Ztučnělá játra trápí každého třetího Čecha. Tělo vám poděkuje za tyto potraviny, lékaři je považují za záchranu
Játra jsou mnohdy (například ve srovnání s plícemi či srdcem) poměrně přehlíženým orgánem. Přehlížet by se ovšem rozhodně neměla.
Jedná se totiž o nesmírně důležitou součást organismu, která je druhým největším orgánem (hned po kůži) a zároveň největší žlázou v lidském těle. Játra plní hned několik funkcí. Nejenže zpracovávají tuky, bílkoviny a sacharidy, ale rovněž ukládají glukózu (ve formě glykogenu), vitamíny i minerály a v neposlední řadě přispívají k čištění krve od škodlivin a odstraňují odpadní látky z metabolismu.
Taktéž umožňují správné srážení krve a obsahují takzvané Kupfferovy buňky, které dokážou ničit bakterie a viry, čímž chrání organismus před infekcí. Aby toho nebylo málo, přeměňují nadbytečné živiny na zásobní látky a produkují žluč, která hraje velmi důležitou roli při trávení tuků.
Z toho vyplývá, že o játra by se měl starat každý, kdo to se svým zdravím myslí vážně. Které potraviny játrům prospívají?
Grapefruit
Grapefruit se může pyšnit obsahem dlouhých zástupů antioxidantů, které mají na lidský organismus velmi pozitivní vliv. Některé z těchto antioxidantů přirozeně chrání játra, což se týká zejména naringeninu a naringinu.
Tyto látky dokáží játra ochránit před rozvojem mnoha různých onemocnění, omezují riziko zánětu jater, snižují pravděpodobnost rozvoje steatózy jater (běžně označované jako ztučnění jater) a takzvané jaterní fibrózy.
Právě jaterní fibróza a steatóza patří k největším strašákům moderní doby.
Steatóza se projevuje nahromaděním tuku v jaterních buňkách, což znemožňuje tomuto orgánu efektivně pracovat a může vést až k rozvoji mnoha onemocnění a zdravotních problémů včetně jaterní fibrózy.
Fibróza je označení pro chorobný stav, při kterém dochází k postupnému zjizvování jaterní tkáně (jizvy vznikají nahromaděním vazivové tkáně, která nahrazuje zdravé jaterní buňky, čímž postupně dochází ke zhoršování funkce jater).
K rozvoji fibrózy i steatózy může docházet například v důsledku nadměrné konzumace alkoholu, obezity, cukrovky, přílišného zastoupení vysoce průmyslově zpracovaných potravin v jídelníčku, vysokého cholesterolu nebo dlouhodobého užívání toxických léků či chemikálií.
Nejvážnější fází jaterní fibrózy je cirhóza, což je pokročilé selhání jater.
Červená řepa
Zázrak jménem červená řepa by v žádném případě neměl chybět v jídelníčku kohokoliv, kdo se aktivně zajímá o zdravou stravu. Nejenže tato kořenová zelenina do značné míry prospívá kardiovaskulárnímu systému, čehož si je vědomo poměrně velké množství lidí, ale taktéž má pozitivní vliv na játra.
To je dáno tím, že se v ní nachází dusičnany a především pak takzvané betalainy, které mohou snižovat oxidační poškození způsobené škodlivými volnými radikály.
Jablka
V oblasti zdravé výživy došlo v posledních letech k signifikantnímu zvýšení zájmu zákazníků o takzvané superpotraviny. Za ty jsou však často (především kvůli marketingu) označovány pouze drahé potraviny, které bývají dovážené ze zahraničí – příkladem může být kustovnice čínská (goji), shiitake nebo dračí ovoce.
Pravda je ovšem taková, že superpotravinou jsou z nutričního hlediska třeba i „obyčejná" jablka, která v České republice rostou s trochou nadsázky takřka na každém rohu. Ta se pojí s mnoha pozitivními efekty na lidské zdraví, přičemž mimo jiné má jejich pravidelná konzumace příznivý vliv právě na funkci jater.
Jablka totiž obsahují vysoké množství pektinu a dalších látek, které jsou potřebné pro uvolňování toxinů z trávicího traktu.
Borůvky a brusinky
Brusinky a borůvky se mohou pro změnu pyšnit takzvanými antokyany. To jsou látky, které disponují výraznými antioxidačními vlastnostmi, a brusinky i borůvky díky nim mají svou typickou barvu.
Především však dokáží udržovat játra v optimální kondici, zpomalují rozvoj steatózy a mají onkoprotektivními účinky – to znamená, že do jisté míry zamezují vzniku rakovinných buněk.
Shrnutí
Játra jsou mimořádně důležitým orgánem, neboť disponují řadou významných funkcí. K tomu, aby zůstala v ideální kondici, může pomoci i zařazení určitých potravin do jídelníčku. Taktéž je vhodné se v souvislosti s nimi vyvarovat konzumaci alkoholu a vysoce průmyslově zpracovaných potravin či kouření.