékat.
Čerstvá vejce se také mohou pochlubit pevnou a hladkou skořápkou. Oproti tomu vejce staršího data ji mohou mít lehce poškozenou nebo naprasklou. Na druhou stranu není třeba ihned panikařit, když se vejce do vody neponoří nebo jeho skořápka nebude stoprocentní. Neznamená to, že není vhodné ke konzumaci. Jen je zkrátka o něco starší.
Proč jíst vejce
Jednoduše proto, že jsou chutná a lze je připravit hned na několik způsobů. Navíc jde o nutričně cennou potravinu, protože vejce obsahují vysoce kvalitní bílkoviny, důležité vitamíny (třeba vitamín A, E či B12) a antioxidanty. V jejich složení nechybí ani cholin, což je bioaktivní látka důležitá pro správnou funkci mozku, jater a celého nervového systému.
Na talíř si je pravidelně může dávat v podstatě každý, komu vejce chutnají a kdo na ně není alergický. Jedná se totiž o snadno stravitelné bílkoviny, jež pomáhají udržovat svalovou hmotu. Pokud ovšem patříte mezi skupinu lidí s geneticky zvýšenou hladinou cholesterolu, raději konzumaci vajec proberte se svým lékařem.



























































