Vynález americké firmy ničí plevel i bez chemických látek, poptávka je vysoká

  
Martin Bárta
26. 4. 2021 ▪ 17:20

Ačkoliv se to může zdát jako výjev ze sci-fi filmu, nabízí americká společnost Carbon Robotics speciálního robota s umělou inteligencí, který dokáže hledat a zabíjet plevel díky laseru i na rozsáhlých polích.

Zemědělský robot
Zemědělský robot

Ačkoliv se pohled na něj může zdát spíše jako záběr ze sci-fi filmu, nejde o nic nového. Zemědělský robot zvaný Autonomous Weeder (autonomní odstraňovač plevele) od společnosti Carbon Robotics byl nyní představen už ve své třetí verzi. Inteligentní robot by mohl zemědělcům pomoci udržet pole bez plevele i bez použití chemických látek.

Vyšší výnos plodin i bez chemie

Chytrý robot se totiž umí samostatně pohybovat po poli, svými senzory identifikovat plevel mezi rostlinami a v poslední fázi jej účinně ničit díky vysokovýkonným laserům. To následně pomůže lepšímu růstu a vyšší kvalitě pěstovaných plodin, plevel je totiž nebude připravovat o půdní živiny ani sluneční světlo a prostor.

V současnosti používané prostředky na hubení plevele, tedy chemické herbicidy sice jsou účinné ale vzniká při jejich používání velké množství nežádoucích účinků. Velký vliv totiž mají na zdraví půdy a následně i hmyz, který chemické látky otráví. Velkým nebezpečím jsou tyto látky také pro spodní vody do kterých prosakují.

Vysoká cena ale rychlá návratnost, možná ale bude i sdílený

Robot tak nahradí jak chemické látky tak i drahou pracovní sílu, která je v dnešní době pro podobné práce na většině míst moderního světa nesehnatelná. Automatická technologie robota při pohybu skenuje zem a počítač, který využívá umělou inteligenci následně identifikuje plevel.

Robotický zabiják plevele

Po označení plevele přichází na řadu plynný CO2 laser, který plevel zapálí a tím zabije. Díky využití laseru dokáže robot podle výrobce identifikovat a zničit až 100 tisíc plevelů za hodinu a odplevelit tak 15 až 20 akrů půdy za jeden den. Pro srovnání, lidská síla dokáže pracovat v tempu asi jednoho akru půdy za den.

Nový stroj by měl být k dispozici už v příštím roce, ale očekává se, že jeho využití najdou spíše velké zemědělské podniky. Ačkoliv cena nebyla prozatím detailně upřesněna, ředitel firmy uvedl, že robot vyjde na stovky tisíc dolarů. Pro velké podniky by se ale díky úsporám za chemické látky či personál měl vrátit do dvou až tří let.

Využití by také mohlo najít i u menších farmářů formou pronájmu. Většina zemědělců by totiž stroj nevyužívala každý den a tak by vložená investice měla horší návratnost. Při sdílení mezi více zemědělci by ale mohl být stroj velmi poptávaným zbožím.

O robota je ale už v současnosti obrovský zájem, jeho předchozí model pro rok 2021 už byl vyprodán a v současné době kvůli vysoké poptávce není k dispozici. Carbon Robotics se tedy odbytu rozhodně obávat nemusí.




Štítky: Zemědělství Robot Rostliny
Zdroj: Carbon Robotics