Kutil doporučuje: Olejové skvrny z digestoře pustí během chvilky. Stačí levná tekutina ze spíže
Mastnota na digestoři je nepříjemný problém, se kterým se potýká úplně každý. Lepkavé nánosy je náročné umýt, navíc se na ně lepí prach a další nečistoty. K jejich odstranění přitom stačí levná tekutina ze spíže.
Aktualizováno - 15. 11. 2025, 14:23
Neudržovaná digestoř je velkým estetickým problémem kuchyně. Mnoho lidí tak často sahá po agresivních chemikáliích s vidinou, že olejové skvrny a nečistoty spolehlivě odstraní. Vdechovat výpary přípravků ale není nutné, když člověk ví, čím mastnotu vyčistit ekologičtěji. Usazené nánosy ale nejsou jen otázkou estetiky. Špinavá digestoř může fungovat hůře, zbytečně se zatěžuje motor a v extrémních případech hrozí dokonce riziko vznícení.
Jak správně čistit digestoř
Úklid kuchyně nestojí jen na mokrém hadru. Většinu povrchů je totiž nutné vyčistit pečlivě, a pro digestoř to platí obzvlášť. Moderní modely mají vyjímatelné kovové filtry, které stačí jedním stisknutím uvolnit a vysunout. To podstatně usnadňuje celé mytí. Můžete je totiž dát odmočit do saponátové vody do dřezu, nebo je rovnou dát do myčky. Kovové filtry totiž snesou vysoké teploty i vlhkost, a díky horké vodě a mycímu přípravku se mastnota spolehlivě rozpustí.
Máte-li digestoř bez odtahu, je nezbytné věnovat pozornost i uhlíkovému filtru uvnitř spotřebiče. Ten je potřeba měnit jednou za tři až šest měsíců, ale záleží na tom, jak často člověk vaří. Kovový držák filtru lze i v tomto případě umýt ručně nebo v myčce. Kovovými a uhlíkovými filtry ale údržba nekončí, protože digestoř bývá zanesená i mimo ně.
Nenápadný pomocník ze spíže
Takovým zapomenutým trikem, jak se zbavit i větších nánosů usazené mastnoty, je použití obyčejné citronky do čaje za pár korun. Ta často leží ve spíži ladem, přitom díky vysoce koncentrované kyselině citronové umí skvěle odstranit mastnotu, uvolnit nečistoty, vyčistit zašlé mapy na povrchu spotřebiče a zbavit ho lepkavého filmu. Navíc na digestoři nezanechá šmouhy a svěže voní.
Použití je snadné. Stačí nanést menší množství na navlhčenou houbičku nebo na mikrovláknovou utěrku. Znečištěná místa tekutinou důkladně potřeme a necháme chvíli působit. Následně je nutné mastnostu ještě setřít. K tomu dobře poslouží hadřík namočený v horké vodě. Citronku lze použít i na nerezové digestoře, na rozdíl od sody je totiž nepoškrábe.
Triků je spousta, vyberte si ten váš
Vyzkoušet můžete i například dětský olejíček. Je to paradox, ale funguje. Olejíček navíc povrch vyleští a vytvoří na něm ochranný film.
Další účinnou variantou je i alkohol. Použít můžete klidně obyčejný líh z lékárny, ale i starší nebo levný alkohol ze spíže (ideálně slivovici, vodku nebo cokoliv podobně “neutrálního”). Alkohol rychle rozpouští mastnotu a po umytí nezanechává šmouhy. Nevýhodou může být jeho zápach.
Výborně funguje i trik s párou a citronovou vodou. Napusťte si do hrnce vodu a přidejte do ní šťávu z jednoho citronu. Hrnec dejte na plotýnku a nechte vodu vřít alespoň 5 minut. Velké množství horké páry mastnotu rozpustí i na částech digestoře, které nelze odmáčet ve dřezu nebo mýt v myčce. Po několika minutách sporák vypněte a ještě horkou digestoř opatrně vyčistěte houbičkou na nádobí. Toto se vyplatí dělat po každém vaření, kdy je digestoř rozehřátá a nečistoty jdou dolů jedním setřením.
Poslední možnost lze ještě “vylepšit” díky parnímu čističi. Jde o všestranného pomocníka, který zvládne v domácnosti vyčistit prakticky cokoliv bez nutnosti použití chemie. Kromě mastné a špinavé digestoře tak můžete v kuchyni vyčistit i celý sporák, zanesená dvířka od trouby nebo spáry mezi kachličkami.


























































