Zemědělci kritizují nespravedlivé rozdělení marží mezi nimi a obchodními řetězci

  
Martin Bárta
20. 7. 2020 ▪ 08:00

Zemědělci kritizují nastavení marže mezi jimi a prodejci potravin, díky jejich špatnému nastavení dochází k absurdním situacím, kdy prodejce nabízejí potraviny až za několikanásobně vyšší částky než platí dodavatelům.

Traktor na poli
Traktor na poli
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Jak uvedla na svých webových stránkách po zasedání představenstva Agrární komora ČR, musí být do budoucna nastavena jednoduchá a férová Společná zemědělská politika tak aby nedocházelo k situacím jakou jsme v prodeji potravin viděli v posledních týdnech.

Podle Agrární komory by mělo dojít k lepší nastavení cen mezi dodavatelem a prodejcem potravin tak, aby docházelo ke spravedlivému rozdělení marže mezi tyto subjekty. V současné době totiž díky velkému tlaku řetězců na nižší ceny dochází k jejich stlačování na maximum až do takové výše, že jsou pro dodavatele marže na výši blížící se hranici udržitelnosti výroby. V obchodech pak naopak vidíme ceny velmi přemrštěné. Jak uvedla komora na svých webových stránkách, můžeme v obchodech vidět například třešně, které se cenově pohybují v rozmezí 140 až 150 Kč za kilogram ale není problém narazit i na cenu blížící se dvěma stům korunám. Zemědělci se přitom brání, že třešně dodávají za cenu okolo 70 Kč / kilogram a velká část z ceny potraviny tak zůstává obchodním řetězcům.

Zemědělci se také na zasedání shodli v tom, že potraviny v obchodech prodražuje i vysoká daň z přidané hodnoty, která je na potraviny 15% kdežto na pivo je 10%. Podle zemědělců je nesmyslné aby byla daň takto nastavena.




Zdroj: Agrární komora ČR