EnergoZrouti.cz

Zdražení plynu? To nejhorší přijde v zimě, hrozí unii Gazprom

  
Tomáš Jelínek
17. 8. 2022 ▪ 09:17

Vysoké ceny plynu? To nejhorší Evropu teprve čeká v zimě, vyhrožuje ruský státní dodavatel zemního plynu Gazprom. Vysoké ceny komodity by mohly ohrozit ekonomiku celé sedmadvacítky.

Zdražení plynu? To nejhorší nás možná teprve čeká
Zdražení plynu? To nejhorší nás možná teprve čeká

Rekordní ceny plynu, které ohrožují ekonomickou situaci firem i domácností po celé Evropské unii mohou být podle ruského státního dodavatele zemního plynu v zimě ještě mnohem vyšší. Evropské ekonomiky by se tak v zimě mohly dostat do velkých potíží.

Ceny by se podle odhadů tiskové agentury Reuters mohly zvýšit i o 60 procent a cena by se tak dostala téměř na 4 $ (téměř 97 korun) za metr krychlový.

Vyšší ceny zemního plynu, které v současnosti atakují historických rekordů tak zdražují plnění zásobníků na zemní plyn, které by podle EU měly být do letošní zimy naplněny nad 80 procent kapacity. Česko tuto hranici aktuálně splňuje, další země s tím ale mají potíže.

Nedostatečné zásoby plynu, který bude podle odhadů za stále vyšší ceny by v zimních měsících mohly téměř zastavit mnoho ekonomik EU v čele s Německem. Problémy sousedního lídra sedmadvacítky by se pak s velkou pravděpodobností přenesly i na tuzemský trh, který v mnoha částech ten německý kopíruje.

Omezování dodávek plynu a jeho vysoká cena ale i nadále nahrává do karet Rusku, které díky tomu může financovat pokračující invazi na Ukrajině. Jak už dříve uvedl i ukrajinský prezident Zelenskyj, ze strany Moskvy jde o terorizování Evropy.




Štítky: Plyn Rusko Gazprom Zemní plyn Energie Vytápění Topení Zima Evropská unie EU
Zdroj: RED