Kutil radí: Tahle jednoduchá metoda vám nabrousí nůž ostřeji než profesionální bruska. Zvládnete i bez brousku

     
Marek Morafcsik
12. 11. 2025 ▪ 11:45

Když se vaše kuchyňské čepele začnou tupit a žádný brousek není po ruce, nabízí se překvapivě jednoduchá domácí alternativa. Pomocí běžných předmětů můžete nůž naostřit bez speciálního nářadí.

Tahle jednoduchá metoda vám nabrousí nůž ostřeji než profesionální bruska
Tahle jednoduchá metoda vám nabrousí nůž ostřeji než profesionální bruska
Foto: Shutterstock

Každý nůž se časem otupí. Děje se to přirozeným opotřebením, kontaktem s tvrdými povrchy, nevhodným mytím nebo skladováním. Při krájení se drobné části ostří deformují, vznikají mikroskopické záhyby a nerovnosti. Zejména ocelové nože vyžadují pravidelné dobrušování, protože kov je poddajnější a reaguje na opakované namáhání. Naopak keramické čepele zůstávají ostré déle, jsou však křehčí a vyžadují odlišný přístup. Každý materiál má své specifické potřeby, které určují i to, jakým způsobem ho lze doma bezpečně nabrousit.

Ostrý nůž je základní pomůckou každého kuchaře. , ...

Proč ostří ztrácí svůj lesk i sílu

Ostré nože jsou základem každé kuchyně, ať už v rukou profesionálního šéfkuchaře, nebo nadšeného amatéra. Práce s nimi je rychlejší, přesnější a hlavně bezpečnější, protože ostrý nůž nevyžaduje velký tlak a nehrozí tolik uklouznutí při krájení. Naopak tupá čepel dokáže znepříjemnit i obyčejné krájení masa, které se místo čistého řezu spíše trhá a mačká. Aby si nože zachovaly ostrost, je nutné o ně pravidelně pečovat.

Základem je správné skladování, nože by neměly ležet volně v jednom šuplíku, kde se ostří vzájemně dotýká a poškozuje. Ideální je magnetická lišta nebo samostatný stojan. Na kvalitě ostří se také podepisuje povrch, na kterém se krájí. Skleněné, keramické nebo kovové desky jsou pro čepel doslova pohromou, vhodnější jsou měkká dřevěná nebo plastová prkénka. I běžná myčka nádobí představuje další riziko. Vysoká teplota, agresivní prostředky a pohyb ostatního nádobí čepel ničí. Proto se doporučuje nože mýt v ruce, ihned je osušit a uložit odděleně od ostatních kovových nástrojů.

Domácí broušení ocelových nožů

Ocelové nože patří mezi nejčastější kuchyňské pomocníky. Pokud nemáte po ruce brousek, existuje hned několik osvědčených alternativ.

Nejčastěji se používá keramický hrnek. Spodní okraj většiny hrnků není glazovaný a má drsný povrch, který poslouží podobně jako brusný kámen. Hrnek otočte dnem vzhůru, nůž přiložte pod úhlem přibližně patnácti až dvaceti stupňů a jemně táhněte čepel po hraně dna. Stejný pohyb proveďte i z druhé strany, dokud čepel znovu nekrájí bez odporu.

Další možností je smirkový papír. K broušení se hodí hrubší zrnitost pro první tahy a jemnější pro dohlazení. Papír položte na rovnou plochu, držte nůž pod stejným úhlem a provádějte dlouhé plynulé tahy po celé délce čepele. Důležité je vyvarovat se silného tlaku, který by ostří mohl poškodit. Pomoci může i hrana kamenného schodu nebo parapetu z betonu. Pokud je povrch rovný a čistý, lze ho využít stejně jako brusný kámen. Nůž táhněte pod mírným úhlem, střídavě z obou stran. Tato metoda se hodí spíše pro venkovní použití, protože vyžaduje stabilní a pevnou oporu.

Nakonec můžete čepel jemně dohladit koženým páskem. Táhněte nůž po kůži směrem od ostří, čímž srovnáte mikroskopické nerovnosti a čepel získá vyšší lesk i ostrost.

Jak postupovat u keramických nožů

Keramické nože jsou oblíbené pro svou tvrdost a stálou ostrost, ale také pro křehkost. Proto se na jejich údržbu nehodí improvizované metody, které by mohly způsobit odštípnutí čepele, nejvhodnější pomůckou je proto diamantový brousek. Jeho zrno je totiž tvrdší než keramika a dokáže čepel opravit bez jejího poškození. Pokud však doma žádný nemáte, doporučuje se raději nůž pouze jemně přeleštit měkkou látkou. Při neodborném broušení hrozí prasknutí nebo ztráta původního tvaru ostří. Sázkou na jistotu je pak zásah odborníka, kterému dnes můžete nože zaslat také poštou ve speciální obálce, kterou předem obdržíte, a využít lze také speciální elektrické brousky.

Nejlepší uložení nožů je na magnetu, nebo ve speciálním dřevěném stojanu. , ...

Nabrousit nůž bez profesionálního brousku je možné – a často i překvapivě účinné. Klíčem k úspěchu je správný úhel, jemný tlak a čistý povrch použité pomůcky. Keramický hrnek, obyčejný parapet nebo smirkový papír se mohou stát dočasnými záchranáři, když potřebujete čepel znovu oživit. Důležité je postupovat trpělivě, nespěchat, a po broušení nůž vždy očistit. Dbejte také na to, jaký nůž chcete nabrousit, u keramických totiž hrozí spíše jejich poškození. Pravidelná péče a šetrné používání zajistí, že vám vaše nože vydrží ostré po dlouhá léta.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Bruska Nůž Vychytávka
Zdroj: bydlimekvalitne.cz, toprecepty.cz, telegraph.co.uk




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější