Zimní jídla, která zbrzdí nabírání tuku. Když je zařadíte dostatečně brzy, o svátcích můžete mlsat bez výčitek

     
Monika Brešťanská
12. 11. 2025 ▪ 19:30

V zimním období metabolismus přirozeně zpomalí a tělo tak má tendence ukládat více energie do zásob. Namístě je tak vhodná úprava jídelníčku. A pokud některá jídla zařadíte dostatečně brzy, můžete o svátcích mlsat bez výčitek. 

Zimní jídla, která zbrzdí nabírání tuku
Zimní jídla, která zbrzdí nabírání tuku
Foto: Shutterstock

Pokud se vám v zimě pravidelně objeví vyšší číslo na váze, nejde o lenost nebo slabou vůli. Je to přirozený biologický mechanismus, který člověka chránil před chladem i hladem v zimním období po celá tisíciletí. Dnes už však místo těchto nepříjemností čelíme jiným výzvám. Jde o přejídání a nedostatek pohybu. Se správně nastaveným jídelníčkem však vyzrajete na pocit hladu i chuti na sladké, a to zcela přirozeně a bez drastických diet. 

Husté horké polévky patří mezi nejlepší zimní pokrmy. , ...

Teplé, syté, výživné a s minimem kalorií

Součástí podzimního a zimního jídelníčku by měly být polévky. Zejména ty husté, krémové a plné zeleniny. Skvělou volbou je například dýňová, květáková, ale i brokolicový či špenátový krém, nebo různé varianty luštěninových polévek. Tyto pokrmy nabízejí dokonalou kombinaci velkého množství vlákniny (někdy i bílkovin), hutné konzistence a tepla. Výborně tak zasytí, jsou lehce stravitelné a při domácí přípravě i málo kalorické. Teplé jídlo navíc aktivuje takzvaný proces termogeneze, kdy tělo začne spalovat energii, aby udrželo optimální vnitřní teplotu.

Vláknina obsažená v luštěninách a zelenině navíc zpomaluje vstřebávání sacharidů. Hladina cukru v krvi tak stoupá jen pozvolna a udržuje se v optimálních hodnotách. Nedochází tak k prudkým výkyvům inzulinu a člověk nemá neustále hlad nebo chuť na sladké. Zeleninové polévky se dají “vylepšit” ještě různými semínky, které jsou zase skvělým zdrojem minerálů a bílkovin.

Zelenina na všechny způsoby

Kromě zeleninových polévek se vyplatí zařadit do jídelníčku i tepelně zpracovanou zeleninu. Především ta kořenová je v zimě doslova nutriční poklad. Mrkev, petržel, řepa nebo celer obsahují takzvané pomalé sacharidy. Ty se uvolňují postupně a tělo tak opět získává energii hezky rovnoměrně, bez zbytečných výkyvů cukru v krvi. 

Pokud nemáte tuto zeleninu příliš rádi, vyzkoušejte ji upéct. Pečením se totiž rozvine její nasládlá chuť. Stačí zeleninu nakrájet na hranolky, promíchat s kapkou olivového oleje a oblíbeným kořením a dát na plech upéct. Takto připravenou ji můžete podávat jako přílohu nebo lehkou večeři, ke které stačí přidat například hummus. 

Ovesné vločky jsou ideální na snídani. , ...

Nejlepší start i závěr dne

V zimě je dobré organismus po ránu pořádně nastartovat. Ranní únava je totiž častější než po zbytek roku a člověk tak potřebuje výživné jídlo hned na začátku dne. Snídaně by proto měla obsahovat dostatek kvalitní vlákniny, komplexní sacharidy a bílkoviny. Tuto kombinaci nabízejí ovesné vločky. Když je navíc doplníte řeckým jogurtem, ovocem a ořechy, dostanete výživný pokrm, který zasytí na celé dopoledne. Výhodou je i jejich variabilita. Každý den může kaše chutnat trochu jinak. Typickou zimní variantou jsou vločky s jablky, skořicí, ořechy a medem

Na závěr dne se hodí lehká večeře plná bílkovin s minimem sacharidů. Výborná je třeba frittata. Jde o italskou variantu klasické vaječné omelety. Základem jsou tedy vejce a různé druhy zeleniny. Skvělý je třeba špenát, ale i paprika, rajčata nebo cibule. To vše ještě na závěr doplní sýr, který se na omeletě nechá chvíli zapéct.

Tělo má paměť, využijte ji ve svůj prospěch

Náš organismus nejlépe reaguje na dlouhodobé změny v jídelníčku, nikoliv na nárazové diety, které trvají pár dnů. Kvalitní “zimní” jídelníček je tak dobré si nastavit už nyní. Zvyšte podíl vlákniny, bílkovin i pomalých sacharidů. Omezte naopak jednoduché cukry, nezdravé tuky a “prázdné kalorie”. 

Žaludek i mozek se tak naučí dobře reagovat na sytá a výživná jídla. Občasná sladkost během vánočních svátků tak nespustí žádnou silnou reakci a člověk nemá tendence jíst cukroví a jiné dobroty takzvaně na kila. Vždy je ale dobré myslet na to, že jídlo je zábava. Není třeba se stresovat počítáním kalorií, odpíráním si každé pochoutky a výčitkami. 



Sdílejte článek  
       


Štítky: Strava Zdraví Hubnutí
Zdroj: pmc.ncbi.nlm.nih.gov, link.springer.com, timesofindia.indiatimes.com




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější